23 / 12 / 2024

İnegöl'de Halk Eğitim Merkezi açıldı!

İnegöl'de Halk Eğitim Merkezi açıldı!

Bursa’nın İnegöl ilçesinde 23 yaş ve üzeri engelli bireylerin eğitim gördüğü Halk Eğitim Merkezi eski binasında, İnegöl Belediyesi ve hayırseverler tarafından yapılan 23 Yaş Üstü Engelliler Kurs Merkezi bahçe düzenlemesi dün hizmete açıldı.



Bursa’nın İnegöl ilçesinde 23 yaş ve üzeri engelli bireylerin eğitim gördüğü Halk Eğitim Merkezi eski binasında, İnegöl Belediyesi ve hayırseverler tarafından yapılan 23 Yaş Üstü Engelliler Kurs Merkezi bahçe düzenlemesi dün düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Törene Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, Jandarma Komutanı Uğur Baş, Belediye Başkan Yardımcıları Adil Kansu, Gülhan Şahin ve Eşref Yiğit, siyasi parti temsilcileri, bazı okul müdürleri ile öğretmenler ve eğitim gören öğrenciler katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Halk Eğitim Merkezi eski binasında eğitim gören 23 yaş ve üzeri engellilerden oluşan sema grubu gösteri sundu. Kurumda eğitim gören öğrencilerden Osman Nuri Gültekin, Kafkas yöresi halk oyunu ile davetlileri coştururken, gösteri sonunda mikrofonu eline alarak rahatsızlığı nedeniyle bir süredir kuruma gelemeyen öğretmeni Zehra Baş’a gözyaşları içinde “Seni çok özledik” diye seslenmesi hem öğretmenini hem de davetlileri ağlattı.


Törenin açış konuşmasını yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, 2012 yılı Ağustos ayında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir yapılanmaya gittiğini belirterek, “Önceleri tek bir örgün eğitim kurumu olan Eğitim Uygulama Okulları, örgün eğitimde ilkokul, ortaokul ve lise olarak ayrıldı. 22 yaşına kadar özel eğitim gerektiren bireylere örgün eğitimde liselere devam etme hakkı tanındı. 23 yaşından gün alanlar ile daha büyük yaşta olan orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği bulunan bireylere, MEB emriyle Halk Eğitim Merkezlerinde kurslar açılması, mahalli imkanlarla servis ve yemekleri sağlanması istenmişti. İnegöl’de bulunan 23 yaş üstü engelli bireylere, Mesleki Eğitim Merkezinin bir katında 3 sınıfta, haftanın 5 günü, 8 saatlik kurslarla bir özel eğitim okulu gibi eğitim vermeye başladık. 2014 Eylül ayında eski binamızda 4 sınıf, 2015 Eylül ayında 5 sınıfta 43 öğrenciye hizmet vermeye devam etmekteyiz. Önümüzdeki yıl zorunlu lise eğitimi alan 22 yaşını dolduracak yaklaşık 40 öğrenci aramıza katılacak. Üç yıldır öğle yemekleri İnegöl Belediyesi tarafından, taşıma hizmetleri de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ihalesiyle iki servis aracıyla sabah evlerinden alınıp, akşam teslim edilerek yapılmaktadır. Her sınıfta iki öğretmenle, iki ayrı grupta kurslarla bir okul ortamı sağlanmış ve 10 öğretmenle yaz tatili ve sömestr tatillerinde de ara vermeden hizmet vermekteyiz. 23 yaş üstü engelli bireylere, bu eğitim şekliyle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlar içinde örnek ve tek projedir. Velilerimizle birlikte kahvaltılar, geziler, spor etkinlikleri düzenlenmektedir. Gençlik kamplarına yazın birer hafta katılımları sağlandı. Hatta bu yıl Nisan ayında 6 engelli öğrenci ve 6 öğretmenin katıldığı 4 günlük Bosna-Hersek gezisi düzenlendi” dedi.


Bahçe düzenlemesiyle ilgili de bilgi veren Özdemir, “2014 yılına kadar Halk Eğitim Merkezi olarak hizmet veren bu binamızın bahçesinde Nene Hatun Kız Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencileri Nida Ünal ve Kevser Şen, Bursa’da düzenlenen iyilik olimpiyatlarında, İnegöl’de 23 yaş üzerindeki engellilerin yararlanabileceği engelli parkı yapım projesiyle yarıştılar ve birinci oldular. İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş bu projeye destek vererek, bahçe peyzaj düzenlemesi, kauçuk oyun alanları ve parkını Ağustos ayında başlayıp, Eylül ayında gerçekleşmesini sağladı. İlçe Jandarma Komutanımız Uğur Baş’ın katkılarıyla spor malzemeleri, mutfak aletleri, yemekhane düzenlemesi sağlandı. Hayırsever sanayici ve iş adamlarımızın katkılarıyla binanın fiziki düzenlemesine yapılmış ve yapılmaya da devam edecektir. Böyle bir hizmeti gerçekleştiren İnegöl Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a, emeği geçen hayırseverlerimize ve öğretmen arkadaşlarıma huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


MÜSTAKİL KURS MERKEZİ OLARAK TÜRKİYE’DE TEK

Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “Biz bu tür engelli diye tabir edilen daha ziyade zihinsel hafif veya orta düzey engelli bireylerimizin dışarı da eğitimden yoksun kalmamaları için Bakanlığımızın başlatmış olduğu bir eğitim faaliyetiyle öncelikle örgün eğitimde, birinci, ikinci ve üçüncü kademe yani ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere İnegöl’ümüzde üç tane okulumuzda, 22 yaşında kadar bu öğrencilerimize eğitim sağlamaktayız. Ama 22 yaşından sonra bu bireylerimizin hem evde pasif kalmamaları için hem de öğrenebilme kapasitelerine göre bir şeyler öğrenebilmeleri için Bakanlığımızın talimatıyla 23 yaş üstü engelliler için bu tür kurslar planlanmış ve uygulamaya konmuştur. Bizim burada farklı olan müstakil kurs merkezi olarak Türkiye’de tek. Geçtiğimiz yıl Halk Eğitimin yeni binasına geçmesiyle bunu ilk olarak başlatmıştık. Ama bu yılda görüyorum ki, başta Belediye Başkanımız, Jandarma Komutanımız ve hayırseverlerimiz el birliği içinde bu eski binaya güzel bir çalışmayla fiziki ortamları güzelleştirilmiş ve 23 yaş üstü engelli kursiyerlerimizin hizmetine sunulmuştur. Bu gerçekten çok önemlidir. Bu öğrencilerimiz kurstan daha ziyade okul mantığıyla eğitim almaktadırlar. Bu eğitimi veren öğretmen arkadaşlarımız çok büyük fedakarlık gösteriyorlar. Ben bu güzelliklerin sunulmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.


"SOSYAL DEVLET OLMANIN BİR GEREĞİ DE BUDUR"

Güçlü toplumun fiziki ve psikolojik bakımdan engelsiz olan vatandaşları kadar engelli vatandaşlarını da güçlendiren, onları gözeten, sosyal hayata katılımları için her türlü imkanları sunan toplum olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Sosyal devlet olmanın bir gereği de budur. Doğuştan veya sonradan dezanatajlı olan insanlarımızı toplumun saygın, aktif ve üretken unsurları yapmak sosyal belediyecilik anlayışımızın temel felsefesini oluşturmaktadır. Çünkü, Türkiye sadece gücü, yeteneğiyle değil, gücü yetmeyenlerini gücü yeter hale getirerek daha güçlü bir toplum olacaktır. Devletimiz özellikle son 10 yılda hayata geçirdiği yasal ve anayasal düzenlemelerle engellilerimize, yaşlılarımıza, korunmaya muhtaç çocuklarımıza, şehit ailelerimize, gazi ve malullerimize, muhtaçlarımıza, garip gurebamıza sıcak bir gönül ve yaygın imkânlar sunmuştur. İnegöl Belediyesi olarak ilçemizde bulunan engelli vatandaşlarımıza yönelik yaptığımız faaliyet, proje, etkinlik ve yardımların birçoğunu başta ve öncelikli olarak İnegöl Belediyesi Umuteli Sosyal Yardım Merkezi, İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED), İnegöl Zihinsel Engellileri ve Bakıma Muhtaç Çocukları Koruma Derneği (ZİHENDER) ve 23 Yaş Üstü Engelliler Eğitim Merkezi işbirliği ve aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Bugünde açılışını yaptığımız çevre düzenlemesi çalışmamızı Halk Eğitim Müdürlüğümüzle ortaklaşa yapıyoruz. Bilindiği üzere Halk Eğitim Merkezimizin yeni yerine taşınmasının ardından atıl kalan eski Halk Eğitim Merkezi binasını engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanılabileceği şekilde dizayn ederek, 23 yaş üstü engelli vatandaşlarımızın kullanımına hazır hale getirdik” diye konuştu.


