10 / 08 / 2024

İnşaat projelerinde 'kabul edilemez hata' faciaya neden oluyor! Depremde ilk bu evler yıkılıyor

İnşaat projelerinde 'kabul edilemez hata' faciaya neden oluyor! Depremde ilk bu evler yıkılıyor

Bir binanın depreme dayanıklı ve yönetmeliğe uygun şekilde yapılması için uyulması zorunlu kurallar yer alıyor. Bunlardan biri de 'kolonlarda süreklilik' İnşaat doktoru sosyal medya hesabından konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.



Kahramanmaraş Merkezli depremler binaların sağlalığını ve kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Fakat depremlerde dikkat çeken ayrıntılardan biri de eski binalar kadar yeni binalarında yakılması oldu.

Uzmanlara göre yeni binaların yıkılma nedenleri arasında yönetmeliğe uygun yapılmaması, sonradan yapılan değişiklikler gibi nedenler yer alırken yapılan bazı teknik hatalar da bunların içinde yer alıyor.  İnşaat doktoru sosyal medya hesabı X'ten depremde kritik öneme sahip olan 'kolon'un öneminden bahsetti ve bir fotografla yapılan hatayı anlattı.

İnşaat doktoru kolonlarda sürekliliğin önemli olduğuna dikkat çekerek kolon yönünün bir üst katta değiştirilmesinin büyük bir faciaya neden olabileceğine vurgu yaptı.  İşte İnşaat doktorunun o paylaşımı ve gelen yorumlar... 

İnşaat Doktoru@insaatdr
Kolonlarda Süreklilik

Kolon yönünün bir üst katta değiştirilmesi büyük bir faciaya neden olabilir. 

Ayrıca kolonların aynı aks hizasında devam etmesi hem düşey yükler hem de yatay deprem yükleri açısından çok önemlidir.

Perde ve kolon kesitleri üst katlara çıkıldıkça belirli oranlarda küçültülebilir. Ancak görseldeki durumun kabul edilemez olduğu barizdir.

İzmir'in binalarında büyük risk: Sadece kaçak değil, ruhsatlı yapılar da depreme dayanıksız! 

İnşaat mühendislerinden uygun fiyatlı konut için 4 maddelik çözüm önerisi: Bunlar yapılırsa, fiyatların ateşi söner!

Geri Dön