02 / 05 / 2024

İnşaatçı zammı nisana erteledi!

İnşaatçı zammı nisana erteledi!

Yerel seçimlerden sonra elektriğe yapılacak zammın maliyetleri daha da artıracağını belirten Küıçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç, "Firmaların kredi borcu var. Borçlarını ödemek için zam kaçınılmaz." dedi.



Kur ve diğer maliyetlerdeki artış yüzünden inşaat sektörü nisanda fiyatları yükseltmeye hazırlanıyor. Yerel seçimlerden sonra elektriğe yapılacak zammın maliyetleri daha da artıracağını belirten Küıçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç, "Firmaların kredi borcu var. 

Borçlarını ödemek için zam kaçınılmaz." dedi. 

Seçim atmosferi sebebiyle konut fiyatlarına zam yapmayan inşaat sektörü, nisanda fiyatlan artırmaya hazırlanıyor. 

Küıçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç, Merkez Bankası'nın faizlere yaptığı zam veya Amerika Merkez Bankası'nın (FED) karşılıksız para basınımı azaltmaya başlamasından ziyade inşaat sektörüne asıl maliyeti yerel seçimler sonrası elektriğe yapüacak yüzde 20 üe yüzde 30 arasında değişecek zammın getireceğini söyledi. Şu an kimse dile getirmese de sektörün bu ihtimalden yana epey korkusu bulunduğunu anlatan Talat Kılıç, "Ayrıca konut kredi faizi önceki yıllarda 0,80 civarındayken, şimdi 1,15 seviyesinde. Bu zaten bir maliyet idi. Ama sektör seçim atmosferi sebebiyle fiyat artırmayı göze alamadı. Fakat sektör oyuncularının birçoğu yüzde 80 oranında kredi borcuna sahip ve bunlar borçlarını ödemek zorunda kalacaklar." değerlendirmesinde bulundu. 

Piyasa araştırması firmalarından ALM Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü Yeliz Karaduman, sektörün borcunun 2013 sonunda 85 milyar liraya ulaştığım açıklamıştı. Bu sebeple fiyat artırmanın elzem olduğuna değinen Kılıç, "Öte yandan konut satamama ihtimali doğdu ve bu yüzden sektör fiyat artışını da göze alamayabilir. Bu epey sıkıntılı bir durum oluşturacak." dedi. Küıçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkam, bu nedenle projelerini şehir merkezlerine konumlandırmış kişilerin talepte sıkıntı yaşamayacağını ancak şehir kenarlarında proje geliştiren şirketlerin ekonomik ve talep açısmdan sıkıntılı bir süreç geçireceğini dile getirdi. 304 dairenin yanya yalanını sattıklarını söyleyen Kılıç, projede ağırlıklı 1+0 ve 1+1'lerin bulunduğunu aktardı. 50 adet 2+1 tipi dairenin yer aldığı projede 22 de mağaza bulunuyor. Bölgede kiralar çok yüksek olduğu için satışı daha çok yatmmcüara yaptıklarını aktaran Küıç, "Projeden daire alanlar, harcamalarını 14 sene de amorti ediyor." dedi. 

İstanbul'da bu işin ortalaması 22 ile 30 yıl arasmda değişiyor. Şirketin devam eden bir diğer projesi Mermerler Plaza ve Kuriş Kule. "Şu an iş akışlarımıza göre Kuriş Kule ve Mermerler Plaza 2015 Şubat'ta teslim edilmiş olacak. Panorama Life ise 2014 Ekim sonu bitecek. Seneye bu zaman elimizde proje kalmamış oluyor. Bu sebeple şu an arayıştayız." diye konuşan Talat Kılıç, "Merter'de Shell benzin istasyonunun yakınındaki Sportive mağazasının sırtında yer alan 20 dönümlük araziyi aldık." dedi.


Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön