28 / 04 / 2024

İskan ruhsatı olmayan binanın su aboneliği nasıl olur?

İskan ruhsatı olmayan binanın su aboneliği nasıl olur?

Binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye iskan ruhsatı deniyor. İskansız binalarda bir takım eksiklikler söz konusu oluyor. Peki, iskan ruhsatı olmayan binanın su aboneliği nasıl olur?



İskan ruhsatı olmayan binanın su aboneliği nasıl olur?

Binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye iskan ruhsatı deniyor. İskan ruhsatı yapının  projeye uygun olarak bitirildiğini gösterdiği için bina inşa edilmeden verilemiyor. Ancak yapı inşa edildikten sonra verilebiliyor. 


İskan raporu elektrik, su, telekominikasyon, kanalizasyon vb. gibi hizmetlerin kullanılabilmesi için gerekli oluyor. Binanın ruhsata, projeye uygun olarak tamamlandığını ve bu hizmetlerin de binada kullanılabileceğinin belgesi niteliğini taşıyor.


Yapı tamamen inşa edildikten sonra mal sahibi ya da yapı ile ilgili kişinin belediyeye dilekçe ile başvurmasıyla işlemler başlıyor. Yapılan müracaat üzerine yapının ruhsat ve belgelere uygun olarak inşa edilip edilmediği kontrol ediliyor. 


Yapının projeye uygun yapılması ve fen bakımından kullanımının bir sorun teşkil etmemesi gerekiyor. Bütün bunlar belediyenin yapı ile ilgili teknik elemanlarının testinden geçiyor. Yapı uygun bulunduktan sonra binanın fenni mesulü ve proje mükellefinden bitim belgesi, sivil savunmadan uygunluk yazısı, SSK’dan borcu olmadığına dair belge alınıyor, tüm belgeler iskan servisinde toplanıyor. Bina projeye, ruhsata uygun yapılması ve gerekli eklerin toplanmasıyla da iskan raporu veriliyor. Peki, iskan ruhsatı olmayan binanın su aboneliği nasıl olur?


İSKİ abonelik işlemleri için gerekli belgeler arasında yapı kullanma izni (İskan belgesi) isteniyor. Ancak iskansız evlerde bazı istisnalar söz konusu olabiliyor.  12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenen yapılar için iskan ruhsatı alınması koşulu ve inşaat ruhsatı da aranmıyor.


İskanı olmayan eve kredi verilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön