23 / 12 / 2024

İntifa hakkı tesisi için gerekli evraklar!

İntifa hakkı tesisi için gerekli evraklar!

Gayrimenkul sahipleri, kendi taşınmaz malı üzerindeki yararlanma ve kullanma hakkını bir başkasına bırakabiliyor. Bu şekilde verilen hak, intifa hakkı oluyor. Peki, intifa hakkı tesisi için gerekli evraklar nelerdir?



İntifa hakkı tesisi için gerekli evraklar!

Gayrimenkul sahipleri, bu taşınmaz üzerindeki yararlanma ve kullanma hakkını bir başkasına bırakabiliyor. Bu şekilde verilen hak, intifa hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın, intifa hakkı mal sahibinde kalacak şekilde çıplak mülkiyet de devredilebiliyor.


Örneğin anne ya da baba gayrimenkulün intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devredebiliyor. Böylece anne baba hayatta kaldığı sürece gayrimenkulü diledikleri gibi kullanabiliyor; vefat halinde ise miras veya intikal işlemi yapmaya gerek kalmadan gayrimenkul çıplak mülkiyet sahibi çocuğa kalmış oluyor. 


Ancak intifa hakkı mirasçıya intikal etmiyor ve bu hak bir başkasına devredilemiyor. İntifa hakkı, aynı zamanda ticari faaliyetler için de tesis edilebilebiliyor. 


İntifa hakkının tesis edilebilmesi için bazı gerekli belgeler ile birlikte tapya müracaat ediliyor. Peki, intifa hakkı tesisi için gerekli evraklar nelerdir?


İntifa hakkı tesisi için gerekli evraklar:

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


İntifa hakkı tesisi masrafları:

İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.



Emlak vergisini intifa hakkı sahibi mi öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön