28 / 04 / 2024

İngiltere'de 6 aydır süren konut fiyatlarındaki düşüş sonra erdi!

İngiltere'de 6 aydır süren konut fiyatlarındaki düşüş sonra erdi!

İngiltere'de ortalama konut fiyatı ekim ayında aylık bazda yüzde 1,1 arttı. Bu artışla fiyatlarda 6 aydır görülen düşüş eğilimi son buldu.



İngiltere'de konut fiyatlarındaki düşüşte sona gelindi. Halifax Konut Endeksi verilerine göre, ülkede bir evin ortalama fiyatı ekimde 281 bin 974 sterlin oldu. Bu rakam eylülde 3 bin sterlin daha az olarak kaydedilmişti. 

ORTALAMA KONUT FİYATI EKİMDE YÜZDE 3,2 AZALDI!

İngiltere'de ortalama konut fiyatı ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,2 düştü.  İngiltere'deki ortalama konut fiyatı eylül ayında aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 4,5 düşmüştü.

İngiltere'de konut talebi zayıf ancak yüksek kira bedelleri nedeniyle ilk kez konut alacakların talebi ekim ayındaki artışı belirleyen unsurlardan biri haline geldi. 

 

DÜŞÜŞE RAĞMEN EN PAHALI ŞEHİR LONDRA!

Konut fiyatları tüm şehir ve bölgelerde yıllık bazda geriledi. En fazla azalış yüzde 6 ile Güney Doğu İngiltere olurken, İskoçya yıllık bazda yüzde 0,2 düşüşle fiyatların en dirençli kaldığı yer olarak kaydedildi.

Londra, yıllık bazdaki yüzde 4,6 oranındaki azalışa rağmen 524 bin 57 sterlinle "ortalama konut fiyatının en yüksek olduğu şehir" unvanını korumaya devam etti.

Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, konut satıcılarının temkinli bir yaklaşım sergilediğini, bunun da arzda daralmaya yol açtığını açıkladı.

Bu durumun kısa vadede konut fiyatlarını artırdığının sinyallerini veren Kinnaird şu ifadeleri kullandı: "Aslında konut fiyatlarındaki artışta talepten ziyade düşük arz etkili oldu, talep genel olarak hala düşük seyrediyor. Maaşlardaki zamlarla insanların gelirleri artarken yüksek faiz oranları ve diğer ekonomik baskılar alıcılar için zorluk oluşturmaya devam ediyor. '' dedi.

Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, piyasalarda İngiltere Merkez Bankasının kısa vadede faiz oranlarında azaltıma gitmeyeceği beklentisini düşünüldüğünde, konut fiyatlarının düşmeye devam edeceğini ve ancak 2025 yılında yeniden artış eğilimine gireceğini öngördüklerini açıkladı. 

İngiltere'de konut fiyatları 6 aylık düşüşün ardından yeniden arttı!

Geri Dön