22 / 11 / 2024
fuzul

İş yeri tahliye davası hangi durumlarda açılır?

İş yeri tahliye davası hangi durumlarda açılır?

Kiracınız yoga ya da pilates stüdyosu... Gelen giden yüzünden gürültü var. Peki iş yerini tahliye davası açtırmak mümkün mü?




Hürriyet'ten Oya Armutçu bugün köşesinde "Kiracınız pilastes stüdyosuysa" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

Kiracınız yoga ya da pilates stüdyosu... Gelen giden yüzünden gürültü var. Rahatsız oluyor musunuz? İş yerini tahliye davası açtırmak mümkün mü? İş yerine fazla sayıda kişinin gelmesi veya rahatsızlık verilmesi gibi sebeplere dayalı olarak binada oturan kat malikleri, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre dava açıp tahliye isteyebiliyorlar.

ÖNCE OKURUM A.K.’NİN SORUSU:

“Ben 2017 yılında komple konut olan üç daireli bir bina satın aldım. Satın aldığım binanın sahibi olan önceki malik bu binanın giriş katındaki 1 no’lu mesken niteliği taşıyan daireyi yoga ve pilates faaliyeti gösteren bir şirkete işyeri olarak kiraya vermiş. Bu şirketin faaliyeti nedeniyle bu daireye çok sayıda giriş-çıkış olmasından dolayı rahatsız olmaktayım. Konutun işyerine kiraya verilmesi nedeni ile tahliye davası açma hakkım var mıdır? Bu konuda beni aydınlatır mısınız?” Bu soruyu ve benzer soruları emekli hâkim ve avukat Mustafa Karadağ’a yönelttim. Bakın nasıl yanıtladı:

KİRA SÖZLEŞMESİNE AYKIRILIKTAN DAVA 

“Burada kira sözleşmesinin taraflarına bakmak gerekir. Eğer kiralayan mülk sahibi ise binayı satan alan kişi kiralayan yerine geçer. Ancak kira sözleşmesine göre aykırılık halinde tahliye davası açabilir. Bu davanın görülmesinde ise Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. İşyerine fazla kişinin girip çıkması veya rahatsızlık verilmesi gibi sebeplere dayalı olarak ise siz değil ancak diğer kat malikleri Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre dava açıp pilates ve yoga stüdyolarının tahliyesini isteyebilirler.” 

ORTAK ALANDA GÜRÜLTÜ VARSA

Okurum A.Y., sitede ortak alanda gürültü yapılmasından şikâyetçi. E-posta ve sorusu da şöyle: “Ankara’da yeni yapılan bir sitede daire aldım. Sitenin bahçesinde çocuk oyun alanı, basketbol sahası ve yüzme havuzu var. Ama gürültü rahatsız edici. Gece 23.00’e kadar oyun oynamak, bağırmak, çağırmak serbestmiş. Yönetime ilettim şikâyetimi, ‘Bir tek siz şikâyetçisiniz’ dendi. Belediye zabıtasına şikâyet ettim, hiçbir şey yapamayacaklarını söyleyip savcılığa başvuru yapmam telkininde bulundular. Ne yapmak lazım?"

Avukat Karadağ, A.Y.’ye gürültünün önlenmesi için sulh hukuk hâkimliğine başvuru yolunu gösterdi ve şöyle dedi:

"Daire aldığınız sitenin yönetim planında ortak alanların ne şekilde kullanılacağı yazılıdır. Buna aykırı kullanım ve ortak alanda rahatsızlık verici derecede gürültü varsa, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre sulh hukuk hâkiminden kullanımın yönetim planına uygun şekilde yapılmasına dair bir karar almasını isteyebilirsiniz."

Kiradaki işyerinin tahliyesi!
 


Geri Dön