08 / 05 / 2024

İnanç turizminde büyüme hızı düştü!

İnanç turizminde büyüme hızı düştü!

Dünyada üç büyük semavi dinin kutsal mekanlarını bir arada barındıran ender ülkelerden biri olan Türkiye, inanç turizmi potansiyelini kullanamıyor. Çeşitli nedenlerle son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.



Papa 16. Benedikt'in Selçuk'taki Meryem Ana Evi ziyareti sonrası rekor seviyeye ulaşan turist sayısı, başta komşu ülkelerdeki çatışmalar olmak üzere çeşitli nedenlerle son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Hande Arslanalp, Papa Francis'in son ziyaretinin rakamları biraz artıracağını söyledi. TÜRSAB inanç Turizmi raporuna göre dünyada inancı için seyahat edenlerin sayısı 300 milyonu aştı. Yıllık 20 milyar doları bulan dünya inanç turizmi pazarı içinde Türkiye, hac ve umre için yaptığı 1,1 milyar dolarlık harcamayla yüzde 5 gibi hatırı sayılır bir paya sahip. 


Türkiye, bu yıl inanç turizmi amaçlı olarak yurt dışına gönderdiği 461 bin vatandaşına karşılık 55 bin turisti ülkesinde ağırladı. 


İnanç turizmine yönelik çalışmalar kapsamında dış tanıtımına üç semavi dinin kutsal mekanlarını da ekleyen Türkiye, 2005 yılında ilk kez 100 binin üzerinde inanç turistini ağırladı, özellikle Papa 16. Benedikt'in Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi'ni ziyaret etmesiyle 2007 yılında 144 bin turist rakamıyla rekor kıran Türkiye, sonraki yıllarda artış grafiğini sürdüremedi ve 2010 yılından sonra inanç turizmi gerilemeye başladı. 

Yedigün Gazetesi


Geri Dön