28 / 04 / 2024

İngiltere'de konut fiyatları 6 aylık düşüşün ardından yeniden arttı!

İngiltere'de konut fiyatları 6 aylık düşüşün ardından yeniden arttı!

Ekim ayında İngiltere'de ortalama konut fiyatı aylık bazda yüzde 1,1 artış gösterdi. Bu yükselişle fiyatlarda 6 aydır görülen düşüş eğilimi son buldu.



Halifax Konut Endeksi verileri yayımlandı. Paylaşılan verilere göre, ülkede bir evin ortalama fiyatı ekimde 281 bin 974 sterlin olarak kaydedildi. Söz konusu rakam eylülde 3 bin sterlin daha azdı.

İngiltere'de ortalama konut fiyatı ekim ayında yıllık bazda ise yüzde 3,2 düştü.

İngiltere'de ortalama konut fiyatı eylülde aylık bazda yüzde 0,3, senelik bazda ise yüzde 4,5 düşmüştü.

İngiltere'de ev talebi zayıf fakat yüksek kira bedelleri sebebiyle ilk kez ev alacakların talebi ekim ayındaki artışı belirleyen unsurlardan biri oldu.

İngiltere de konut fiyatları 6 aylık düşüşün ardından yeniden arttı!

TÜM BÖLGELERDE SENELİK BAZDA GERİLEDİ

Konut fiyatları tüm bölge ve şehirlerde yıllık bazda gerileme gösterdi. En çok düşüş yüzde 6 ile Güney Doğu İngiltere'de kaydedildi. İskoçya senelik bazda yüzde 0,2 düşüşle fiyatların en dirençli kaldığı yer oldu.

Londra, senelik bazdaki yüzde 4,6'lık düşüşe rağmen 524 bin 57 sterlinle "ortalama konut fiyatının en fazla olduğu şehir" unvanını korudu.

Halifax Mortgage Direktörü Kim Kinnaird, konut satıcılarının temkinli bir yaklaşım sergilediğini, bunun da arzda daralmaya neden olduğunu belirtti.

Bu durumun kısa vadede ev fiyatlarını artırdığına dikkati çeken Kinnaird, "Aslında konut fiyatlarındaki yüksleişle talepten ziyade düşük arz etkili oldu, talep genel olarak hala düşük seyrediyor" dedi.

Maaşlardaki zamlarla insanların gelirleri yüksleirken artan faiz oranları ve diğer ekonomik baskılar alıcılar için zorluk oluşturmaya devam ettiğine işaret eden Kinnaird, "Piyasalarda İngiltere Merkez Bankasının kısa vadede faiz oranlarında azaltıma gitmeyeceği beklentisini düşündüğümüzde, ev fiyatlarının düşmeye devam edeceğini ve fakat 2025 yılında yeniden artış eğilimine gireceğini öngörüyoruz" ifadesini kullandı.

Öte yandan S-P Global/CIPS tarafından yapılan açıklamaya göre İngiltere'de inşaat sektörü aktivitesi Ekim ayında keskin düşüş gösterdi. İngiltere'de inşaat sektörü aktivitesi Ekim ayında yüksek borçlanma maliyetleri ve yeni projelere dair "bekle-gör" yaklaşımına bağlı şekilde keskin düşüş gösterdi.

Aktarılan bilgilere göre söz konusu girdi maliyetleri de 2009 yılının Ağustos ayından beri görülen en hızlı düşüşü kaydetti.

Yeni düzenleme kiralık konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? 

Galataport, Katar Varlık Fonu'na mı satılıyor? Bloomberg: Ferit Şahenk görüşme yapıyor! 

Sivas'a 54 bin metrekarelik millet bahçesi müjdesi!


Geri Dön