30 / 04 / 2024

İŞGÜMDER: İş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir!

İŞGÜMDER: İş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir!

İş Güvenliği Uzmanları İş Yeri Hekimleri Kalite Denetçileri Eğitimcileri ve Eğiticileri Derneği Başkanı Anıl Pehlivan gerçekleştirilen toplantıda iş kazalarının yüzde 98 'inin önlenebileceğini söyledi...



Aydın'da iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin bir araya gelmesiyle 22 Ekim'de kurulan İş Güvenliği Uzmanları İş Yeri Hekimleri Kalite Denetçileri Eğitimcileri ve Eğiticileri Derneği (İSGÜMDER), düzenlenen kahvaltılı toplantıyla tanıtıldı. Aydın İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi'nde faaliyet gösteren İSGÜMDER'in kurucu Başkanı Anıl Pehlivan, amaçlarının iş yerlerinde oluşabilecek iş kazalarının, meslek hastalıklarının en aza indirilmesi, iş günü kayıplarının önlenmesi, iş güvenliği uzmanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, işverenlerin bilgilendirilmesi, iş güvenliği kültürünün yaygınlaştırılması ve iş yaşamında verimin artırılması olduğunu söyledi. 


"HER GÜN 200'E YAKIN İŞ KAZASI GERÇEKLEŞİYOR"

 İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bütün çalışanları ilgilendiren, iş hayatının en temel unsurlarından birisi olduğuna işaret eden Başkan Pehlivan, "Ülkemiz, iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. 


Ölümlü iş kazalarında da Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncüdür. Ülkemizde resmi istatistiklere göre her gün 200'e yakın iş kazası gerçekleşmekte, bu kazaların sonucunda 6 kişi sürekli iş göremez hale gelmekte ve maalesef 4 çalışanımız hayatını kaybetmektedir. 


İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri olarak amacımız işin yürütümü sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak için sistemli ve bilimsel çalışmalar yaparak, çalışanı ve işyerini tehlikelerden korumaktır. 

Bilimsel verilere göre de iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir. Bu da demek oluyor ki, iş kazaları kader değildir ve 'kaza geliyorum' der" diye konuştu. 


BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI VERDİ

 İş güvenliği uzmanlarını ve işyeri hekimlerini, İSGÜMDER'in çatısı altında bir araya gelmeye davet eden Başkan Pehlivan, "İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri olarak meslek hayatımız boyunca işyerleri için tespit ve önerilerimiz, değerlendireceğimiz riskler, birçok hayatın kurtulması ve güvenilir şekilde çalışma yaşamına devam edilmesi için büyük önem taşımaktadır. İş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği eğitimleri devam etmekte olup meslektaş sayımız giderek artmaktadır. Böylece aynı çatıyı paylaştığımız meslektaşlarımızla bir araya gelerek 22 Ekim'de tüm Türkiye genelinde yayılmayı hedeflediğimiz İSGÜMDER'i kurmuş bulunmaktayız. Tüm meslektaşlarımızın bizlerle iş birliği içerisinde olarak yapılan çalışmalara katkıda bulunmasını istiyoruz. 

Bir bütün olursak atacağımız adımların güçlü olacağı inancındayız" dedi. Türkiye'de en fazla iş kazasının yaşandığı sektörleri de sıralayan Başkan Pehlivan, maden sektörünün birinci, inşaat sektörünün ikinci, metal sanayi sektörünün ise üçüncü sırada yer aldığını bildirdi. Başkan Pehlivan, Aydın'da da en fazla inşaat sektöründe kazaların meydana geldiğini ifade etti. 


Anıl Pehlivan başkanlığındaki İŞGÜMDER'in Yönetim Kurulu'nda Hacı Kuyu, Yasin Gülpolat, Ayça Güzel, İsmail Böğrekçi, Pınar Demircioğlu, Alkan Hakan Türe, Orhan Şahin, Duygu Burgazlıoğlu, Deniz Cezmi Arslan, Hasan Çil, Aydın Çakıcı, Aykut Gökşin, Mehtap Vardar, Harun Seyhan ve Sabiha Yavuz isimleri yer aldı. 


Aydın Hedef Gazetesi


Geri Dön