03 / 01 / 2025

İMKON oda olmaya hazırlanıyor!

İMKON oda olmaya hazırlanıyor!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu 2. Genel Kurulunda güven tazeleyen Başkan Tahir Tellioğlu, oda olma yönünde kararlı adımlarla ilerlediklerini söyledi..




İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), 2. Genel Kurulunu Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleştirdi. Genel kurulda üyelere konfederasyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Tellioğlu, oda olma yönünde kararlı adımlarla ilerlediklerini söyledi. Kurulda konuşan  Adana  Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli ise sektörün sorunlarına değindi.

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli de Genel Kurul toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Başbakanlık makamının 20 Mart 1970 tarihinde 71.335/2117 sayılı yazı ekinde TBMM başkanlığına teklif edilen ancak Kadük olan inşaat müteahhitleri odaları birliğinin kanun tasarısının gerekçesinde, ‘İnşaat müteahhitleri bağlı bulundukları odaların meslek kolunda kaldığı sürece ekseriyetini teşkil eden ticaret erbabının geniş problemleri yanında inşaat işlerindeki davalar ikinci derecede telakki edilmekte ve ihmale uğramaktadırlar’ şeklinde 45 yıl önce müteahhitlerin ayrı bir oda çatısı altında örgütlenmesinin önemi açıkça ifade edilmiştir. Geçen 45 yıllık zaman zarfında TBMM’ye değişik hükümetler döneminde 3 kez daha müteahhitler odası kanun teklifi verilmiş, çıkarcı statükocu malum lobiler tarafından engellenmiştir” dedi.


Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırladığı kurumsal ve hukuki düzenlemeler bölümüne değinen Gürsesli, “2001-2006 yılları arasını kapsayan VIII. 5 yıllık kalkınma planının 5. bölümü kurumsal ve hukuki düzenlemeler kısmında, ‘İnşaat Mühendislik ve Müteahhitlik Sektörlerine ait bir bilgi bankası ve İnşaat Müteahhitleri Odası Kurulacaktır.’ İbaresi yer almaktadır. Yine VIII. BYKP İnşaat Müteahhitlik Mühendislik ve Müşavirlik hizmetleri özel ihtisas komisyonu raporunda; ‘Kendi kendini denetleyecek müteahhitlik mesleğini disipline edecek, başıbozukluğa son verecek, sivil meslek organı olarak müteahhit odaları veya birliğinin acilen kurulması ve odaların kendi ihtisas alanında, ihtisas komiteleri oluşturarak sorunları gündeme getirmeleri sağlanmalıdır’ denilmektedir. Fakat geçen bu süreç içerisinde bu meyanda hiçbir düzenleme yapılamamıştır” diye konuştu.


Gürsesli, müteahhitlik mesleğini tanımlayacak bir yasanın olmadığını hatırlatarak, şunları aktardı:

“Mevcut yasalara göre Maliye, Ticaret Odalarına kayıt yaptıran herkes Müteahhit olabilmektedir. Müteahhitlik esasında sorumluluk ve uzmanlık isteyen meslek grubudur. Ancak ülkemizde bu hizmeti verebilecek olanların tanımlandığı bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yani müteahhitlik meslek grubunu tanımlayan bir ölçüt yoktur. Bu eksiklik nedeniyle inşaat iş kolu ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan, sektörü bilen bilmeyen herkes müteahhit olabilmektedir. Bu durum başta deprem güvenliliğini tehdit eden birçok yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizde yalnızca kamu sektörüne iş yapan müteahhitlere iş bitirme verilmektedir. Kamudan müteahhitlik belgesi alan 91 bin 400 firma bulunmaktadır. Özel sektörde karnesiz çalışan müteahhit sayısı 200 bin 000’in üzerinde olduğu bilinmekte olup toplamda bu sayının 300 bin 000’e yakın olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı 27 AB ülkesindeki toplam müteahhit sayısından daha fazladır. Hem Devlet Planlama Teşkilat Raporlarında hem de sektör temsilcileri olarak bizlerin de ifade ettiğimiz üzere, inşaat sektöründe yaşanan standartsızlık, denetimsizlik, ölçüsüzlük, dağınıklık, kalitesizlik, kalifiye eleman eksikliği ve haksız rekabetin önüne geçilebilmesi için müteahhitlerin meslek odası çatısı altında toplanarak mesleğinin disiplinize edilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bu nedenle mevcut yasaların müteahhitlik hizmetlerini kaliteli ve güvenilir standartlara taşıması mümkün değildir. İhtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir. Sektör temsilcilerinin de içinde bulunacağı yasal alt yapı ile ihtiyaçlarının karşılanacağı yapı sektörünü geliştirecek yeni bir bütüncül yasa çalışması yapılmalıdır.”


Milliyet


Geri Dön