02 / 05 / 2024

İskanı alınmamış ev ne demek?

İskanı alınmamış ev ne demek?

İskan belgesi, inşaat çalışmaları sona eren bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edildiğini gösteriyor. Peki bir binaya iskan alınmamışsa ne olur? İskanı alınmamış ev ne demek?



İskanı alınmamış ev ne demek?

İskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteren ve belediyenin imar birimleri tarafından düzenlenen izin belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Yapının ruhsatlı projesine veya bölgenin imar planına uygun olarak inşa edilmemesi halinde, yapıya iskan belgesi verilmiyor. Aynı zamanda yapının ssk gibi borçlarının bulunması halinde de yine iskan belgesi düzenlenmiyor. Buna göre inşaatı tamamlanmış ancak iskanı olmayan evler "iskanı alınmamış ev" olarak nitelendiriliyor.


Bir evin iskan belgesi olmaması da, o evin yasal olarak bitmediği hala kayıtlarda inşaat niteliğinde olarak kaldığını gösteriyor.


İskanı alınmamış eve kredi..

İskan belgesi alınmamış olan yapılara bankalar kredi vermiyor. Böylece, daire sahipleri evlerini ancak nakit olarak satabiliyor. Ayrıca, konut alımında seçici davranan tüketiciler de iskan ruhsatı olmayan bir daireyi satın almayı tercih etmiyor.


Ancak iskansız evler için kredi konusunda bazı istisnai durumlar söz konusu. Bir ev iskanı olmaması halinde krediye uygun olabiliyor. Kimi bankalar için binaya ilerde iskan alınması için engel olmadığını düşünüyorsa kat irtifakı tapusu olan ama iskanı olmayan evlere kredi verebiliyor.


İskanı alınmış eve kat mülkiyeti nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön