29 / 04 / 2024

İMO Kahramanmaraş binasına ilişkin şok iddia: Deprem değil rant yıkacak!

İMO Kahramanmaraş binasına ilişkin şok iddia: Deprem değil rant yıkacak!

Kentsel Dönüşüm Yasasına ilişkin tepkiler devam ediyor. İMO Kahramanmaraş binasına ilişkin şok iddia: Deprem değil rant yıkacak...



Kentsel Dönüşüm Yasası Meclis'ten geçti. Ancak yeni yasaya ilişkin tepkiler devam ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran Kentsel Dönüşüm Yasası’na tepki göstererek, “Depremin yıkamadığı binamız, yeni yasa ile rezerv alanı içinde olduğu için yıkılabilir” çıkışıyla dikkat çekti. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Ankara  Şubesi dün "Her yönüyle deprem” konulu bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya İMO Hatay Şubesi ile Adıyaman ve Kahramanmaraş temsilciliklerinin yanı sıra depremzede aileler ve akademisyenler katıldı. 

Cumhuriyet'in haberine göre, çalıştayın açılışında konuşma yapan İMO Ankara Şubesi Başkanı Bülent Tatlı, Türkiye’deki konut krizine değindi.

Krizin, konut yetersizliğinden ya da boş arsa bulunamamasından kaynaklanmadığını söyleyen Tatlı, "Krizin temelinde konut üretiminin yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına göre planlanmaması, inşaat sektörünün sermaye aktarımı mekanizmasına dönüştürülmesi sebebiyle belirli kesimlerin elinde toplanmasında yatıyor” dedi. 

İktidar konut sorununu çözmek istiyorsa seçime odaklı rant projelerini bir yana koyması gerektiğini ifade den Tatlı, çözüm için kamucu bir anlayış ve uzun süreli bir planlama gerektiğini söyledi.

DEPREM YIKMADI RANT YIKACAK

İMO Kahramanmaraş Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran ise konuşmasında yakın zamanda Meclis’ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası’na tepki göstererek, "Depremin yıkamadığı binamız, yeni yasa ile rezerv alanı içinde olduğu için yıkılabilir" dedi.

GÖKSU: "12 GÜN NÖBET TUTTUM"

Kahramanmaraş’taki Ezgi Apartmanı enkazında gelini, oğlu ve torununu kaybeden Nurgül Göksu da çalıştaya katıldı. Cumhuriyet’e konuşan Göksu, kapıcının apartmanın altındaki işyerinin binayı delik deşik ettiğini söylediğini belirterek, "12 gün boyunca nöbet tutarak, kesilen kolonu, perde duvarlarında açılan 50 santimetre çapındaki karotları tespit ettim. Ruhsatsız yük asansörünün motorunu buldum" şeklinde konuştu.

Bilirkişi raporunda işyeri sahipleri M.P. ve S.K. ile onların iç mimarı ve müteahhit asli kusurlu olarak bulunduğunu ifadeden  Göksu, iç mimarın tutuklandığını, müteahhitte ise serbest kontrol verildiğini söyledi. 

"S.K. ve M.P. de firari” diyen ve iddianamenin hazırlandığını belirten Göksu, firarilerin “olası kastla öldürmek”ten yargılanacaklarını kaydetti.

85 MİLYAR DOLAR RANT

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yengeç kentsel dönüşüme dikkati çekerek “Kentsel dönüşümler sadece rantı yüksek bölgelerle kalmıştır. Son 12 senede İstanbul’da riskli olduğu iddiasıyla dönüştürülen yapının yüzde 13 olmasına karşın yaratılan bağımsız bölüm yüzde 85 artmıştır" dedi.

Kentsel dönüşüm ile sağlanan rant gelirinin 85 milyar dolar civarında olduğu söylentilerine dikkati çeken Yengeç "Dolayısıyla kentsel dönüşüm adı altında deprem hazırlığı iddiaları safsatadır" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüme girecek evler riske rağmen kiralanıyor!

Belediyeden büyük fırsat: 48 konut satacak!

Kağıthane'de, 8 katlı bir apartmandaki vurdumduymazlık yürekleri ağıza getirdi!


Geri Dön