11 / 05 / 2024

İşçi ve işveren tarafları diyaloğa başladı. İşte kulislerden sızan en son asgari ücret zammı!

İşçi ve işveren tarafları diyaloğa başladı. İşte kulislerden sızan en son asgari ücret zammı!

En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "hayali değil gerçekçi bir zam oranı" olacak yönündeki açıklamasıyla umutları kıran asgari ücret zammı ile ilgili işçi ve işveren kesiminin masaya oturmadan karşılıklı görüşmelerle istişarelerde bulundukları belirtildi.



Asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çalışanlar enflasyon oranında zam yapılmasını isterken işverenlerin ise yüzde 50 zam oranına sıcak baktıkları belirtiliyor. Çalışma Bakanlığı ise 81 ilde gerçekleştireceği beklenti anketiyle oturacak masaya. Asgari ücret Tespit Komisyonu Aralık ayının ikinci haftasında ilk toplantısını yapacak.3 kez toplanacak olan komisyon ardından 2023 yılı asgari ücretini açıklayacak.

Yüzde 50 zam oranı öne çıktı

Kulislerden sızan bilgilere göre ise, çalışan ve işveren kesimleri arasında toplantı öncesinde diyalog gerçekleşiyor. Gerçek Gündem internet sitesinde yer alan habere göre taraflar ara ara görüşüyor ve çeşitli istişareler yapılıyor. Kulislerde konuşulanlara göre dev şirketler yüzde 50 zam oranına yeşil ışık yaktı ve ve asgari ücrete yüzde 50 zam görüldü.

2022 yılı sonu enflasyon beklentisinin yüzde 70-75 arasında olabileceği tahmin ediliyordu. Çalışan kesim temsilcileri en az bu oranda zam artışı olmasını bekliyordu ancak işveren kesimi, çalışanı enflasyona ezdirmeyecek ama işvereni de zora sokmayacak "dengeli bir ücret artışı" talep ediyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘ayakları yere basan bir oran olacak’ açıklamasında bulunmuştu.

İşverene maliyeti 4 bin TL

Bu yıl iki kez zam gören Asgari ücret hali hazırda net olarak 5.500 TL. Kulislerde konuşulduğu gibi yüzde 50 zam gelmesi durumunda bu rakam 8.250 TL olacak. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ile işverenin maliyetinin de yaklaşık 4 bin TL olacağı bildirildi. Yüzde 5 SGK prim desteği ile birlikte bir işçinin toplam maliyeti yüzde 50 zam sonrası 12 bin TL’yi bulacak.

Ulusoy: En az 12 bin lira olmalı

Öte yandan Türkiye'de enflasyon verilerini takip eden Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kurucusu Prof.Dr. Veysel Ulusoy bugün yaptığı paylaşımda asgari ücretin en az 12 bin TL olması gerektiğini belirtti. Ulusoy, "Bir ülkede asgari ücret gündem yaratıyorsa, çok şey dağılmıştır. Ücretin asgarisi en az 12 bin lira olmalıdır... asgarisi." ifadesini kullandı.

1 Ocak 2023 asgari ücret zammında kötü haber peş peşe geldi! Beklenen o rakama kapılar resmen kapandı! Hemen bir bakın!

Asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu? Bakan Bilgin'den çok net yanıt

Asgari ücrette flaş gelişme! 4 senaryo masada


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön