10 / 05 / 2024

IŞİD protestoları kentleri savaş alanına çevirdi!

IŞİD protestoları kentleri savaş alanına çevirdi!

Kobani'ye saldıran terör örgütü IŞİD'e tepki göstermek için bazı şehirlerde gösteri yapan gruplar, polise saldırıp, banka şubeleri ve siyasi parti binalarını tahrip etti, araçları yaktı.



Kobani'ye saldıran terör örgütü IŞİD'e tepki gösterme bahanesiyle bazı şehirlerde gösteri yapan gruplar, polise taş ve sopalarla saldırıp, banka şubeleri ve siyasi parti binaları tahrip etti, resmi ve özel araçları yaktı. Gösterilerde, ikisi gazeteci birisi polis olmak üzere 8 kişi yaralandı, 17 kişi gözaltına alındı.

Muş'un Varto ilçesinde çıkan izinsiz gösterilerde kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 17 yaşındaki Hakan Buksur'un cenazesi otopsi yapılmak üzere Muş Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olaylarda yaralanan 3 gösterici de Muş Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 

Olaylar akşam saatlerinde de şiddetlenerek devam etti.


-Hakkari


Hakkari Bulvar Caddesinde toplanan, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden yüzleri maskeli bir grup, yola barikat kurarak polise taş ve molotofkokteyli attı. Polis, gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. 


-Van Erciş'te sokağa çıkma yasağı


Van Valiliği, Erciş ilçesinde "ikinci bir emre kadar" sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Valilikten yapılan açıklamada, Erciş ilçesinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince saat 18.00 itibarıyla "ikinci bir emre kadar" sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.


-İzmir'deki gösteriler


İzmir'de ise Konak'ta yapılan izinsiz gösteride yapılan oturma eyleminin ardından grup dağılmaya başladı. Eylemcilerden bir kısmı polis ekiplerinin uyarılarına rağmen toplu halde Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Bunun üzerine gruptan bazılarının gözaltına alınması sırasında bir kişi, sivil polisin tabancasını çalıp koşmaya başladı. Zanlı, kısa sürede Konak Saat Kulesi önünde etkisiz hale getirilip, gözaltına alındı.


-Adana


Aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın da bulunduğu grup, Adana'da gösteri yaptı. Pervin Buldan, burada yaptığı açıklamada, Kobani kentinde yaşananları, "katliam" olarak niteleyerek bütün Ortadoğu'yu ve dünyayı tehlikel altına sokacağını savundu.


IŞİD'in Ortadoğu'da yaşayan halklar için tehlike olduğunu belirten Buldan, "Eğer bugün Kobani'ye bir müdahale gerçekleşirse bunun sorumluluğunu bütün dünya hissetmek zorundadır" dedi.


Buldan konuşmanın ardından parktan ayrılırken, grup yeniden yürüyüşe geçti. İnönü Caddesi'ne gelen grup, kaldırımda bekleyen anne-baba ve çocuğa sandalyelerle saldırarak baba ve oğlu darp etti. Aile üyeleri esnaflar tarafından bir parfüm dükkanına götürüldü. Grubun polise taşlarla saldırmasının ardından, polislerin kovaladığı göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.


-Diğer illerdeki gösteriler 


Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Mardin ve Bingöl'deki gösterilerde de gruplar, yola barikat kurup polise saldırdı.


Batman'da gün boyu gösteri yapan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu grup, Turgut Özal Bulvarı üzerindeki 3 banka şubesi ile bazı mağazaların kapılarını kırıp, içerideki eşyaları yağmaladı. Aynı cadde üzerindeki 3 bankaya ait ATM'yi ateşe veren göstericiler, uyarı yapan polise taş ve molotofkokteyli ile saldırdı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.


-Siirt


Siirt'te ise izinsiz gösterilerin devam etmesi üzerine valilik emriyle Siirt Jandarma Komutanlığı ekipleri de şehir merkezinde güvenlik önlemlerine dahil oldu. 


Kurtalan Belediye Başkanı Nevzat Karaatay, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerinin de Kobani'deki IŞİD saldırılarını kınadıklarını fakat belediye binası ve hizmet araçlarına yapılan saldırılara anlam veremediklerini söyledi. Belediye binası ve hizmet araçlarının tüm Kurtalan halkının malı olduğunu ifade eden Karaatay, şöyle dedi:


"Halka yapılan bu zulmü, rezaleti, ahlaksızlığı görüyorsunuz. İşte manzara ortada. Bu Nevzat Karaatay'ın malı değil, bu 35 bin nüfuslu Kurtalan halkının malıdır. Benim malım değil, ama ben bunları korumakla mükellefim. İçim yanıyor. Kobani'de yapılanı biz de kınıyoruz, o vahşeti kınıyoruz." 


-Diyarbakır


Diyarbakır'da Bağlar ilçesi başta olmak üzere Sur, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerindeki toplanan gruplar, yola barikat kurarak izinsiz gösteri yaptı. Uyarılara rağmen dağılmayan göstericilerin taş, havai fişek ve molotofkokteyli atması üzerine, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.


-Mardin


Mardin Valiliği, 6 ilçede "ikinci bir emre kadar" sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Dargeçit ve Savur ilçelerinde yapılan anonslarda saat 17.00 itibarıyla "ikinci bir emre kadar" sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi. 


-Şırnak


Cizre ilçesinde DBP ilçe başkanlığı önünde toplanan grup, IŞİD aleyhinde sloganlar atarak, Suriye sınırına doğru yürüyüşe geçti. Sınır tellerini aşmak isteyen grubu, jandarma ekipleri havaya ateş açarak uyardı.


Bu sırada bir grup, uyarı yapan 5 askere linç girişiminde bulundu. DBP İlçe Başkanlığı yöneticileri ile gruptaki kadınların müdahalesi sonucu askerler olay yerinden çıkarıldı. Göstericiler zırhlı askeri bir aracı devirdi.


Daha sonra yüzleri maskeli bazı kişilerin sınırdaki nöbetçi kulesine terör örgütünü simgeleyen bez asması üzerine jandarma havaya uyarı ateşi açtı. Çıkan olayda ayağından yaralanan bir şahıs Cizre Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


Jandarma ve polisin ikazına rağmen bazı kişiler tel örgüleri aşarak, Suriye kesimine geçti. Sınırın her iki kesiminde grupların bekleyişi sürüyor. Silopi ilçesinde de yolları ulaşıma kapatan gruplara güvenlik güçleri müdahalede bulundu.


Çanakkale'de de aralarında HDP üyelerinin de bulunduğu grup, Kobani'de yaşananları protesto etti. Gruptakiler ile kendilerine tepki gösteren kişi arasındaki gerginlik, polislerin araya girmesiyle büyümeden önlendi.


-Iğdır'da 15 yaralı


Iğdır Dörtyol mevkisinde basın açıklaması yapan grup, belediye meydanına yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine gruptakilerle polisler arasında arbede yaşandı.


Polise taş atan grup üyeleri, bir polis aracını tahrip etti. Bu sırada olayların yaşandığı bölgedeki dükkanları zarar gören vatandaşlarla gruptakiler arasında sözlü tartışmalar başladı. 


Tartışmanın büyümesi üzerine iki grup arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Polis ekiplerinin yetersiz kalması üzerine olay yerine jandarma birlikleri çağrıldı. 


Olay yerine gelen Iğdır Valisi Davut Haner'in göstericileri sakinleştirme çabalarının da sonuçsuz kalması üzerine güvenlik güçleri her iki gruba müdahale etti. Çıkan olaylarda 15 kişi yaralandı. Yaralılar, Iğdır Devlet Hastanesine kaldırıldı.


Sakarya'nın Sapanca ilçesinde de HDP'nin çağrısıyla toplanan bir grubun gösteri yapmasına polis ekiplerince izin verilmedi. 


Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde de HDP üyesi bir grup, Kobani'de yaşananları protesto etti. Basın açıklamasının ardındın Atatürk Caddesi'nde yürümek isteyen guruba tepki gösteren Çerkezköy Ülkü Ocakları üyesi bir gurup arasında kısa süren arbede yaşandı.

- İstanbul


Bağcılar Meydanı'nda IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan bir grup, bölgeyi adeta savaş alanına çevirdi.


