20 / 11 / 2024

İnşaat sektöründeki kan kaybının durdurulması gerekli!

İnşaat sektöründeki kan kaybının durdurulması gerekli!

Türkiye Hazır Beton Birliği, her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı.




Türkiye Hazır Beton Birliği, “Hazır Beton Endeksi” 2019 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı. Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi 2019 Ocak Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve beklentinin de sınırlı olduğunu ortaya çıkardı. İnşaatın beklenen yükselişten uzak durumda olduğunu ortaya koyan Hazır Beton Endeksi raporu mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesinin olası görünmediğine işaret etti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Ocak Ayı Raporu’na göre 3 Endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Aralık ayında -yüzde 1,6 düşen Faaliyet Endeksi ocak ayında yüzde %1,2 geriledi. TÜİK tarafından açıklanan Reel Sektör Güven Endekslerinde, diğer sektörlerden negatif ayrışan inşaat sektöründe güven ve beklenti sorunu hâlen devam etmektedir. Söz konusu güvenin, genel ekonomiye olan güvenden ziyade inşaat sektörü özelinde olduğu anlaşılıyor.

Mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesi olası görünmüyor

Hazır Beton Endeksi 2019 Ocak Ayı Raporu’nun sonuçlarını masaya yatıran Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, bütün endekslerin eşik değerin altında olmasının; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu gösterdiğini ve mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesinin olası görünmediğini belirtti.

İnşaat sektörü ile ilgili verilerle ilgili konuşan Yavuz Işık, “Son açıklanan istihdam verilerine göre kasım ayı itibarıyla inşaat sektörünün istihdamındaki gerileme, geçen yılın aynı dönemine kıyasla -%15 olarak gerçekleşmiştir. İnşaat Sektörü Güven Endeksi’ndeki düşüş, Reel Sektör Güven Endeksi’ni de aşağı çeker hâle gelmiştir. İnşaat sektörüne girdi sağlayan imalat sanayi sektörlerine ilişkin üretim endeksi değerleri düşüş göstermektedir. Bu yönüyle inşaat sektöründeki gerileme tüm ekonomiyi etkiler hâle gelmiştir. 2018 yılında konut alan 100 kişiden 42 tanesi banka kredisi kullanmadan 2. el konut almayı tercih etmiştir. Bu rakam 2013 yılından bu yana en yüksek orandır. 2019 yılında Türkiye ekonomisinin arzu edilen trendde büyümesi için inşaat sektöründeki kan kaybının durdurulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

 


Geri Dön