24 / 11 / 2024

İş ve inşaat makinelerinin 2023 hedefi, 10 milyar dolarlık ihracat!

İş ve inşaat makinelerinin 2023 hedefi, 10 milyar dolarlık ihracat!

Türkiye İş Makinalan Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkam Halil Tamer Öztoygar, inşaat ve otomotiv sektörlerinde yaşanan durgunluğun iç pazarda, iş ve inşaat makineleri satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi...




Türkiye İş Makinalan Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkam Halil Tamer Öztoygar, bu yılın ilk yarısında inşaat ve otomotiv sektörlerinde yaşanan durgunluğun iç pazarda, iş ve inşaat makineleri satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Bu yüzden satışlarda bir önceki yıla kıyasla yüzde 36.5'lik düşüş yaşandığı bilgisini veren Öztoygar, "Bu olumsuzluğu geçici olarak gören sektörümüz önümüzdeki yıllarda da 2023 yılı için belirlediği hedeflere ulaşmaya çalışacak. Sektör olarak Cumhuriyetin 100'üncü yılında, 2023 vizyonu doğrultusunda, 10 milyar dolarlık ihracat, 30 bin adet iş ve inşaat makinesi yıllık satış adedi ile dünyada ilk sekiz, Avrupa'da ise ilk üç pazar arasına girmeyi hedefliyoruz" dedi. 


Sektörün 2013 yılında, yüzde 4.3 oranında büyüdüğü bilgisini veren Halil Tamer Öztoygar, anılan dönemde 4.7 milyar dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti. Öztoygar; Avrupa, Afrika, Amerika, Rusya, Ortadoğu, Orta Asya hatta yeni anlaşmalar ile Avustralya'ya kadar sektörün ihracat yaptığını belirtti. Öztoygar, bu yıl ise sektör olarak 10 bin adetlik satış barajının altında bir rakama düşmemeyi hedeflediklerini aktardı. İMDER verilerinden hareketle geçen yılın ilk yarısında çok hızlı bir büyüme sergileyen iş ve inşaat makineleri sektörünün haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarım durgun geçirdiğini dile getiren Öztoygar, asıl büyümenin kasım ve aralık aylarında yaşandığım, yılın tamamında sektörün yüzde 4.3 büyüdüğünü hatırlattı. Öztoygar, ayrıca 2014 yılı beklentilerine göre yatırım projelerinin devam etmesi, kredi probleminin olmaması, döviz kurlarında istikrarın yakalanması ve hükümetin Orta Vadeli Planı(OVP) yakalaması halinde sektörün önünün açık olduğunu ifade etti. 

Öztoygar, yatırımcıların anlık kararlarının da sektörel büyümede etkili olduğunu vurguladı. 

Yeni yatırımlar bekleniyor "İş ve inşaat makineleri yatırıma dayalı bir sektör" diyen Halil Tamer Öztoygar, bu yüzden sektörün temelini fînansal kaynakların oluşturduğu bilgisini paylaştı. Bu noktada istikrarın önemine vurgu yapan Öztoygar, istikrarlı bir yapı ile gerçekleşecek projelerin sektörü hareketlendireceğini dile getirdi. Öztoygar, bu yıl başlayacak ve hali hazırda bekletilen projeler göz önüne alındığında, yakın zamanda başta Karayolları Genel Müdürlüğü ve DSİ olmak üzere gerçekleşecek yatırımlarla 2014 ve 2015 yıllarında sektörün ivme yakalayacağı öngörüsünde bulundu. Bu yılın ilk yarısı itibarıyla iç pazarda yüzde 36.5lik bir gerileme olmasına rağmen ihracatta herhangi bir düşüş yaşanmadığının altım çizen Öztoygar, şöyle devam etti: "Türkiye'nin hedeflerini yakalayabilmesi için ihracatını her yıl yüzde 10 artırması gerekiyor. 

Bu da 10 ila 12 milyar dolarlık bir rakama denk geliyor. Dernek olarak bu hedefe destek vermek için önemli projler üretiyoruz. Bu sayede ihracatçı yapımızı koruyoruz. Bilindiği gibi dernek yapımız içinde hem imalatçı hem de ithalatçı firmalar bir arada bulunuyor. Bünyemizde bulunan ithalatçı firmalar ağırlıklı olarak hizmet götüren ve yatırım yapan firmalardan oluşuyor. Geriye dönüp baktığımız zaman, İMDER üyesi olan ithalatçı firmaların son yıllarda yaptığı yatırımların 4 milyar TL civarına yaklaştığım görüyoruz. Bir firmanın yalan bir zamanda sadece bölge müdürlüğüne 15 milyon TL yatırım yaptığım söyleyebilirim. En önemlisiise bu firmaların bünyelerinde binlerce kişi istihdam ediliyor." "Teşviklerin sistematik kullanılması yarar sağlar" Devletin ilgili birimlerinde teşvik konusunda yatırımcıyı destekleme bakımından çaba gösterildiğini dile getiren Halil Tamer Öztoygar, mevcut teşvik yasasının, teşvikleri sistematik şekilde kullanan yatırımcıyayarar sağlayağı düşüncesini savundu. "Fakat teşvik yasasında iş makineleri stratejik yatırmı kapsamına alınmadı" diyen Öztoygar, 'Tasayla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırımlara daha fazla destek sağlandı. Özellikle sektörümüz için teşvik sisteminin tekrar ele alınıp, gözden geçirilmesinin hem sektöre hem de Türkiye'nin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi. 

Sektöre olan yabancı yatırımıcı ilgisinden hareketle yabancı yatırımcının 4.7 MİLYAR $ 2013 YILINDA İHRAÇ EDİLEN MAKİNE TUTARİ Türkiye'de izlediği yol haritası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Öztoygar, şöyle devam etti: 'Tabancı yatırımcı Türkiye'ye yatırım yapmadan önce burayı her anlamda inceliyor. Özellikle hukuk sisteminin işleyişiyle de yakından ilgileniyor. Devlet vergi kolaylığı sağlasa da adaletli bir hukuk sistemini yerleştirilemediği takdirde çoğu yabancı firma yatırım yapmaktan çekiniyor. Türkiye bu açıdan son yıllarda çok mesafe aldı. Fakat halen eksik kalan ve düzeltilmesi gereken noktalar bulunuyor. Yine yabancı yatırımcı bölgedeki siyasi, ekonomik ve toplumsal istikrarın sürmesini temel kriterlerden biri olarak görüyor. Bu yüzıo MİLYAR $ SEKTÖRÜN 2023 YILI İHRACAT HEDEFİ den ülke olarak tüm beklentilere cevap verebilecek donanımlara sahip olmalıyız. İstikrar çok önemli." Son olarak sektör sorunlarım başkente taşıyarak, iş makinesi kullanımının önünü açmayı hedeflediklerini söyleyen Öztoygar, sektör olarak kalifiye eleman ihtiyacının varolduğuna değindi. İş ve İnşaat makinaları sektörünün üzerindeki vergi yükü, iş makinası satışlarım olumsuz anlamda etkilediğini söylemenin mümkün olduğunu dile getiren Öztoygar, ayrıca İMDER'in uzun yıllar yaptığı çalışmaların bir sonucu olarak, leasingli satışlarda KDV oranının yüzde l'e düşürüldüğünü sözlerine ekledi. 



Dünya Özel Ek 


Geri Dön