DBP'nin çağrısıyla meydanda toplanan göstericiler yürüyüşe geçmek istedi. Polisin uyarısını dikkate almayan göstericiler, bazı otomobilleri, çöp konteynerlerini, bankları, vatandaşlara ait eşyayı ateşe verdi. İş yerlerinin camlarını kıran göstericiler, MOBESE direklerini indirip kameraları kırdı. 


Göstericilerden bazıları MHP ilçe binasına girmeye çalıştı. Binadaki bazı partililer çatıdan "Ne mutlu Türküm diyene" sloganları atınca göstericiler binayı taşlayarak, önündeki araçları ateşe verdi. Araçlarda zaman zaman patlamalar oldu. İki otomobil ve bir minibüs tamamen yandı.  


Parti binası önünde "akrep" diye bilinen zırhlı araçla önlem alan polis ekipleri, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. 


Çevreye zarar vermeye devam eden göstericiler, ellerinde sopalar bulunan esnaf ve vatandaşların üzerilerine gelmesiyle kaçtı.


Göstericiler kaçarken bölgedeki bankamatiklere, otobüs duraklarına zarar verdi, metro girişindeki camları kırdı ve Türk bayrağı bulunan evleri taşladı.   


MHP ilçe binası önünde yaşananlar üzerine bazı partililerin binanın önünde toplanmaya başladıkları görüldü.


- Gazi Mahallesi'ndeki olaylar  


Bu arada, Gazi Mahallesi'ndeki olaylar da devam ediyor. 


DBP'li göstericilerle taşlı sopalı çatışan grup, sloganlar atarak arka sokaklardan DBP ilçe binasının önüne geldi. Gruptakiler, parti binasına taş ve sopalarla saldırdı. Bu sırada binanın pencerelerinden gruptakilerin üzerine çeşitli eşya atıldı.


Güvenlik güçlerinin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi sonucu gruptakiler ara sokaklara kaçtı.


Öte yandan, Gazi Mahallesi'ndeki ilk müdahale sırasında 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.


- Ağrı


Cumhuriyet Caddesi'nde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan bir grup, IŞİD aleyhine sloganlar atarak, üzerinde Kobani'ye (Ayn el Arap) destek ifadeleri bulunan pankartlar açtı.


Türk Telekom önüne kadar yürüyüş yapan grup, HDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe'nin basın açıklaması yapmasının ardından Cumhuriyet Caddesi'ne yürüyüş yaptı. Gruptan bazıları bir süre sonra polise taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. 


Olaylarda yaralanan bir gazeteci Ağrı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 


Doğubayazıt ilçesindeki izinsiz gösteride, Büyük Ağrı Caddesi'nde bir araya gelen gruptakiler, Belediye Caddesi'ne yürümek istedi. Gruba polisin izin vermemesi üzerine bazı kişiler polise ses bombası, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı.


Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.


İlçedeki esnafın kepenk açmadığı görülürken, göstericiler birçok iş yeri ve kamu kurumunun da camlarını kırdı.


Ara sokaklara kaçan göstericilere polisin müdahalesi devam ederken bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi.


Patnos'ta IŞİD tarafından öldürülen YPG'li Yılmaz Bartan’ın cenazesinin Patnos ilçesinde getirilişi esnasında kalabalık vatandaş grubu sloganlar atarak kamu binalarına saldırdı. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.


- Tekirdağ 


Çorlu ilçesinde HDP üyesi bir grup, Kobani'de yaşananları protesto etti.


Atatürk Meydanı'nda toplanan grup, ellerindeki döviz ve afişlerle bir süre slogan attı. Daha sonra Abdullah Öcalan'ın resim ve afişlerini çıkartan grup, hükümet aleyhinde slogan attı. 


Omurtak Caddesi'nden Belediye Meydanı'na yürümek isteyen grup liderleri ile emniyet yetkilileri arasından kısa süreli tartışma yaşandı. Trafiği kapatan grup, meydanda Öcalan lehine slogan atıp oturma eylemi yaptı. 


- Eskişehir


Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda toplanan HDP üyesi bir grup, IŞİD aleyhine sloganlar atarak, üzerinde Kobani'ye destek ifadeleri bulunan pankartlar açtı. 


Grup üyeleri sloganlar eşliğinde Üniversite Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezine kadar yürüdü. Yapılan açıklama sonrası grup, olaysız dağıldı.


- Malatya


Malatya'da terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan grup, caddeyi trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı.


Yüzüncü Yıl Kavşağı'nda toplanan grup, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanlığına kadar yürüdü.


Burada grubu durduran çevik kuvvet ekipleri, kent merkezine girmelerine izin vermedi. Kalabalık, Milli Egemenlik Caddesi'ni trafiğe kapatarak caddede oturma eylemi yaptı. Grup, Yüzüncü Yıl Kavşağı'na yürüdükten sonra bir süre halay çekip dağıldı.


Muş


AK Parti Muş Milletvekili Işık, izinsiz gösteriler hakkında, "Gerekçe Kobani olayı diyorlar. Kobani'de 160 bin insanı, sivil vatandaşları hukuk bakımından, mezhep bakımından akrabamız olan bu insanları 3 gün içerisinde Türkiye sınırlarına alınma hadisesini hükümetimiz gerçekleştirmiştir. Bu hükümeti temsil eden partinin il ve ilçe başkanlıklarını yakmak, vatandaşların arabasını, iş yerini yakmanın hiçbir hukuk sisteminde izahı yoktur. Kobani'ye saldıran IŞİD'i zaten şiddetle kınadık. O konuda zaten hassasız. Kalkıp da sorumlusu Muş halkıymış gibi gösterip halkın arabasının camını kırmak, iş yerini dağıtmak, kaldırımları söküp atmak bunun karşılığı değildir. Buna müsaade edilmemesi gerekir. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu. 


- Kocaeli


Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle Gebze'de gösteri düzenleyen HDP üyesi bir gruba, polise taşla saldırması üzerine müdahale edildi.


Gebze Osman Yılmaz Trafo Meydanı'ndan yürüyüşe geçen grup, Cuma Pazarı'ndan kent meydanına geldi. Burada açıklama yapan grup, daha sonra Atatürk Caddesi'ne yürümek isteyerek polise taşla saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale sonrası dağıtılan grup için polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemi aldı.


Olaylar sırasında bazı dükkanların camları kırılarak tahrip edildi.


- Antalya 


Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, sloganlar atarak oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından Kazım Özalp Caddesi'ne yürüyüşe geçen grup, yol kenarında bekleyen çevik kuvvet ekiplerine pet şişe attı.


Aynı caddede kendilerine bozkurt işareti yapan bir vatandaşa tepki gösteren bazı grup üyeleri, iş yerlerinin cam, sandalye ve masalarını kırdı. Polis, gruba göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. 


Ara sokaklara dağılan grup, polise havai fişek ve taşla karşılık verdi. Bazı bölgelerde çöp tenekeleriyle barikatlar kuran grup, polisin müdahalesiyle dağıldı.


Gazdan etkilenen bazı vatandaşlar çevredeki iş yerlerine sığındı. Atılan taşlardan yaralanan bir polis memuruna 112 Acil Servis ekipleri tarafından olay yerinde müdahale edildi. 


- Muğla


Fethiye ilçesinde Belediye Kültür Merkezi önünde toplanan grup, oturma eylemi yaptı. 


Ortaca ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan HDP üyesi bir grup ise saldırıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. 


Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.


- Mersin


Tarsus ilçesinde IŞİD'e tepki bahanesiyle gösteri yapan grupla bir derneğin üyeleri arasında çıkan kavgada biri pompalı tüfekle olmak üzere 4 kişi yaralandı.


Adana Caddesi Makam Meydanı'nda toplanan grup, slogan atarak Yarenlik Alanı'na kadar yürüdü. Oturma eylemi yaptıktan sonra dağılan grup, Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki Mustazaflar Derneği önünden geçtiği sırada dernek üyeleriyle gerginlik yaşandı.


Karşılıklı taş atma sonrası büyüyen olaylarda biri pompalı tüfekle olmak üzere 4 kişi yaralandı. Yaralılar, Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Göstericiler tarafından molotofkokteyli atılarak bir aracın da yakıldığı olaylara ilişkin 9 kişi gözaltına alındı.


TOMA ve biber gazı kullanarak grupları dağıtan polis, çevrede güvenlik önlemlerini artırdı.


AA




Geri Dön