03 / 05 / 2024

İSKİ tarım alanına arıtma tesisi yapacak!

İSKİ tarım alanına arıtma tesisi yapacak!

İstanbul'da kent merkezine yakın nadir tarım alanlarından olan ve kentin taze sebze ihtiyacını karşılayan Sarıyer'deki Gümüşdere köyünün tarlalarına, İSKİ tarafından atık arıtma tesisi yapılmak isteniyor...




Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarım alanı olarak kabul edilen araziye tesis yapılması için Toprak Koruma Kurulu'ndan mart ayında karar çıktı. Kurul, yaklaşık 600 dönümlük araziyi tarım statüsünden çıkararak İSKİ'ye verdi. Yapılması planlanan biyolojik atık su tesisi ile Gümüşdere, Kilyos, Zekeriyaköy ve Uskumruköy yerleşimlerindeki atık sular burada arıtılacak. Söz konusu arazinin 490 dönümünde seracılık ve açık alan tarımcılığı yapılıyor. Elde edilen mahsuller İstanbul'un taze sebze ihtiyacını karşılıyor. Ürünler, Sarıyer, Bebek, Arnavutköy ve Beşiktaş'ta semt pazarlarında ve hallerde satılıyor. Tarlalarda kimyevi gübre kullanılmıyor ve ilaçlama çok az. 


Eskiden Rum köyü olan Gümüşdere'ye 1924'te mübadeleyle birlikte Selanik'ten gelen Pomaklar yerleştirilmiş. Pomaklar, ekip biçtikleri arazi ellerinden alınırsa tek geçim kaynaklarının da yok olacağını söylüyor. Saniye Arslan, 55 yaşında, babası Selanik'ten göçmüş. Tarlasında domates, biber, padıcan, roka yetiştiriyor, "Bu toprakla yaşıyoruz biz. Burası olmasa nereden ekmek yiyeceksin, başka işimiz yok ki bizim" diyor. Gümüşdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Tezcan Berber, "Burası üretim yapan dumansız bir fabrika. Ancak, hem ecrimisil ödüyoruz, hem de yerimiz gasp ediliyor. Devletten destek bekliyoruz, buranın köylüye tahsis edilmesini bekliyoruz" diyor. Dernek, Toprak Koruma Kuruluna, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ve İSKİ'ye tarım alanın İSKİ'ye tahsis edilmesine karşı 1500 imzalı bir itiraz dosyası sundu. Maliye Bakanlığı'na alanın İSKİ'ye tahsisinin kaldırılması ve köylüye tahsis edilmesi için başvuruda bulunacak ve yargı yoluyla mücadelesini sürdürecek. 




Özgür Gündem


Geri Dön