02 / 05 / 2024

İpotek fekkinin kaldırılması!

İpotek fekkinin kaldırılması!

Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bu husustayapılan işlemlere ipoteğin fekki deniyor. İşte, ipotek fekkinin kaldırılması!



İpotek fekkinin kaldırılması!


Kredi alındığında bankalar ev üzerine ipotek koyuyor. Bunun nedeni ise ödeme güçlüğü yaşamanız halinde evin satışı ile beraber kredi çeken kişinin bankaya olan borcunun kapanması için bankanın kendini garanti altına alması olarak açıklanabiliyor. 


Kredi ödemelerin tamamının düzgün olarak ödenip bitmesi halinde ise konulan ipotek kaldırılıyor. Tapudan ipotek kaldırma işlemi banka tarafından ipoteğin kaldırılması ile olabiliyor. 


Süreç kredinin bitişi ile başlıyor ve ardından banka kredi taksitleri sona erdiğinde ipotek fek yazısı veriyor. Bu yazı ile tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılıyor ve ipoteğin kaldırılması talep ediliyor. 


Bu işlem için bankaların uyguladığı standart bir ücret olmamakla birlikte her bankanın belirlediği ücretler değişkenlik gösterebiliyor. Tapu Sicil Müdürlüğünün bu evrak olmadan işlem yapması mümkün olmadığı için bu belgeyi almak zorunlu hale geliyor.


İpotek fek yazısı teslimi de bankadan bankaya değişebiliyor, kimi bankalar elden teslim edebilirken, kimileri ise tapu sicil müdürlüğüne direkt gönderebiliyorlar. Direkt gönderimi seçen bankalar, elden teslim etme işleminin hukuki açıdan sıkıntıya sokabileceğini bildikleri için bu şekilde hareket ediyorlar çünkü kişinin yazıyı kaybetmesi ve bankadan tekrar istemesi halinde banka ikinci kez vermeyi reddedebiliyor. Söz konusu yazının elden veya bankadan gönderilmesinin ardından Tapu Sicil Müdürlüğü ilgili ipoteği kaldırıyor ve mülk ipoteksiz olarak sadece kişiye ait oluyor. Bu işleme ‘ipoteğin fek edilmesi’ adı veriliyor.


Konut kredisi ipotek fek yazısı ücreti ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön