18 / 05 / 2024

İş Bankası, Rusya'da banka satın alıyor

İş Bankası, Rusya'da banka satın alıyor

İş Bankası Genel Müdürü Özince, "Şu an, Rusya'da bir banka almayla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Çok ilerledik. Ukrayna ve Kazakistan'da da benzer arayışlarımız var" dedi



Özince ayrıca, "Yunanistan, Avusturya ve İtalya bankaları, Balkanlar'daki yatırımlarını krizde satar mı" diye fırsatçı yaklaşımla beklediklerini vurguladı.


TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk bankacılığının el atamadığı Balkanlar, Yunanistan ve Avusturya gibi ülkelerin bankacılık yatırımlarını satın almayı değerlendirebilecek noktaya geldiğini belirterek, "Türk bankalarının, hele de İş Bankası'nın bölgede yayılmacı siyasetini göreceğiz" dedi. İş Bankası'nın şu an Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmalarını sürdüğünü ve oldukça ilerlediklerini bildiren Özince, "Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışımız var" diye konuştu
Krizde Balkanlar'a fırsatçı bakıyoruz
İş Bankası'nın düzenlediği "İş'le Buluşmalar"ın ilk yurtdışı toplantısı KKTC'de yapıldı. Ersin Özince, İş Bankası olarak bir piyasaya, Türkiye ve KKTC'de olduğu gibi "kalıcı ve oranın üyesi olmak" amacıyla girmeyi düşündüklerini belirterek, dış yatırımlarına ilişkin, şu bilgileri verdi. "Rusya'da banka almayla ilgili çalışmalar oldukça ilerledi. Ukrayna ve Kazakistan'ın dışında Balkanlar, bu son krizin yarattığı imkanların değerlendirilmesi açısından  önemli. Doğrusu, biz Balkanlar'da pek ümitli değildik. Yunanistan, Avusturya bankaları başta olmak üzere, Balkanları oldukça ciddi almışlardı. Fakat, özellikle `Yunanistan'da, Avusturya'da, İtalya'da yaşanan kriz, bu ülkelerin bankalarının Balkanlar'daki yatırımlarını satmalarına neden olur mu' diye fırsatçı bir yaklaşımla bekliyoruz. Fakat, kıymetli sermayemizi de küçücük ülkelerde boşu boşuna heba etmemizi gerektirir bir şey yok."
Makedonya ve Bosna-Hersek'e özel ilgimiz var
Balkanlar'da, Türk azınlıkların veya çoğunlukların olduğu Makedonya, Bosna-Hersek gibi ülkelere özel ilgi gösterebileceklerini de ifade eden Ersin Özince, "Çünkü yapmak istediğimiz klasik bankacılık. Yani biz bir piyasaya girip de kredi kartı veya sadece tüketimle ilgili ürünler satmaya çalışan bir banka değiliz" diye konuştu. İş Bankası'nın Türk ekonomisinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu, Kıbrıs Türklerinin de her zaman bu kapsamın içinde düşünüldüğünü kaydeden Özince, Kıbrıs'a 1955'te giren İş Bankası'nın Kıbrıs Türkü'nün  mukavemet hareketinin içinde rol aldığını vurguladı.
KKTC'ye yönelik yatırımlara kredi verip destekliyoruz
Özince, şöyle konuştu: "İş Bankası açısından Türkiye ve Kıbrıs Türkleri arasında hiç bir fark olmadı ve olmayacak. KKTC'nin İskele bölgesinde İş Bankası'nın KKTC'deki 14'üncü şubesini en kısa sürede açmaya niyetliyiz. Şube yatırımlarından ziyade, destek olduğumuz yatırımlar da önemli. Türkiye'deki şubelerden de KKTC'de iş yapan işadamlarına kredi veriyoruz. Şu an Kıbrıs'taki en büyük projelerden bazılarını, Türkiye üzerinden finanse ediyoruz. Üniversite, hastane, turistik tesisler için kredi veriyoruz."

