10 / 05 / 2024

İngiltere Merkez Bankası üst üste 13. kez faiz artırdı!

İngiltere Merkez Bankası üst üste 13. kez faiz artırdı!

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,50'den yüzde 5'e yükseltti ve böylece üst üste 13. kez faiz artırmış oldu.



Bankanın yüzde 2 enflasyon hedefinin net olduğu bildirilen söz konusu metinde, kurulun yurt içi fiyatları ve ücretlerde dış maliyet şoklarının yarattığı ikincil etkilerin ortadan kalkmasının "ortaya çıkmasından daha uzun süreceğinin" farkında olduğu da kaydedildi.

Verilen detaylara göre, söz konusu metinde, son veriler kapsamında iş gücü piyasasındaki gelişmeler ve talebin güçlü seyretmesine bağlı şekilde enflasyonda daha ısrarcı olabileceğine yönelik haberler hatırlatılacak "Bu toplantıda kurul bankanın faiz oranlarını 50 baz puan artırarak yüzde 5'e çekme şeklinde oy kullandı. Kurul, ısrarcı enflasyonun ekonomideki etkilerini yakından izlemeyi sürdürecek. Enflasyonist baskıların ısrarcı kalmayı sürdürmesi durumunda, para politikasında daha fazla sıkılaşma gerekecektir." ifadeleri kullanıldı.

İngiltere Merkez Bankası üst üste 13. kez faiz artırdı!

İngiltere Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek amacıyla Aralık 2021'den beri para politikasında sıkılaşma uygulamaya başlamıştı.

Ayrıca İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, enflasyonu bu sene sonu itibarıyla yüzde 5'e indirmeyi taahhüt ederken, İngiltere Merkez Bankası'nın nihai hedefi enflasyonu yüzde 2'ye çekmek ve bu seviyede tutmak.

Ayrıca BoE Başkanı Andrew Bailey, söz konusu faiz kararına ilişkin, ekonominin beklenenden iyi performans sergilediğini fakat enflasyonun hala çok yüksek olduğunu kaydederek, şu değerlendirmeleri yaptı: "Bunun zor olduğunu biliyoruz. Birçok insanın mortgage ve kredilerle ilgili anlaşılabilir endişeleri olduğunu biliyoruz. Fakat, şu an faiz oranlarını yükseltmezsek, sonrasında durum çok daha kötü olabilir. Enflasyonu yüzde 2'ye çekme hedefimize bağlıyız ve bunu başarmak için gerekli adımları da atacağız."

İngiltere'de enflasyon Mayıs ayında sabit kaldı!

İngiltere'de ortalama konut fiyatları Nisan ayında yüzde 3,5 arttı!

İngiltere'deki yükselen mortgage oranları tam 7,5 milyon haneyi etkileyebilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön