28 / 04 / 2024

İskan ücreti 2022 ne kadar?

İskan ücreti 2022 ne kadar?

Ruhsat ve eklerine uygun olarak inşa edilen yapılar için iskan alınması gerekiyor. 5 yıl içerisinde iskanı alınmayan yapılar kaçak durumuna düşüyor. Peki, iskan masrafı ne kadar? 2022 iskan ücreti kaç TL? İşte tüm detaylar..



İnşaatların eksiksiz tamamlanması halinde yapı kullanma izin belgesi yani iskan belgesi veriliyor. İskan belgesi resmi olarak bina kullanımına izin verildiğini ifade ediyor. Yalnızca ruhsatlı yapılara verilen bu belgenin 3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre; ruhsat tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde alınması gerekiyor. 

5 yıl içerisinde inşaat bittiği halde iskan belgesi alınmamış ise belediye tarafından verilmiş olan inşaat ruhsatı hükümsüz hale geliyor ve bu kapsamda bina yapı ruhsatsız oluyor kaçak duruma düşüyor. Yapının kaçak duruma düşmemesi içinde iskan belgesinin muhakkak alınmış olması şartı bulunuyor.  

İskan ücreti 2022 ne kadar?

İskan belgesi, inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirtirken; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini de detaylı bir biçimde gösteriyor. 

İskan başvurusunun yapılabilmesi için öncelikli olarak inşaat ruhsatı alınarak yapılan binanın tamamen bitmiş olması, inşaat ruhsatı alındıktan sonraki 2 sene içinde inşaata başlanmış olması ve en geç 5 sene içinde inşaatın tamamlanmış olması gerekiyor. 


Geri Dön