09 / 05 / 2024

İnşaatın hafriyatına ruhsat alınmadan başlanamıyor!

İnşaatın hafriyatına ruhsat alınmadan başlanamıyor!

Ruhsat şartı bulunan herhangi bir yapı inşaatı için eğer mücavir alan içerisinde ise belediyelerden, mücavir alan sınırları dışında ise valiliklerden yapı ruhsatı izni alınıyor. Hafriyat işlemine dahi ruhsat almadan başlamak imkansız.



RUHSATA tabi olan herhangi bir yapının inşaatı için yapı izniyle başlayan süreçte,  hafriyat işlemine dahi ruhsat almak gerekiyor. Mimarlar Odası'ndan alınan bilgiye göre, ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatı için mücavir alanlar içerisinde belediyelerden, mücavir alan sınırları dışında da valiliklerden yapı ruhsatı izni alınıyor, inşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamıyor. 


ZEMİN ETÜT RAPORU 

Yapı izni alınmadan önce, yapı sahibi veya vekillerince bağlı bulunulan Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine ve ilgili belediyelere başvurularak aplikasyon tutanağı, roperli kroki, roperli kroki yoksa ebatlı kroki veya imar durumunu gösterir çapın ve yol kotu tutanağı ile parselin kanal kotu tutanağı kotuna göre pis su kanal bağlantısının hangi nokta ve kotlarda yapılabileceğini gösteren bir belgenin alınması gerekiyor. Ayrıca ilgili idarece imar planı yapımına veri teşkil eden jeolojik veya jeoteknik etüt raporunun parselin bulunduğu alanı da kapsayan bölümü parsel sahibine veriliyor. İlgili mühendislerce bu bilgilere goıe parsele ilişkin zemin etüt raporu hazırlanıyor.

 

DETAYLAR MİMARİ PROJEDE 

Mimari proje, binanın bölümlerini ve ölçülerini gösteren ve vaziyet planı, bodrum katı, normal katlar ve çatı katı ile bunlara ait en az iki kesit ve yeten kadar görünüşten oluşuyor ve mimar tarafından çizilmesi gerekiyor. Dilekçe ekinde mimari proje kapsamında vaziyet planı, kat planlan, tam kesit, cephe resimleri, sistem ve nokta detayları, ısı yalıtım projelerinin yer alması gerekiyor. Yapı ruhsatı için müracaat sırasında, yapılacak bina türüne göre "Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre inşaat mühendisi tarafından hazırlanmış statik projeler, jeolojik veya jeoteknik etüt raporları dikkate alınan zemin etütleri ile birlikte mimari proje ile birleştirilmiş olarak beş nüsha ozalit halinde ilgili belediyeye sunuluyor. 


Hürriyet  Ankara  Ek


Geri Dön