29 / 04 / 2024

İnşaat sektörü bilim ve teknolojiyle gelişiyor!

İnşaat sektörü bilim ve teknolojiyle gelişiyor!

ÇATIDER Başkanı Adil Baştanoğlu, Bilim ve Teknoloji Haftası’na dair basın açıklaması yaptı. Baştanoğlu, gelişen inşaat sektörünün bilim ve teknoloji ışığında yol aldığını belirtti.



Çatı konusunda toplumsal bilincin artmasını ve çatı sektörünün gelişmesini misyon edinen ÇATIDER, Ar-Ge çalışmalarında da aktif olarak rol alıyor. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında, yeni yaratıcı kaplama ürünlerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla 2010 yılında başlatılan NUROOF Araştırma Geliştirme Projesine katılan ÇATIDER, 2013 yılından bu yana da MULTITEXCO projesinde ortak olarak yer aldı. 2016 yılında başarıyla sonuçlandırılan Proje; yapısal tekstil ürünlerinin, binaların rehabilitasyonu (yeniden kazanım) çalışmaları kapsamında güçlendirme, sürekli gözlemleme (monitoring), zemin güçlendirmesi, kıyı şeritlerinin yıkıcı etkilere karşı korunması, yüksek performanslı tekstil ürünler ile stadyum gibi büyük açıklıkların kapatılması ve gelişmiş çatı sistemleri gibi alanlarda kullanılmasını sağlıyor.


Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de inşaat sektörünün çok geliştiğini bilim ve teknoloji ışığında yol aldığını belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini kaydederek şunları söyledi: “Tüm avantaj ve kazanımlara rağmen bugün birçok inşaat yapımcısı yeni teknoloji ve geliştirilmiş malzemelerin faydalı özelliklerinden habersiz. Malzeme ve kullanım özellikleri hakkındaki bilgi eksikliği, tasarımdan yapım aşamasına kadar sürede bu malzemeler ile varılabilecek yüksek standartları kısıtlıyor. Mevcut tasarım/hesap yönetmelik ve standartlar, henüz bu gelişmiş malzemeler ile uyumlu veya uygulanabilir değil. Bu malzemelerin tasarım, uygulama ve test amaçlarını karşılayabilecek yeni standart, yönetmelik ve talimatlara ihtiyaç var. Katıldığımız Ar-Ge çalışmaları ile bu doğrultuda önemli adımlar atılmasına katkı sağlıyoruz.”


Türkiye’de çatı kaplama malzemelerinin özellik, kalite ve çeşit açısından çok gelişerek Avrupa standartlarını yakaladığını belirterek, şunları söyledi: “Beton ve kil kiremitlerde çatı sistem çözümleri çok iyi bir noktaya geldik. Seramik, arduaz çatı kaplama malzemeleri piyasada yer alıyor. Metal esaslı çatı - cephe kaplamalarıyla sanayi, ticaret yapıları ve sosyal yapılar yeni yüzlere kavuştu. Bitüm ve sentetik esaslı membran çatı kaplama çeşitleri, kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirilerek konutlarda ve sanayide artarak kullanılmaya devam ediyor. Daha yeşil ve sağlıklı bir çevre yaratılmasına katkıda bulunabilecek yeşil çatı adı verilen bitkilendirilmiş çatı sistemleri, çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimini sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatılardan yağmur suyu toplayan sistemler artık ülkemizde de kullanılıyor.”


ÇATIDER, ayrıca iki yılda bir düzenlediği ‘Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyum’ organizasyonları ile çatı ve cephe sistemlerinin, tasarım, yapım, kullanım, bakım, onarım ve dönüştürme süreçlerinde yer alan konsept, malzeme ve teknoloji alanlarında bugüne kadar yapılmış bilimsel ve teknik araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmalarının sonuçlarını ilgili kesimlere aktarmayı amaçlıyor. Ayrıca üniversitelerde eğitimler düzenliyor.


Geri Dön