Dışardaki en büyük şube ağı KKTC'de

ERSİN Özince, İş Bankası'nın Dünya Gazetesi ile ortaklaşa düzenlediği İş'le Buluşmalar'da, Türkiye dışındaki en büyük yatırım ve şube ağının KKTC'de olduğuna dikkat çekerek, "İş Bankası, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türk ekonomisini ve girişimcisini geliştirmek üzere kuruldu, bu konuda Kıbrıs'ı ayrı tutmak mümkün değil" dedi.

Tatar: `İş'i izleyin KKTC'ye yatırıma gelin

TÜRKİYE'de bir dönem, özel şirketlerde yöneticilik yapan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, "Adaşım Ersin Özince'den duyduklarımdan sonra KKTC Maliye Bakanı olarak rahat uyuyacağım. İşadamlarına da sesleniyorum. İş Bankası neredeyse; yatırımdan korkmayın. Çünkü, İş Bankası KKTC'de. İş Bankası buradaysa demek ki KKTC'de gelecek vardır. Bizde bunu yapacak yürek var. Bizde bu yürek oldukça da KKTC gelişecektir" dedi. Tatar, bankanın KKTC'de verdiği kredileri artıracağını açıklamasına, "Daha da mutlu olduk. Sermayemiz belli. Uzun vadeli kredi şart" yorumu yaptı. KKTC'de öngörülebilir bir ortam oluştuğunu, bunun da hükümetin başarısı olduğunu kaydeden Tatar, tasarruf yapılan ve seçim yatırımı yapılmayan bir dönemden geçildiğini belirtti. Tatar, "Yatırım dostu bir hükümet var. İşadamlarının bu ortamı iyi değerlendirmesini isteriz" dedi.

Bölgede yayılmacı olacağız

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirilen 18'inci İş'le Buluşmalar toplantısının ana başlığı "Yeni gündem ve fırsatlar" oldu. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Türkiye, 2001 krizinden sonra istikrar açısından çok önemli adımlar attı ve yapılan reformlar meyvesini verdi. Mali sektör güçlendi" dedi. Özince, şunları söyledi: "Türk yatırımcısı her an yeni bir istikrarsızlık ortamı yaşanabileceği tedirginliği ile oldukça temkinli hareket etti ve Türkiye dışında ciddi yatırımlara giremedi. Bankacılık sektörü dünyada alt-üst oldu. Sermaye gücü bizden az olan rakiplerimiz; örneğin Yunanistan, Belçika gibi ülkelerin bankaları kendi piyasalarının derin imkanları ile gelip Türkiye'de Balkanlarda ve Doğu Akdeniz'de ciddi yatırımlar yaptı. Biz cesaret edemedik. Yapılan reformlar meyvesini verdi, mali sektör güçlendi ve çok ilginçtir, Türk bankacılığı bugün el atamadığı Balkanlarda, Yunanistan, Avusturya gibi ülkelerin bankacılık yatırımlarını satın almayı değerlendirebilecek duruma geldi. Bu dönemde Türk bankalarının hele de İş Bankası'nın yörede yayılmacı siyasetini göreceğiz."

Dünyanın `en değerli banka markaları' arasında ilk 100'deyiz

ERSİN Özince, İş Bankası'nın "Dünyanın en değerli banka markaları" arasında ilk 100'e, "Dünyanın en büyük bankaları" arasında da ilk 500'e girdiğini, bu ölçülerin bir kısmının sermaye büyüklüğüyle ilgili olduğunu kaydetti. İş Bankası'nın 2001 krizinden sonra Türkiye'de en büyük bilanço gelişmesini yapan banka olduğunu ve bunun da gelecek yıllar açısından büyük ümit verdiğini ifade eden Özince, sermaye yeterliliği rasyosunun, uluslararası standartlarda gereken rasyonun 2.5 katı civarından olduğunu, bununla daha fazla ciro yapabileceklerini söyledi.

İstihdam kredisi verdik bu yıl toparlanma başladı

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, tüm zorluklara rağmen iktidara gelmelerinden bu yana önemli müdahalelerde bulunduklarını belirterek,  "Ucuz finansman sıkıntısı vardı. KOBİ'lere kredi sağladık. Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti aracılığıyla istihdam kredisi verdik. Alınan tedbirler, etkisini ekim ayından itibaren göstermeye başladı. Ocak ayında istikrarlı bir ilerleme elde edildi" dedi.

