01 / 05 / 2024

irtifak hakkı ne demektir

irtifak hakkı ne demektir

İrtifak hakkı tesisi, irtifak hakkı çeşitleri gibi irtifak hakkı ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İrtifak hakkı ne demektir?

Kiralama sistemi ile karıştırılan irtifak hakkı, kiralamadan farklı olarak daha uzun süreli oluyor. İrtifak hakkı ne demektir, ayrıntıları...

İrtifak hakkı nedir?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. Buna göre irtifak hakkı nedir, irtifak hakkı tesisi nasıl kurulur, ayrıntıları...

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ne zaman sona eriyor?

65 yaş üstü ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yapılan değerlendirme kapsamında, ücretsiz ulaşımda yeni karar uygulamaya alındığı kaydedildi. İşte haberin detayları...

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

Ev hanımlarına emeklilik şartlarında son durum ne? Emeklilik hakkı ne zaman başlayacak? 

Ev hanımlarının emeklilik şartlarına ilişkin gelişmeler merakla bekleniyordu ve sonunda Bakan Vedat Işıkhan'ın konuyla ilgili açıklamaları geldi. Ev hanımlarına yönelik emeklilik düzenlemesi gündemde yerini aldı ve milyonlarca ev hanımı bu konu hakkında gelecek açıklamayı merakla bekliyordu.

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Kat irtifakı tapu ne demek? Konutta Kat irtifakı ne demek? Kat irtifakı olan ev alınır mı?

Son zamanlarda konut alıcıları arasında merak uyandıran konulardan biri 'kat irtifakı tapusu' oldu. Peki, kat irtifakı olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire kiraya verilir mi? Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark nedir?  İşte ayrıntılar...

EYT’de göz ardı edilen soru: Depremde hayatını kaybeden EYT’linin hakkı ne olacak?

EYT düzenlemesinin 28 Şubat’ta Meclis'in açılmasıyla görüşülüp kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Diğer tarafran, EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin haklarının ne olacağı ise merak konusu oldu.

Ankara'da 49 yıllığına irtifak hakkı tesis edilecek! İhalesi 31 Ağustos'ta!

Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Başkent Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Seymen Emlak Müdürlüğünden: tarafından Kahramankazan İlçesi Saraç Mahallesi'ndeki taşınmazlar üzerinde 49 (kırk dokuz) yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilecek.

Özak GYO Didim gayrimenkulünün üst hakkı süresi tapuya tescillendi!

Özak GYO'nun Aydın İli Didim İlçesi  Altınkum Mahallesi'nde yer alan turizm tahsisli gayrimenkulüne ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından irtifak hakkı tesis işlemleri tamamlandı, 49 yıllık üst hakkı Özak GYO adına tapu siciline şerh edildi.

Kat irtifakı tapusu örneği 2021!

Kat irtifakı bir yapı yapılırken ya da yapımı planlanırken bina üstüne kat yapma iznini veren, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkıdır. İşte kat irtifakı tapusu örneği 2021...

İrtifak hakkı ve kiralama kaynaklı alacaklar yapılandırılacak!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri ertelendi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle ertelediklerini açıkladı.

Turizm tesislerinde dönüşüm ve yatırım dönemi başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Turizm yatırımlarının tahsis ve irtifak hakkı sürelerinin uzatılmasına yapılan başvurular sonucunda aralık ayı sonundan bugüne kadar 800 milyon lira tahsil edildi" dedi.

Adana Seyhan'daki arsanın irtifak hakkı 29 yıllığına verilecek!

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyhan İlçesi Kanalüstü Mahallesi'nde yer alan arsanın 29 yıl süreyle irtifak hakkı verilmesi işi ihalesi 12 Eylül'de yapılacak...

irtifak hakkı ne demektir Haberi

irtifak hakkı ne demektir

İrtifak hakkı tesisi!

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak olarak ifade ediliyor. Bu hak, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor.


Bir başla deyişle irtifak hakkı tesisini açıklamak gerekirse; Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde kuruluyor. 


İrtifak hakkı tesisinin kiralama işleminden farkları..

Uzun süreli olan irtifak hakkının, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada ise gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor.


İrtifak hakkı çeşitleri

1. Şahsi irtifak hakkı

İrtifak hakkı kısmen ferdileştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise şahsi irtifak hakkını ifade ediyor. Şahsi irtifak hakkı, başkasına devredilemiyor ve miras bırakılamıyor.


2. Ayni irtifak hakkı

İrtifak, bir diğer gayrimenkul lehine kurulduğu takdirde...