28 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

Türkiye İMSAD tarafından ‘Ekim 2021 Sektör Raporu’ yayınlandı. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos'ta, 2020 Ağustos'a göre yüzde 15,6 yükseldi. 2021'in ilk 8 ayında ise geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 26 oldu.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından ‘Ekim 2021 Sektör Raporu’ açıklandı. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos'ta geçtiğimiz senenin Ağustos'una göre yüzde 15,6 artış gösterdi. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Temmuz'da yaşanan uzun resmi tatiller ile gerileyen üretim, Ağustos'ta çalışma gün sayısının normalleşmesiyle yeniden yüksek bir aylık büyüme sergiledi. İnşaat malzemelerine yönelik iç ve dış talep Ağustos'ta da sürdü. Talep açısından olumlu eğilim de devam etti. 2021'in ilk 8 ayında ise geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 26 oldu. İç talebin canlı kalması ve dış pazarlardaki önemli talep yükselişi bu büyümede etkisini sürdürdü. 2021'in ilk 8 ayında 22 alt sektörün hepsinde üretim 2020 yılı aynı dönemine göre yükseliş sergiledi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

2021'nin ilk 8 ayında yine tüm alt sektörlerin üretimi aynı zamanda çift haneli ve yüksek oranlarda gerçekleşti. En yüksek üretim artışı yüzde 59,1 ile seramik sağlık gereçlerinde kaydedildi. Tuğla ve kiremit üretimi yüzde 45,8, kilit ve donanım eşyası üretimi yüzde 41,8, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 40, demir çelik radyatör üretimi yüzde 39,1 arttı. Isıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 36,9, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 35,7 ve plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 33,7 büyüme gösterdi. 2021'in ilk 8 ayında diğer alt sektörlere göre daha yavaş üretim yükselişi gösteren ürünler metalden kapı ve pencereler, metal yapı ve yapı parçaları ile çimento olarak kaydedildi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

Güven endeksi ekimde 1,5 puan geriledi

İkinci çeyrekte durağanlaşan inşaat sektörü güven endeksi üçüncü çeyrekte gerileme kaydetti. Yüksek sezonun sonuna gelinirken mevcut işler ve alınan yeni iş siparişleri de geriledi. Buna bağlı olarak güven endeksi Ekim'de bir önceki aya göre 1,5 puan azaldı. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

Mevcut işlerin seviyesi 3 puan azaldı

İnşaat sektöründe mevcut işler seviyesi Temmuz'un başından itibaren tam açılmaya geçilmesiyle beraber önemli bir sıçrama kaydetti. Temmuz-Eylül döneminde mevcut işler önemli ölçüde artış gösterdi. Ekim'de ise mevcut işler seviyesi tekrar geriledi. Mevcut işler seviyesi Eylül'e göre 3 puan azaldı. İnşaat maliyetlerindeki yükseliş yeni iş başlangıçlarını sınırladı. Mevsimsellik etkisi bazı bölgelerde görüldü. Buna bağlı şekilde inşaat sektöründe mevcut işler geleneksel gerileme sürecine başladı. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

Yeni alınan işlerin seviyesi 1,6 puan geriledi

Alınan yeni iş siparişleri Eylül'deki durağanlaşmadan sonra Ekim'de bir önceki aya göre 1,6 puan gerileme gösterdi. Mevsimsellik de bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladı. Normalleşme ve tam açılmanın yeni alınan iş siparişlerindeki olumlu etkisinin de giderek kaybolduğu belirlendi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk 8 ayda yüzde 26 arttı!

Yapılandırılan kredi büyüklüğü 12,43 milyar TL’ye ulaştı

Finansal kredibilitenin büyük öneme sahip olduğu inşaat sektörünün Ağustos 2021 sonu itibarıyla bankalardan kullandığı kredi büyüklüğü 312,6 milyar Türk Lirası, geri dönmeyen kredilerin büyüklüğü ise 29,3 milyar Türk Lirası olarak açıklandı. 

İnşaat sektörü bu kapsamda finansal borçlarının yeniden yapılandırılması imkanından faydalanmayı sürdürüyor. Eylül 2021 itibarıyla inşaat sektöründe toplam 41 firmanın 12,43 milyar Türk Lirası büyüklüğe sahip kredisi yeniden yapılandırıldı. Büyük ölçekli uygulama çerçevesindeki firma sayısı 34 ve kredi hacmi 12,36 milyar Türk Lirası olarak kaydedildi. Yeniden yapılandırmalar daha çok büyük ölçekli inşaat firmalarında gerçekleştirildi.

Türk müteahhitler yurt dışındaki 20 milyar dolarlık hedefine 10 ayda ulaştı!

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı kiraları da etkileyecek!

İnşaat sektörünün üçüncü çeyrek karnesi!


Geri Dön