28 / 04 / 2024

İskanı alınmış eve kat mülkiyeti nasıl alınır?

İskanı alınmış eve kat mülkiyeti nasıl alınır?

Bir meskende oturuma yasal olarak izin verilmesi için, belediyeden ev için iskan belgesi alınması gerekiyor. Peki bir binaya iskan belgesi nasıl alınır? İskanı alınmış eve kat mülkiyeti nasıl alınır?



İskanı alınmış eve kat mülkiyeti nasıl alınır?

Bir meskende oturuma yasal olarak izin verilmesi için, belediyeden ev için iskan belgesi alınması gerekiyor. İskan belgesi olmadan, oturuma izin verilmediği gibi, bağımsız bölüme kat mülkiyeti de alınamıyor.


Bilindiği üzere bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına, kat mülkiyeti deniyor. Kat mülkiyeti, mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kuruluyor. 


Peki, inşaat çalışmaları tamamlanmış ve projesine uygun olarak inşa edilmiş bir yapıya iskan belgesi nasıl alınır?


İskan belgesinin alınabilmesi için; ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.


Bu koşullarda mütahhit gerekli belgeler ile başvuruda bulunarak iskan belgesini alabiliyor. Peki iskanı alınmış eve kat mülkiyeti nasıl alınır?


İskanı alınmış eve kat mülkiyeti alma süreci:

- Dilekçe ile birlikte gerekli belgelerin alınması

- Belgelerin eksiksiz olması halinde binanın iskan belgesinin kontrol edilmesi

- Ruhsat eki mimari projeler ile kat mülkiyeti projelerinin incelenmesi

- Problem olmaması halinde harcın hesaplarak vatandaşın ödeme için gelir birimine gönderilmesi

- Dekont alınması halinde kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi

-Tapu dairesinden mülkiyet tapusunun alınması


Yukarıdaki adımların izlenmesi sonucunda, herhangi eksiklik veya problem olmaması durumunda iskanı alınmış eve kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor.


İskan olmayan ev alınır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön