22 / 11 / 2024
fuzul

İpotekli taşınmazın satışı!

İpotekli taşınmazın satışı!

İpotekli taşınmazın satışı nasıl olur? Medeni Kanuna göre, ipotekli taşınmazın devri, borçlunun sorumluluğunda ve güvencede bir değişiklik meydana getiriyor mu? İşte Medeni Kanun ipotekli taşınmazın satışı...




İpotekli taşınmazın satışı!

İpotekli taşınmazlar ile ilgili yasal hükümler Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, ipotekli taşınmazın satışı, ipotekli taşınmazın kısmen devredilmesi veya bölünmesi şeklinde oluyor.


Kanuna göre ipotekli taşınmaz malın devri, borçlunun sorumluluğunda ve güvencede bir değişiklik meydana getiriyor. İpotekli taşınmazın satışı na ilişkin diğer esaslar kanunda "Mülkiyet ve borçluluk" başlığı altında şu şekilde açıklanıyor:


Mülkiyet ve borçluluk

Taşınmazın devri

MADDE 888.- İpotekli taşınmazın devri, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, borçlunun sorumluluğunda ve güvencede bir değişiklik meydana getirmez.


Yeni malik borcu yüklendiği takdirde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu bir yıl içinde yazılı olarak önceki borçluya bildirmezse, borçlu borcundan kurtulur. 


Taşınmazın bölünmesi

MADDE 889.- İpotekli taşınmazın bir kısmının veya aynı malike ait bulunan ipotekli taşınmazlardan birinin başkasına devredilmesi ya da ipotekli taşınmazın bölünmesi hâlinde, aksine bir anlaşma yoksa, rehin taşınmazlara değerleri oranında tapu idaresince re'sen dağıtılır.


Bu dağıtımı kabul etmeyen alacaklı, dağıtımın kesinleştiğinin kendisine tebliğinden başlayarak bir ay içinde yazılı bildirimde bulunmak suretiyle alacağın bir yıl içinde ödenmesini borçludan isteyebilir.


Yeni malikler, kendilerine ait taşınmaza düşen borcu yüklendikleri takdirde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu önceki borçluya bir yıl içinde yazılı olarak bildirmezse, borçlu borcundan kurtulur.


Borcu yüklenmenin bildirilmesi

MADDE 890.- Taşınmazın yeni maliki borcu yüklenirse, tapu idaresi bunu alacaklıya bildirir.


Alacaklıya tanınan hakkını saklı tuttuğuna ilişkin bir yıllık beyan süresi, tapu idaresince yapılan bildirimin tebliği tarihinden işlemeye başlar.


Alacağın devri

MADDE 891.- İpotekle güvence altına alınmış bir alacağın devrinin geçerli olması, devrin tapu kütüğüne tescil edilmesine bağlı değildir.



İpotek nasıl sona erer?
İpotekli taşınmazın devri!


Geri Dön