"İNEGÖL İLKLERİN ŞEHRİ"

Sosyal belediyecilik misyonunu yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Aktaş, “Her zaman söylediğimiz, şehrimizin kısaca tanımını yaptığımız bir söz var; İnegöl ilklerin şehri. Bugün de ilçemize bir ilki daha yaşatmanın gurur ve sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Eski Halk Eğitim Merkezi binamızda şuan 23 yaş üstü engelli kursumuz bulunuyor. Bu uygulama Türkiye’ye örnek olabilecek nitelikte ve yapılan tek uygulamadır. Bu yönüyle de başta İlçe Kaymakamımız Ali Akça olmak üzere, Halk Eğitim Merkezi Müdürümüzü ve çalışma arkadaşlarını da tebrik ediyor, sizlerden onlar için alkış istiyorum. Göreve geldiğimiz ilk günden bu zamana kadar yaptığımız hizmetlerle, benimsediğimiz sosyal belediyecilik misyonunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu gayretimiz bundan sonra da aynı aşk ve istekle devam edecektir. Bu zamana kadar gerçekleştirdiğimiz alt yapı ve üst yapı çalışmalarıyla şehrimizin fiziki yapısını dizayn ederken, çocuklar, gençler, kadınlar ve engelliler için yaptığımız çalışmalarla da İnegöl’ümüzün sosyal yapısını güçlendiriyor, onlar için farkındalık oluşturmaya gayret gösteriyoruz” dedi.


Merkezi idarenin yerel temsilcileri olduklarını belirten Başkan Aktaş, “AK Parti iktidarındaysa sosyal yaşam alanında sürekli reform niteliğinde iyileştirmeler yapılıyor. Engellilerimizin hakları başta olmak üzere, kadınların hak ve hukuklarının korunması, yaşlara yönelik yapılan icraatlar ve nakdi yardımlar, çalışan bayanlara süt ve doğum izni gibi konularda yapılan iyileştirmeler, hanesinde engelli birey bulunan ailelere yapılan nakdi yardımlar sosyal yaşamın ve sosyal refahın arttırılmasına yönelik direk bireylere yapılan çok güzel ve önemli icraatlardır. Özellikle engelli vatandaşlarımız için yaptığımız hizmetlerden bahsetmek gerekirse; ana arterlerdeki caddelerimizde engelli yürüyüş yolları ve rampalarının düzenlenmesi, engelli vatandaşlarımızın şehir içi ulaşımda kullanmaları için engelli araçlarına uygun halk otobüsleri, İnegöl Belediyesi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi için arsa tahsisi, İZED derneğine lokal yeri tahsisi, 2010 yılından itibaren özel çocuklar sportif etkinlikleri, ZİHENDER’in organize ettiği engelliler için çini ve el becerileri kurslarına destek, Kent Konseyi işbirliği ile engelli hakları el kitapçığının hazırlanması ve ailelere dağıtımı, engelli ailelerine yönelik eğitim seminerleri, engelli ailelerinin evlerinin temizliği, tamiratı ve bakım, Yenice Rehabilitasyon Merkezine spor alanı yapımı, engellilerin kullanımı için engelli çocuk oyun alanı, engelli ailelerinin haftada bir gün Bursa’daki sağlık kuruluşlarına ulaşımının sağlanması, işaret dili kurslarımız, yılın belirli dönemlerinde engelli çocuklarımız için çeşitli organizasyon ve etkinlikler, kurumumuzda çalışan engelli personelimizle motivasyon toplantıları, Ramazan aylarında engelli ailelerine ve engelli vatandaşlarımıza iftar programları, ZİHENDER için araç kampanyası, Kent Müzesine engelli asansörü, mavi kapak kampanyasıyla 50 tekerlekli, 1 akülü engelli aracının vatandaşlarımıza kazandırılması, engelliler okulu öğrencilerine at çiftliği ziyareti, engelli ailelere moral geceleri, engelli dernekleri ve engelli ailelerinden gelen talebe göre engelli gençlerin temsili askerlik görevlerini gerçekleştirmesi için gerekli destekler, 23 yaş üstü engelliler eğitim merkezi için yer tahsisi, engelliler bakım evi ve kafeterya, down sendromlu vatandaşlarımızın aileleriyle güzel vakit geçirebilmeleri için Down Kafe. Engelli bireyler için Gündüz Bakım Evi çalışmamız Osmaniye Mahalle Konağı olarak restorasyon çalışmalarına başladığımız yerde verilecektir. Evinde engelli çocukları olan aileler uzman eğitimcilerin yer alacağı Gündüz Bakım Evimize gönül rahatlığı ile çocuklarını emanet edecekler ve onlarda bir nebze de olsa kendilerine vakit ayırma şansı yakalayacaklar. Bu projeyi çok önemsediğimi ve özellikle üzerinde durduğumu da belirtmek istiyorum” diye konuştu.


