09 / 01 / 2025

İnşaat sektörüyle inşaat malzemelerinde çeşitlilik de artıyor!

 İnşaat sektörüyle inşaat malzemelerinde çeşitlilik de artıyor!

İnşaat sektörü yeni uygulamaları hayata geçirme konusunda Avrupa ülkelerinden bile daha hızlı



Başak Çatı ve Cephe Sistemleri Satış Müdürü Engin Çizer'e göre bu hız bazen daha dayanıklı olan çözümün geri planda kalmasına da sebep olabiliyor. Moda olduğu için yapılan değişimler yüzünden aynı bölgede bulunan binalar arasında inşaat kirliliği yaşanıyor.

Türkiye'de inşaat sektörünün hızlı büyümesine paralel inşaat malzemelerindeki çeşitlilik de artıyor. İnşaatçılığın ileri teknoloji teknikleri ile yapıldığı bazı Avrupa ülkelerinde bile hâlâ kırmızı kiremit ve pres tuğla denilen doğal görünümlü tuğla kullanıldığını ifade eden sektör temsilcileri Türkiye'de her yıl farklı bir ününün gündeme geldiğini belirtiyor. Söz konusu değişikliklerde en belirgin arayış ise çatı sistemlerinde görülüyor. Binaların güvenliği ve yalıtımı konusunda en önemli unsur konumundaki çatılarda neredeyse her yıl yeni bir trend uygulanıyor. Türkiye'de inşaatçılıkta seçilen ürünleri mimari ofislerin belirlediğini söyleyen Başak Çatı ve Cephe Sistemleri Satış Müdürü Engin Çizer, "Bu yıl kaplama tuğlası aktifken biskuit tuğla kullanıyorsunuz. Seneye bir bakıyorsunuz mimarlar çizimi değiştiriyor, diyor ki bu sene ürünler kompozit panel olacak. Farklılık olsun diye sürekli farklı ürünler gündeme getiriliyor." dedi.


Çatı sistemlerinden örnek veren Çizer, Türkiye'de artık kırmızı kiremidin yerini beton veya metal kiremitlerin aldığını belirterek, "Kilden elde edilen kiremit hepsinden daha dayanıklı. Betonun ise belli bir ömrü var. Boyamayınca çatlamalar olabiliyor. Ama bunu insanlara anlatamıyorsunuz." diye konuştu. Söz konusu ürünlerin inşaatçılıkta yüzyıllardır kullanılan kil kiremitten daha pahalı olduğunu ifade eden Çizer, Danimarka gibi ülkelerde beton veya metal kiremitin çok rağbet görmediğini özellikle konutlarda hâlâ kilden yapılmış doğal kiremit kullandıkları için beton kiremitin daha ucuz olduğunu kaydetti.


Çatı sistemleri konusunda belediyeler ve mimarlık ofislerinde doğru malzeme seçimi, kiremit kullanımı için tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini dile getiren Çizer, birilerinin bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini, aksi halde pazarın gelişmek yerine geriye düşme riskinin ortaya çıktığını söyledi. Yılda 30 milyon kiremit üreten firma renkli kiremitte de önde gelen üreticiler arasında. Renkli kiremitten sonra satışları yurtiçi ve yurtdışında ciddi oranda artan Başak Çatı, on üç ülkede aktif faaliyet gösteriyor. Türkiye genelindeki 50'ye yakın kiremit fabrikası arasında doğalgazla üretim yapan iki firmadan biri olan şirket dört yüze yakın bayiliğe sahip. Çatıyı bir sistem olarak ele aldıklarını dile getiren Çizer, kendi ürettikleri kiremitin dışındaki ürünleri de sektörün iyi tedarikçilerinden sağladıklarını, bunun yanında yurtdışından da cepheyle ilgili malzeme ithal ettiklerini belirtti.


Son günlerde sıkça konuşulmaya başlayan kentsel dönüşüm projeleriyle inşaat sektörüne çok fazla ihtiyaç doğacağını belirten Engin Çizer, "Bu projelerde de ürün kalemlerimizle ilgili ihtiyaç oldukça yer almayı düşünüyoruz. Türkiye inşaatta çok büyük bir pazar. Şu anda bütün çatılar toprak olacak desek zaten sektör bunu yetiştiremez. Buna benzer bir inşaat furyası da Marmara depreminden sonra olmuştu. Ben 10-15 gün sıra verdiğimizi hatırlıyorum o dönemde. Onun için alternatif ürünler de bundan dolayı devreye girdi. Onlar da kendilerini geliştirerek devam ediyor." dedi.

Zaman


Geri Dön