29 / 04 / 2024

İnşaat sözleşmesinin feshi durumunda ne yapılır?

İnşaat sözleşmesinin feshi durumunda ne yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeniden inşa ettirdiğimiz binada malikler arasındaki anlaşmazlık sebebiyle inşaat yarım kaldı.Mimara işin yarı ücretini peşin vermiştik ama kendisi ikinci yarıyı da istiyor. Buna hakkı var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Binamız 45 senelikti ve arsa tapulu idi. ‘İmar barışı’ndan yararlanarak yapı kayıt belgesini aldık. Binamız yıkılacak, yeniden yapılacaktı. Zemin katta oturan bir kat maliki dairesinin küçük olduğu, yeni binada bahçeden daha geniş bir alan istediği için anlaşma yaptığımız mimar ona geniş bir daire projesi hazırladı ama buna üç daire sahibi karşı çıktı. Yani bizim bina inşası işi yarım kaldı. Ancak mimara işin yarı ücretini peşin vermiştik ama kendisi ikinci yarıyı da istiyor. Buna hakkı var mı? ' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İnşaat sözleşmesinin feshi durumunda ne yapılır?


Mimar ile inşaat konusunda anlaşma yapılmış olması lazım. Anlaşma derken yazılı bir sözleşmeyi kastediyorum. Böyle bir inşaat işine girişilecekken karşılıklı imzalanan bir sözleşme olmalı. Bu sözleşmede tarafların borçları yer alır. Çoğunlukla da işi yapacak olanın hangi safhalarda ücretini alacağı hususu belirtilir. Sözleşmenin feshi durumunda ne yapılacağı yazılır. İşte bu sözleşme anlatılan olayda çok önemli. Ancak bizler sözleşmenin içeriğini bilmediğimiz için genel bir şey söyleyeceğim.

★ ★ ★ ★ ★

İki taraflı sözleşmelerde haklı fesih hallerinde karşı taraf talep edebileceği haklarını kaybeder. Anlatılan olayda mimar, kat maliklerinin arzusu dışında alt kat malikine geniş bir alan ayırmış. Diğer malikler buna karşı çıktığı halde adeta bunda ısrar etmiş. Dolayısıyla diğer maliklerin sözleşmeyi feshinin haklı olduğu izlenimini edinmek mümkün. Haklı fesih durumlarında da ücret ödenmez, hatta ödenen ücret geri alınır. Genel durum bu.

Ancak net yanıt verebilmek için elbette var ise taraflar arasında imzalanmış sözleşmeye bakmak lazım. Şayet taraflar arasında yazılı sözleşme yapılmadıysa bu önemli bir hatadır. İhtilaf çıkabilir ama gerçekten maliklerin arzusu hilafına bir proje hazırlanıp hazırlanmadığına bakmak gerekecek. Durum bu! Bütün bunların sonucu istek dışı bir çalışma yapıldı ise ikinci taksit ödenmeyecek.

 


Geri Dön