03 / 05 / 2024

İran'daki Kiş Adası turizm merkezi olacak!

İran'daki Kiş Adası turizm merkezi olacak!

İran’ın güneyinde Basra Körfezi’nde bulunan ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde kumarhane ve tatil merkezi olarak öne çıkan Kiş Adası, ülkeye yönelik ekonomik ambargoların kalkmasının ardından tekrar turizm merkezi olmaya hazırlanıyor.




İran’ın güneyinde Basra Körfezi’nde bulunan ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde kumarhane ve tatil merkezi olarak öne çıkan Kiş Adası, ülkeye yönelik ekonomik ambargoların kalkmasının ardından tekrar turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. ‘Yeni Dubai’ olarak adlandırılan adadaki birçok kumarhane, lüks otel ve plaj bölgesi 1979’da Ayetullah Humeyni öncülüğünde yapılan İslam Devrimi’nin ardından kapatılmıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin başa gelmesiyle ise ılımlı politikalar üretilip ada tekrardan ‘belli kriterlerle’ turizme açılmıştı. Her yıl 1 milyonun üzerinde turistin akınına uğrayan  ada, Ortadoğu’da Şarm El-Şeyh ve Dubai’den sonra en çok turist çeken 3. merkez olarak biliniyor.

 

50 yıl öncesinde İranlıların da ilgisini çekmeyen, hatta bir dönem yarı açık cezaevi olarak kullanılan ada, Şah zamanında ‘serbest ticaret bölgesi’ projesinin hayata geçirilmesiyle hızla gelişmeye başlamış ve ‘turizm cenneti’ unvanını almıştı.  Kadınların başörtüsü takma zorunluluğu bulunan Kiş Adası’nda kadın ve erkekler ayrı plajlarda denize girebiliyor. 




Vatan


Geri Dön