Halk Eğitim Merkezi eski binasında çoğunluk olarak zihinsel engelli öğrencilerin eğitim aldığını ifade eden Aktaş, “Şuan 5 sınıf, 40 öğrenci ve 10 öğretmenle eğitim devam etmektedir. Engelli öğrencilerin yemek ihtiyaçları İnegöl Belediyesi, servis ihtiyaçları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır. Engelli öğrenciler için bu alanda yapılan çevre düzenlemesi öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte tasarlanmıştır. Çalışma 736 metrekare alan üzerinde planlanmış ve projelendirilmiştir. Proje uygulama alanında; engelli öğrencilerin spor aktivitelerini gerçekleştirebileceği, düştüklerinde yara almadan aktivitelerini tamamlayabilecekleri kauçuk zeminden oluşan spor sahası ve fitness sahası yapılmıştır. Engelliler için organik ürünlerin yetiştirileceği bir hobi bahçesi ve vakit geçirecekleri oturma alanları da oluşturulmuştur. Çalışmanın halkımız ve engelli vatandaşlarımız için hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.


"TOPLUM HERKESLE BİR BÜTÜNDÜR"

Kaymakam Ali Akça ise, “Bir toplum genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, zenginiyle, fakiriyle, güçlüsüyle, zayıfıyla, engellisiyle, engelsiziyle bir bütündür. Toplumu oluşturan her bir ferdin, o toplumun yarattığı zenginliklerden, maddi ve kültürel refahtan, insan onuruna yaraşır bir şekilde faydalanma hakkı vardır. Bugünde burada yapılan aslında budur. Engelsiz insanlar spor yaparken, engelli kardeşlerimiz spor yapmayacak mı? Elbette onlar spor yapacak. Ve bu güzel hizmeti hayırseverlerimiz ve belediyemiz destekleyerek bugün engelli kardeşlerimizin hizmetine sundular. Ben kendilerine gönülden teşekkür ediyorum. Engelli kardeşlerimizin yüzlerindeki o mutluluğu gördük. İnşallah bu alanda spor yaptıklarında onların mutluluğu kat ve kat artacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, İlçe Jandarma Komutanı Uğur Baş’a ve bahçe düzenlenmesine katkı koyan hayırseverlere teşekkür plaketleri takdim edildi. Tören, kurdele kesimiyle son buldu.


Milliyet


Geri Dön