Kahire ve Şam'da temsilcilik açıyor

İŞ Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, "Bankamız, bölge ülkelerinin yanı sıra Çin'e kadar uzandı ve Balkan ülkelerinde banka alma konusunda ciddi planlarımız var. Türkiye içinde 1085, yurtdışında 15 şubemiz var. Mısır'ın başkenti Kahire ve Suriye'nin başkenti Şam'da temsilcilik açma aşamasına geldik. Azerbaycan'ın başkenti Bakü şubesinin ön başvurusunu yaptık" dedi. KKTC'de şube sayısının 13 olduğunu ve önümüzdeki dönemde Güzelyurt'ta bir şube daha açma aşamasına geldiklerini belirten Demiray, "Son beş yılda KKTC'de kredi kullanımı arttı. 2009'da 4 milyar liraya yükseldi. Mevduat büyüklüğü iki katına, 6.5 milyar liraya ulaştı. Kıbrıs'ta sosyal hayata da belli katkılarda bulunma arzusundayız" diye konuştu.

Berksoy: Kriz sona erdi ama sorun bitmedi

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanı Prof. Taner Berksoy, krizin sona erdiğine dair artık kuşku bulunmadığını söyledi. Krizin ilginç özellikleri olduğunu ve krizi çözen önlemlerin kriz sonrası problemler çıkarmaya aday olduğunu savunan Prof. Taner Berksoy, tespitlerini şöyle açıkladı: "Büyüyen kamu açıkları ve borç sorunları var. Ciddi parasal genişleme ve düşük faiz oranları var. Bir de çöken talep var. Kriz sürecine baktığınızda krizin özellikleri gibi görünüyor. Kamu açıklarının genişlemesi krize özel. Krizin çok derin ve yaygın evreli olduğunu düşündük. 1930 krizinden daha beter olacağını da düşünenler oldu. Öyle olmadı."
Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Balkanlar'da Yunan banka satışı için fırsat kolluyor
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Özince, Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Bu konuda oldukça ilerledik, Ukrayna ve Kazakistan'da da benzer arayışlarımız var'' dedi. Balkanlar'ın son global krizin yarattığı imkânların değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Özince, şöyle devam etti: "Doğrusu, biz Balkanlar'da pek ümitli değildik. Yunanistan, Avusturya bankaları başta olmak üzere, Balkanlar'ı oldukça ciddi almışlardı. Fakat, özellikle Yunanistan'da, Avusturya'da, İtalya'da yaşanan kriz bu ülkelerin bankalarının, Balkanlar'daki yatırımlarını satmalarına neden olur mu diye fırsatçı bir yaklaşımla bekliyoruz. Ama kıymetli sermayemizi de küçücük ülkelerde boşu boşuna heba etmemizi gerektirir bir şey yok. Ancak, bu ülkeler arasında Türk azınlıkların veya çoğunlukların olduğu Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelere özel ilgi gösterebiliriz. Çünkü yapmak istediğimiz klasik bankacılıktır. Yani biz bir piyasaya girip de kredi kartı veya sadece tüketimle ilgili ürünler satmaya çalışan bir banka değiliz.''
Sabah

İş Bankası, Rusya'da banka peşinde
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankası'nın şu anda Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ve bu konuda oldukça ilerlediklerini bildirerek, "Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışlarımız var." dedi.
 
Özince, İş Bankası olarak bir piyasaya, Türkiye ve KKTC'de olduğu gibi 'kalıcı ve oranın üyesi olmak' amacıyla girmeyi düşündüklerini belirterek, İş Bankası'nın dış yatırımlarına ilişkin şunları söyledi: "İş Bankası'nın şu anda Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmaları sürüyor. Bu konuda oldukça ilerledik. Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışlarımız var."

