22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat sektörünün ekonomiye katkısı!

İnşaat sektörünün ekonomiye katkısı!

Bizim Gazete Yazarı Fehim Üçışık, inşaat sektörünün ekonomiye katkısından bahsetti. İnşaat sektörünün patronları ile yaptıkları söyleşilere değinerek Geçen yıl GYODER'in Başkanı Işık Gökkaya'nın gayrimenkul değerlendirmelerini yazıya döktü...




İnşaat Sektörünün Ekonomiye Katkısı Geçen yıl GYODER'in Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye gayrimenkul sektöründe büyük ve olumlu gelişmelerin kaydedildiği oldukça önemli bir süreç yaşanmakta olduğunu ve ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer alan gayrimenkul sektörünün ülkenin gelecek projeksiyonunda daha çok önem kazandığını belirtmişti (GYODER, 2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü, Mayıs 2012, s.5). 

Geçen hafta, Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 201 3 yılının ilk yarısında %6,8 büyüyen inşaat sektörünün üçüncü çeyrekte bu oranı % 8,7'ye yükselterek büyümesini sürdürdüğünü, 2014 yılında kentsel dönüşüm projelerinin de etkisiyle daha da gelişeceğini belirtmiştir. Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, inşaat sektörünün 2014 yılını mevcut şartlar ve beklentiler dahilinde gelişimle, ülke büyümesinin bir iki puan önünde ya da civarında bir büyüme ile bitireceği şeklinde görüş belirtmiştir. Türkiye'nin kentsel dönüşüm alanında en büyük projesi Gaziosmanpaşa kentsel dönüşümünü üstlenen Ihlas Holding İcra Kurulu Başkanı Kani Bozbay, yurt dışında birçok projenin Türk firmaları tarafından yürütüldüğünü, inşaat sektörümüzün her geçen yıl artan büyüme grafiğiyle 2014 yılında uluslararası arenanın yıldızı olacağını beyan etmiştir. Ozyazıcı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ozyazıcı, 2013 yılının inşaat sektörü açısından beklenenin de üzerinde bir performansla geçtiğini ve 2014 yılında da sektörün yükseliş trendini sürdüreceğini düşündüğünü belirtmiştir (Türkiye Gazetesi, 15.12.2013). 

Bizce, çok fazla istihdam imkanı sağlayan inşaat sektörünün ülkemize katkısı, toplu konut projeleri gereği gibi desteklendiği takdirde önemli oranda artabilecektir. 

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, sosyal güvenlik konusundaki düzenlemesinde, uygun bir hayat seviyesi için sağlanması gerekli hususları, yiyecek, giyecek, mesken ve tıbbi bakım şeklinde sıralamaktadır (m.25). 1982 Anayasası konut konusunda özel düzenleme içermektedir. Buna göre, Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, toplu konut teşebbüslerini destekler (m.57/11). 

Bize göre, Devlet ve Belediyeler, toplu konut üretecek gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ve halka açık anonim şirketlere arazi tahsis etmeli ve bedelini toplu konutları edinen vatandaşlardan konutun tesliminden sonra arsa payları olarak, konutun büyüklüğüne göre değişen sürelerde kira gibi, aylık taksitler halinde almalıdır. Bu ödeme süresi, dar gelirlilerin edinebildiği küçük dairelerde daha uzun, diğer dairelerde daha kısa, müstakil evlerde bir yıl olarak belirlenmelidir. Vatandaşlar erken ödemelere, belirli oranlarda indirimlerle teşvik edilmelidir. 

Önerimiz uygulandığı takdirde, toplu konut üreticileri, arazi için kaynak ayırmadan, olanca imkanlarıyla, hızla ve daha fazla konut üretecek ve arsa payı dahil olmaksızın uygun fiyatlarla satabilecek, konut edinmek isteyen vatandaşlar, birikimleri arsa payı kadar eksik olsa da kredi gerekmeksizin konut sahibi olacak, Devlet ve Belediyeler, arazileri meskun mahalle dönüştükten sonra en yüksek bedelle paraya çevirmiş olacak, sonuçta ülkede konut ihtiyacı her kesimin en fazla yarar sağlamasıyla karşılanmış, istihdama ve genel olarak ekonomiye fevkalade katkı sağlanmış olacaktır. 


Bizim Gazete/Fehim Üçışık


Geri Dön