01 / 05 / 2024

İş dünyasının patronları 'yatırım dönemi başladı' dedi!

İş dünyasının patronları 'yatırım dönemi başladı' dedi!

AK Parti’nin seçim sloganı olan ‘Tek başına, işbaşına’ söyleminin kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen patronlar “Bu dönem, büyük yatırımlar-yeni fırsatlar dönemi olacak” görüşündeler…



İş dünyası ne dedi?

Tek partiyi gören dolar 2.80 uzandı! 

AK Parti'nin güçlü bir şekilde tek başına iktidara gelişine ilk ve en somut tepki dolardan geldi. Sonuçların kesinleşmesinin ardından bankalararası piyasada dolar 2.80 TL seviyesine kadar geriledi. İstikrar algısına vurgu yapan analistler, borsada da sert yükseliş bekliyor.


Piyasalarda ralli beklentisi 

Denizbank Menkul Değerler Yetkilisi Erhan Aykut: Bu sonuçla borsada güçlü bir ralli bekliyorum. Endekste yüzde 6’lık bir yükseliş yaşanabilir. Piyasa için sürpriz oldu. Bu nedenle artış sıra dışı olabilir. Dolar/TL 2.78 seviyesine düşebilir. Yurtdışı raporlarda koalisyon kurulabilme ihtimalinin bile ‘Türkiye’ye ralli yaptıracağı’ belirtiliyordu. Tek başına iktidarın etkisi çok daha olumlu olacaktır.


Yabancı yatırımcı için ‘ideal’ tablo 

İntegral Araş. Direktörü Tuncay Turşucu: "Hükümet kurulmasına yönelik olumsuzluk bitti. Borsada ilk etapta 82 bine çıktıktan sonra yeniden izleyeceğiz. Dolarda ise 2.81-2.85 arası açılış bekliyoruz. Bu sonuç, yabancı yatırımcı için de ideal bir tablo ortaya koydu."


İstikrar algısı öne çıktı 

Alan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut: "Piyasaya etkisi pozitif. Dolar/TL’de 2.88 civarı bir açılış olabilir. Gün içinde düşüş yaşanacaktır. Endekste ise 80-82 bin aralığında bir açılış olacaktır. Yabancı yatırımcı da tek başına iktidarı istikrar olarak algıladığı için pozitif görecektir."


Dolarda sert düşüş dönemi 


ALB Forex Arş. Uzmanı Enver Erkan: "Türkiye bir hükümet bilmecesiyle karşılaşmayacak. Piyasaların açılışıyla beraber 2.80’e yakınsayan bir dolar/TL, 82 bin üzerinde seyreden bir endeks görebiliriz. Hükümetin ekonomi yönetimini şekillendirmesinin ardından piyasalara vereceği güvenin dozajı daha artabilir."


Çok güçlü bir iktidar geldi 

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: "Yaşadığımız süreç ekonomiye baskı yapıyordu. Millet, koalisyona kapıyı kapattı. Oyunu istikrara verdi. Çok güçlü, tek başına bir iktidar geldi. Ve artık ekonominin önü açıldı. Bundan sonra Türkiye’de daha çok yol, daha çok köprü, daha çok havaalanı yapılacak. Daha çok şantiye çalışacak."


Harika bir seçim sonucu

Sanko Hold. Bşk. Abdülkadir Konukoğlu: "Harika bir sonuç. Biz tek başına iktidar olmasını bekliyorduk. Ancak bu oranları öngörmüyorduk. Milleti kutluyorum. Sağduyu hakim geldi. Ben zaten hiçbir zaman ümidimi hiç kaybetmemiştim. Bundan sonra Türkiye’nin önü çok açık. Göreceksiniz, yurtdışından yapılan yorumlar dahi değişecek."


Sonuç kesinlikle sürpriz olmadı 

Orka Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: "Sonuç sürpriz değil. Her şey ortada. Sandığa saygı duymak lazım. Gecikmiş pek çok reform var. Şimdi onların yapılması lazım. Piyasalarda ise bugünden itibaren olumlu bir havanın eseceğini düşünüyorum. Sonuçta her seçim bir yenilenmedir." 


Sonuç ekonomi için yeni fırsattır

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: "Bu sonuç, uzun zamandır duraksamış olan ekonominin yeniden ana gündem maddesi haline gelmesi ve yapılması gereken yapısal reformlar açısından da önemli bir fırsat olacaktır. Seçimlerin ortaya çıkardığı bu tablonun ülkemiz, milletimiz, yeni meclisimiz ve akabinde kurulacak hükümetimiz için hayırlı olmasını diliyorum." 


Yeni Türkiye, yeni ufuklar 

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: "Tarihi bir seçim olarak demokrasi tarihimizde yer bulacak olan 1 Kasım 2015 seçimlerinde halkımız huzur, istikrar ve güven ortamının tesisi için, tek parti iktidarını tercih etmiştir. Önümüzdeki dönemde AK Parti'nin sorumluluğu bu vesileyle artmıştır."


Halkımızın istikrar isteği

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: "Güçlü bir hükümetin reformlarla ekonomide büyük işler yapabileceğini düşünüyoruz. Daha önce hazırlanan 1.350 maddelik eylem planının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Türkiye için bu seçimleri bir şans olarak değerlendiriyoruz."


Artık işbaşı zamanı geldi

TGSD Başkanı Şeref Fayat: "Halk, koalisyonla yönetilmeye hazır olmadığını gösterdi. Seçmen istikrar için tek başına iktidar istedi. Yeni kurulacak hükümetten ekonomik sorunlara çözüm bulmasını istiyoruz. Artık seçimleri düşünmeden işbaşı yapacağımız bir döneme girdik." 


En hayırlısı tek başına iktidardı

Zorlu Hold. Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Türkiye’nin istikrara, kalkınmaya ve barışa ihtiyacı var. Ülke için hayırlısı tek başına iktidar. Ortadoğu’daki karışıklıklar ve terör saldırıları son bulur, hayırlısı olur. AK Parti'deki büyük artışının en önemli sebebi insanların kavga istemiyor oluşu. Ülkenin önü açılır...


Şimdi gereken işe koyulma vaktidir

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: "Milletimiz Türkiye'nin geleceğine sahip çıkmıştır. Ulusal ve uluslararası kamuoyu da görmüştür ki, Türkiye'de demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla sağlıklı bir biçimde işlemektedir. Şimdi işe koyulup milletimizin ihtiyaçlarına cevap verme zamanıdır."


Geleceğe daha bir umutlu bakıyoruz

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: "İş dünyasının önünün açılması, reformların devamı, daha hızlı işleyen bir hukuk devleti yolunda, üreteceğimiz sinerjinin yakalandığına inanıyoruz. Ortadoğu’daki sıkıntılar ile, kanlı teröre karşı mücadelede, daha etkin bir mücadelenin de yolunu açacaktır."


Şimdi kalkınmaya odaklanmalıyız 

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: "Artık birinci gündem ekonomi olmalı ve yeniden kalkınmaya odaklanmalıyız. Hükümetten ve tüm siyasi partilerden uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla yeni anayasa ve ekonomide reform adımlarını hemen atmalarını bekliyoruz." 


Seçimsiz geçecek 4 yıl bizi bekliyor

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Halkımızın belirsizliğe müsaade etmeyecek şekilde bir irade oluşturması oldukça manidar. Seçimsiz geçecek dört yıllık dönemde reformların devam edeceğine ve ülkemizin uzun vadeli hedeflerine yürüyeceğine inanıyoruz. Güven ve istikrarın devam edeceğini görmekten dolayı büyük memnunuz."


Herkes destek vermekle yükümlü 

Anadolu Hol. Bşk. Tuncay Özilhan: "Vatandaş tek partinin hakim olacağı bir iktidar istiyor. Terör istemediğini gösterdi. AK Parti'deki artışta büyük projeler de etkili oldu. Temelde istikrarın tercih edildiğini toplum açık ve net ortaya koydu. Herkes kalkınma için elinden gelen desteği vermekle yükümlü." 


Ekonomi yeniden canlanacaktır

Atlasglobal Başkanı Murat Ersoy: "Vatandaş güçlü ekonomi için tek parti istediğini gösterdi. Siyasete özgüven geri gelecek. Yatırımını erteleyen pek çok yatırımcı yeniden yatırımlarını hayata geçirecek. Terörle kararlı mücadele devam edecek. Bu da turizmi ve ekonomiyi canlandıracaktır."


Otomotive de olumlu yansır 

Renault-Mais GM. İbrahim Aybar: "Belirsizlik çözülmüş oldu. Ekonomi direksiyonuna geçecek, sorumluluk alacak isimler kısa sürede netleşirse süreç hızlanır. Yılsonu otomotiv satış tahminim 900 bin adetti. Hükümet çabuk kurulursa bu rakam 650 bin adet seviyelerine çıkabilir."


Yeniden ekonomiye dönme vaktidir!

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Türkiye 13 senedir tek parti hükümetinin getirdiği istikrar sayesinde ekonomide çok önemli atılımlara imza attı. Şimdi yakaladığımız bu kazanımları daha ileriye götürme zamanı geldi. Sadece ekonomide değil, tüm alanlarda yeni reformlara ihtiyaç var."


Yurtdışı açılımı önceliğimiz olmalı

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo: Artık sıra ekonomiye odaklanmaya geldi. Sıkı bir şekilde çalışmamız lazım. Bu süreçte Türkiye’nin yurtdışı açılımını birinci öncelikli olarak görüyoruz. 


Akşam 


Geri Dön