28 / 04 / 2024

İrtifak hakkı ne demektir?

İrtifak hakkı ne demektir?

Kiralama sistemi ile karıştırılan irtifak hakkı, kiralamadan farklı olarak daha uzun süreli oluyor. İrtifak hakkı ne demektir, ayrıntıları...



İrtifak hakkı ne demektir?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


İrtifak hakkı ne demektir, bir başka deyişle; bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan haktır. 


Kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları; irtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu değildir.


İrtifak hakkı bedelinin hesaplanması hususu 2886 sayılı Kanunun 51. maddesinin (g) bendinde ele alınıyor. Buna göre pazarlık usulü ile Defterdarlık tarafından gerçekleştiriliyor. 


İrtifak hakkı çeşitleri, hak sahipleri bakımından şahsi irtifaklar ve ayni irtifaklar olmak üzere ikiye ayrılıyor. İrtifak hakkı çeşitleri;

- Şahsi irtifak; İrtifak hakkı kısmen ferdileştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise şahsi irtifak oluyor. Şahsi irtifak hakkı, başkasına devredilemez ve miras bırakılamıyor.

- Ayni irtifak; İrtifak, bir diğer gayrimenkul lehine kurulduğu takdirde ayni irtifak söz konusu oluyor. İrtifak hakları, akit içinde koşulan şart, satım sözleşmesi, vasiyet, izin, umumi ortaklıktan istifade gibi yollarla kuruluyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön