İntifa hakkı tesisi için gerekli belgeler!
Bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı intifa hakkı olarak tanımlanıyor. Bu hakkın tesisi için bazı belgeler gerekiyor. İşte, intifa hakkı tesisi için gerekli belgeler!
İntifa hakkı tesisi için gerekli belgeler!
Bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı intifa hakkı olarak tanımlanıyor. İntifa hakkı bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. İntifa hakkı üç şekilde kurulabiliyor;
* Kanundan doğan intifa hakkı,
* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,
* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı.
Türk Medeni Kanunu'nun 795. maddesinde, “...taşınmaz mallarda intifa hakkı tapu siciline tescil ile doğar. Aksine bir kayıt bulunmadıkça mülkiyete ilişkin hükümler ... intifa haklarının iktisabında ve tescilinde de uygulanır” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, intifa hakkına ilişkin olarak, mülkiyet hükümlerinin uygulanabileceğini açıklanıyor.
İntifa hakkının kurulabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. İntifa hakkının tesisi için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;
* İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
* İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
* Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
* İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
İntifa hakkının sona ermesi ise, hak sahibinin talebi, malın tamamen yok olması, sürenin bitmesi, hak sahibi gerçek kişinin ölümü gibi hallerde gerçekleşiyor.
Çıplak mülkiyet satılabilir mi?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com