Balkanlar'da son krizin doğurduğu imkânları değerlendirmek için fırsatçı bir yaklaşımla beklediklerini belirten Özince, bu ülkelerde de banka satın almaları planladıklarını kaydetti. Özince, krizle gelen fırsatı şöyle açıkladı: "Doğrusu, biz Balkanlar'da pek ümitli değildik. Yunanistan, Avusturya bankaları başta olmak üzere Balkanlar'ı oldukça ciddi almışlardı. Fakat özellikle Yunanistan'da, Avusturya'da, İtalya'da yaşanan kriz bu ülkelerin bankalarının, Balkanlar'daki yatırımlarını satmalarına neden olur mu diye fırsatçı bir yaklaşımla bekliyoruz. Ama kıymetli sermayemizi de küçücük ülkelerde boşu boşuna heba etmemizi gerektirir bir şey yok. Ancak bu ülkeler arasında Türk azınlıkların veya çoğunlukların olduğu Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelere özel ilgi gösterebiliriz. Çünkü yapmak istediğimiz klasik bankacılıktır."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele bölgesinde İş Bankası'nın KKTC'deki 14. şubesini en kısa sürede açmaya niyetli olduklarını belirten Özince, şube yatırımlarından ziyade, destek oldukları yatırımların önemli olduğunu belirtti. Sadece KKTC'deki şubelerle değil, Türkiye'deki şubelerden de KKTC'de iş yapan işadamlarına krediler verdiklerini anlatan Özince, "Şu anda Kıbrıs'taki en büyük projelerden bazılarını, Kıbrıs'taki kaynaklarımızın yetersizliği nedeniyle Türkiye üzerinden finanse ediyoruz. Bugün Kıbrıs'ın en önde gelen yatırımlarından üniversite, hastane, turizm gibi alanlarda İş Bankası'nın Türkiye'den verdiği kredilerin de payı hesaba katılmalı." dedi. KKTC'de yeni kredi alanlarıyla ilgili olarak da Özince, "Hükümet hangi konunun önünü açarsa biz de onun içindeki yapılabilir olan projelere muhakkak bakarız." dedi.

Türkiye'de son yıllarda çok önemli reformlar yapıldığını ve özelleştirme konusunda çok önemli adımlar atıldığını dile getiren İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, KKTC'nin de bunu yapması gerektiğini, hatta, "Türkiye'yi izlemek değil, Türkiye'ye örnek olması gerektiğini" söyledi. Ersin Özince, şöyle devam etti: "KKTC şu andaki siyasi ve ekonomik bütün konularını çok daha liberal, çok daha şeffaf ve dünya ekonomisine çok daha kendini açan bir ülke olarak, daha rahat halleder diye düşünüyorum. Yoksa izolasyonun en kötüsü sizin kendinize yaptığınız izolasyondur."
Zaman

Gözünü Rusya'ya dikti, Ukrayna ve Kazakistan da çemberde
  
Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve önemli mesafe alındığını söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, 'Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışlarımız var' dedi

İŞ BANKASI Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankası olarak bir piyasaya, Türkiye ve KKTC'de olduğu gibi 'kalıcı ve oranın üyesi olmak' amacıyla girmeyi düşündüklerini belirterek, İş Bankası'nın dış yatırımlarına ilişkin, şunları  söyledi: 'İş Bankasının şu anda Rusya'da bir banka satın almayla ilgili çalışmaları sürüyor. Bu konuda oldukça ilerledik. Ukrayna ve Kazakistan'da benzer arayışlarımız var. Balkanlar, bu son krizin yarattığı imkanların değerlendirilmesi açısından önemli. Doğrusu, biz Balkanlar'da pek ümitli değildik. Yunanistan, Avusturya bankaları başta olmak üzere, Balkanlar'ı oldukça ciddiye almışlardı. Fakat, özellikle Yunanistan'da, Avusturya'da, İtalya'da yaşanan kriz bu ülkelerin bankalarının, Balkanlar'daki yatırımlarını satmalarına neden olur mu diye fırsatçı bir yaklaşımla bekliyoruz.'

Emanete iyi sahip olmak durumundayız
İŞ Bankası'nın Türk ekonomisinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu, Kıbrıs Türklerinin de her zaman bu kapsamın içinde düşünüldüğünü  kaydeden Ersin Özince, 'Biz, büyük projelerin destekçisiyiz. Ama muhasebesini tam tutmayan firmaları kredilendirmemek durumundayız. Birinci sorumluluğumuz, bize emanet olan mevduata iyi sahip olmaktır' dedi.
Akşam


Geri Dön