27 / 04 / 2024

İnşaatlardaki iş kazalarına alınacak önlemler TBMM'de!

İnşaatlardaki iş kazalarına alınacak önlemler TBMM'de!

İnşaat sektöründeki iş kazalarının azaltılması için alınacak önlemler meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



İnşaatlardaki iş kazalarına alınacak önlemler TBMM de!

CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, inşaat sektöründeki iş kazalarının azaltılması için alınacak önlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Bakan sorularının Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Bakan önergesinde "İzmir Menemen’de bir inşaat sahasında vincin devrilmesi sonucu vinç operatörü Eren Bulut ağır şekilde yaralandığı, Çiğli Bölge Araştırma Hastanesi’nde olan 25 yaşındaki Bulut’un, beyin travması geçirdiği öğrenilmiştir. Menemen’de inşaat sahasında çalışırken halatın kopması sonucu dengesini kaybederek yıkılan vincin diğer binalara çarpmasını engellemeye çalışırken ağır yaralanan Eren Bulut, yaklaşık 6 yıldır vinç operatörlüğü yapmaktadır. Evli ve Menemen’de yaşayan işçi Bulut’un, aynı zamanda Kule vinç operatörleri Derneği Ege Bölgesi Kurucu üyesi olduğu öğrenilmiştir." dedi.

İş kazalarının ülkemizde en sık olarak inşaat sektöründe meydana geldiğimi dile getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan "İnşaatlar yapısı itibarı ile çok tehlikeli sınıfta yer almakta ve meydâna gelen kazaların birçoğu ağır yaralanmak veya ölümlü olmaktadır. Birçok şantiyede karşılaşılan yüksekte çalışma sırasında takılması gereken paraşüt tipi emniyet kemeri ve güvenli bir nokta bağlantısı yapılmamakta ve bunun sonucunda yüksek ihtimal ölümlü kazalar meydana gelmektedir.

Türkiye’deki iş güvenliği eğitimleri diğer dünya ülkeleriyle kıyaslandığında yetersiz kalmaktadır. İnşaat sektöründe caydırıcı cezalar ve yaptırımlar vasıtasıyla her firma iş güvenliği hizmetini almaya başlamıştır ancak uygulamadaki sıkıntılar ne yazık ki iş kazası istatistiklerinde Türkiye’yi zirvede tutmaya devam etmektedir. Bunun ilk sebeplerinden biri özellikle inşaat sektöründe çalışan personelin eğitim durumu ve verilen iş güvenliği eğitimlerinin yetersiz kalmasıdır." diyerek 3 soru sordu.

Bakan'ın soruları

1) Türkiye’de özellikle inşaatlarda yaşanan iş kazalarını ve bunların yol açtığı ölüm vakalarını azaltmak üzere Bakanlığınız ne gibi iş güvenliği politikaları üzerinde çalışmaktadır?

2) İnşaat sektöründe iş kazalarına sebebiyet veren faktörler incelenerek, inşaatın üstlenicisi konumundaki kurum ve kuruluşlara denetimleri sıklaştırmak adına alınmış tedbirler nelerdir?

3) İş kazalan yönünden risk teşkil eden sektörlerde çalışan işçilerin eğitimlerine yönelik Bakanlık bir çalışmanız, planlamanız mevcut mudur?

 


Geri Dön