05 / 05 / 2024

İpotekli ev satın alınır mı? İpotekli ev alınırsa ne olur?

İpotekli ev satın alınır mı? İpotekli ev alınırsa ne olur?

İpotekli ev satın alınır mı? sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen detaylar!



İPOTEKLİ EV SATIN ALINIR MI?

İpotekli ev satın alınır mı sorusunun yanıtı şöyle verilir; Yasal olarak icra hukukunda ipotek borçlusu bulunan dosyada ipotek borçlusu olarak göründüğü zaman, devralan kişi ise hakka sahip olarak bilinmektedir. Devralan kişi ise ipotekli taşınmazın değerinden sorumlu tutulmaktadır. Devreden kişi de dosyadaki faiz ve diğer tüm masraflardan sorumlu tutulur.

Ödemeleri düzenli bir şekilde olan ipotek borcunun ipotek şerhi, sadece borç bittikten sonra kaldırılır. Borcu bitmemiş olan ipotek durumunun kaldırılması borcun teminatının ortadan kaldıracağı gibi, devralmak isteyen kişi için de bir risk oluşturur. Taşınmazın güvenle bir başkasına devredilebilmesi için banka veya diğer alacaklı, isteyerek ipoteği kalkmış veya kaldırılmış olması gerekir. Çünkü ipotek borçlusunun dosya borcu olmasa bile gayrimenkul üzerinde bulunan ipotek her an icradan satış ile paraya çevrilebilme durumu böyle bir potansiyele sahiptir.

İPOTEKLİ EV ALINIRSA NE OLUR, İPOTEKLİ EV ALMANIN RİSKLERİ VAR MIDIR?

  • Devreden kişi veya kişiler ipotekli taşınmaza dair borcu ödenmezler ise, alacaklı talebi ile ipoteğin paraya çevrilmesi için icra takibi başlatma hakkına sahiptir.
  • Gayrimenkulün kıymet takdiri yapılarak yaklaşık 3 aylık rutin işlemler sonucu piyasa değerinin yarısı üzerinden satışa çıkartılır böyle bir durumda söz konusudur.
  • Alacaklı bu evi alacağına karşılık icradan alabilir.
  • Başka bir kişi bu icradan satılık ev için teklif sunabilir.
  • Taşınmazı icradan siz satın almak isteseniz hem devir sonrası, hem de satış sonrası olarak 2. defa zarar edersiniz. Satış bedeli üzerine eklenecek ortalama 10 bin TL tutarındaki icra masrafını ödemekle karşı karşıya kalınır.

Tapu yenileme ücreti ne kadar? Tapu kaybolursa ne olur?

Tapu hangi hallerde bozulur? Eski tapu nasıl bulunur?

Vekalet nasıl verilir? Vekaletnamede fotoğraf gerekir mi?


Geri Dön