05 / 05 / 2024

İnşaatçının derdi nakit!

İnşaatçının derdi nakit!

GYODER Başkanı Aziz Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdiği raporda bürokratik süreçlerin, yabancı yatırımcıların taşınmaz almasını zorlaştırdığına dikkat çekerek, "Sektörde nakit akışı yaratılması şart" dedi.



GYODER Başkanı Aziz Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdiği raporda bürokratik süreçlerin, yabancı yatırımcıların taşınmaz almasını zorlaştırdığına dikkat çekerek, "Sektördeki finansman sorunlarını önüne geçebilmek için nakit akışı yaratılması şart" dedi. 


Türkiye'de de yabancılara satılan gayrimenkulun parasal değeri 4.3 milyar dolara ulaşırken inşaatçılar, başta  Ankara  olmak üzere yabancıların Türkiye'de taşınmaz alma şartlarının hala engellerle dolu olmasından yana dert yandı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na şikâyette bulunan inşaatçılar, "Yabancılar vize ve ikamet gibi sorunlarla karşılaşıyor. Bürokratik süreçler, yabancı yatırımcıların Türkiye'de taşınmaz almasını zorlaştırıyor. Türkiye'de taşınmaz alan yabancılara taşınmazın maliki olduklan süreç içinde ikametgah izni verilmesinin satışları arttıracağı kanaatindeyiz" görüşünü iletti. 


Gayrimenkul Yatıran Ortaklığı Demeği (GYODER) Başkanı Aziz Torun. Türkiye'den taşınmaz alırken bürokratik engellerle karşılaşan yabancıların sorunları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir rapor sundu. Şikayet yazısında yabancıların Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uyarınca yerli yatırımcılarla eşit muamele görmesi gerekirken, ek yükümlülükler getirildiği ve farklı muameleye tabi tutuldukları kaydedilerek şunlara yer verildi: 


NAKİT AKISI GEREKİYOR


"Sektörün en önemli sıkıntılarından birisi olarak görülebilecek likidite ve finansman sorunların önüne geçebilmek için arza karşılık bir talep çeşitliliği ve nakit akışı yaratılması gerekiyor. 

Bu doğrultuda da yabancıların gayrimenkul edinimi önem taşıyor. Her ne kadar bu konuda bazı adımlar atılmış olsa da gerek mevzuattan gerekse de mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan bir takını sıkıntılar, yabancı yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmasını zorlaştırıyor.

 

YABANCILARI ÜRKÜTÜYOR


Valilik onay süreciyle ilgili mevzuat uyarınca birtakım kolaylıklar ve süre sınırlamaları getirilmiş olmasına rağmen, uygulamada bu surelere uyulmuyor. Bu nedenle valilik onayının alınması iki ay sürüyor. Bu durum da yabancı yatırımcıların hareket kabiliyetine kısıtlıyor, yerli yatırımcılar karşısında dezavantajlı duruma düşürüyor. Ayrıca, ileride yapılacak hisse devirleri neticesinde yönetmelik kapsamına girecek şirketlere ilişkin yapılacak inceleme neticesinde taşınmazın tasfiyesine karar verilebiliyor olması, yabancı yatırımcılar açısından belirsizlik yaratıyor. Hisse devri yoluyla Türkiye'de taşınmaz alacak yabancı yatırımcıların ürkmesine ve geri adım atmasına yol açıyor." 


ALIMLARI ZORLAŞTIRIYOR


GYODER'in raporunda Türkiye'de taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilerin, söz konusu taşınmazdan faydalanma aşamasında vize ve ikamet gibi sorunlarla da karşılaştığı belirtilerek, "Vize alma zorunluluğu bulunması, bu vizenin belirli surelerde yenilenmesi, yabancı geıçek kişinin bir sure yurtdışına çıkması gibi bürokratik ve prosedürel sürekler, yabancı gerçek kişi yatırımcıların Türkiye'de taşınmaz edinmesini zorlaştırıyor. 


Bu kapsamda. Türkiye'de taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilere taşınmazın maliki bulundukları süreç içerisinde ikametgah izni verilmesi ve yenilenmesi gibi bürokratik süreçlerin kısaltılmasının yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edinmesini arttırıcı bir etkisi olacağı kanaatindeyiz" ifadelerine de yer verildi. 



Hürriyet Ankara





Geri Dön