12 / 05 / 2024

İnşaat sektörü, Rusya kaybını Suudi Arabistan'da telafi etmek istiyor! TMB'den sektör raporu geldi! 

İnşaat sektörü, Rusya kaybını Suudi Arabistan'da telafi etmek istiyor! TMB'den sektör raporu geldi! 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin raporu, savaş sebebiyle Rusya pazarında oluşan kaybın Suudi Arabistan'la kapatılabileceğine dair beklenti olduğunu ortaya koydu. İşte raporda yer alan veriler...



Çalışmada, İstanbul başta olacak şekilde deprem riski fazla olan illerde entsel dönüşüme olan talebin artış göstermesinin de gelecek döneme  ilişkin potansiyel oluşturduğunun altı çizildi. 

Buna rağmen, sektörün geneli için maliyet yükünde ve finansmana erişimde zorluğun artması tahminleri doğrultusunda beklentilerin sınırlı olduğu ifade edildi. 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin raporunda inşaat sektöründe son senelerde gerek küresel gerek ulusal bazda yaşanan gelişmelerle beklenmedik biçimde yükselen girdi maliyetleri yüküne ilişkin endişelerin devam ettiği belirtildi. Raporda, "Son olarak döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş ve para politikasında sıkılaşma adımları, gerek konut üreticileri gerek kamu ile çalışan müteahhitler açısından ek maliyetler yaratacaktır" açıklamasına yer verildi. 

İnşaat sektörü, Rusya kaybını Suudi Arabistan da telafi etmek istiyor! TMB den sektör raporu geldi! 

Geçtiğimiz dönemde maliyet yükselişi ı sorununun aşılamamasıyla teminat mektupları nakde çevrilen kamu projeleri üstlenmiş müteahhitlik firmalarına tek seferlik sicil affı getirilmesi yoluyla yasakların kaldırılması ve maliyet artışlarını giderecek oranda ek fiyat farkı düzenlemesi getirilmesi beklentisinin devam ettiğine de dikkat çekildi. 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından, öne çıkan konut alanında yeni ve zorlu sorunların gündemde olduğu aktarıldı ve Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacının 800-850 bin olduğu düşünüldüğünde hükümet tarafından ilk aşamada deprem bölgesinde inşa edilmesi hedeflenen 600 bin dolayında konutun öneminin anlaşıldığına vurgu yapıldı. 

Aynı zamanda, az haarlı konutlarla beraber, bölgede 2 milyon civarında konutun yeniden yapımına ihtiyaç olduğu da ifade edildi. 

Diğer yandan, söz konusu faaliyetler çerçevesinde, işgücü bulmada çekilen zorlukların sektör temsilcileri tarafından dile getirildiği de belirtildi. 

İnşaat sektörü, Rusya kaybını Suudi Arabistan da telafi etmek istiyor! TMB den sektör raporu geldi! 

"Türk inşaat sektörü, bu yılın ilk yarısında yurt dışında 7,5 milyar ABD Doları tutarında 110 proje üstlendi. Böylece sektörün ilk kez 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 133 ülkede üstlenilen 11 bin 758 projeyle toplam 480,5 milyar ABD Doları oldu" ifadelerine yer verilen raporda, Rusya ve Ukrayna savaşının yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde yarattığı kayba da dikkat çekildi. 

Raporda, sektörün Rusya'daki kaybının bu sene Suudi Arabistan’da hayata geçirilecek projelerle telafi etme hedefi kapsamında TMB koordinasyonunda çalışmaların hızlandırıldı belirtildi. 

TMB'nin söz konusu raporunda "Yüksek girdi maliyetlerinin yanı sıra ödenek yetersizliği ve hakediş ödemelerinde yaşanan gecikmeler sektörü olumsuz etkileyen başlıca unsurlar" denildi. 

İnşaat sektörü, Rusya kaybını Suudi Arabistan da telafi etmek istiyor! TMB den sektör raporu geldi! 

"Müteahhitlik firmalarının bir süredir borçluluk oranlarının yüksek seyrettiği izlenmektedir. BDDK'nın Nisan 2023 verilerine göre sektörün toplam nakdi kredi hacmi de önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 627,1 milyar TL olmuştur ve sektörde takipteki kredi oranı yüzde 4’tür" açıklamasına yer verilen raporda, özel sektörün genelinde olduğu gibi piyasa faizlerinin hala yüksek ve bankaların kredi verme iştahının düşük olması sebebiyle finansmana erişim sorunu olduğu işaret edildi. 

Ayrıca, konut talebinde de kredilere erişimde sınırlamaların artmasının yanı sıra son aylarda mevduat faizlerindeki artışın, yatırım amaçlı alımlar üzerinde baskı oluşturulduğu vurgulandı. 

2023-2024 üniversite harç ücretleri belli oldu! İşte bölüm bölüm katkı payı ödemeleri...

TOKİ 42 şehirde 182 adet konut satıyor! Yüzde 25 peşinat, 120 ay vadeyle ev sahibi olma fırsatı! 

A101'de 4,5 kg ayçiçek yağı 139 TL'ye, 4 kg Pril deterjan 83 TL'ye, 1 kg tereyağı 149 TL'ye düştü!

Beklenen büyük Marmara depremi için ezber bozan açıklama! 6.5 büyüklüğünde risk var! Uzman isimden Kumburgaz açıklaması!

 


Geri Dön