28 / 04 / 2024

İşlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmak için kiralama yönteminde yol haritası belli oldu!

İşlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmak için kiralama yönteminde yol haritası belli oldu!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve kullanılamayan arazilerin de üretime kazandırılması için yol haritasını oluşturdu.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve kullanılamayan arazilerin de üretime kazandırılması için yol haritasını çizdi.

Anadolu Ajansı muhabirinin konu ile ilgili olarak edinmiş olduğu bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım arazisi yönetimi kapsamında arazi toplulaştırma, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, büyük tarımsal ovaların korunması, arazi kullanım planlaması ve yönetimi, arazi edindirme, değerleme ve dağıtım, tarımsal çevreyi ve doğal kaynakları koruma çalışmaları yapılıyor.

İşlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmak için kiralama yönteminde yol haritası belli oldu!

Paylaşılan bilgilere göre ülkemizde arazi toplulaştırma çalışmalarının başladığı 1961 yılından 2002 yılına kadar 4,5 milyon dekarda arazi toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlandı. 2003 yılından bu senenin sonuna kadar toplulaştırması tamamlanan alanın 72,7 milyon dekara yükselmesi de bekleniyor.

Türkiye'de 9,3 milyon hektarlık 440 büyük ova sit alanı olarak koruma altında bulunuyor. Bu sene 24 büyük ovanın daha çalışmaları tamamlandı ve onay aşamalarına gelindi. Ova sayısının toplamda 500'e çıkarılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI VE YÖNETİMİ

Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre su potansiyeli ve toprak veri tabanı esas alınarak, arazi özellikleri gözetilerek, kullanım planları, plan açıklama raporları ve plan hükümlerinin sene sonuna kadar onay aşamasına getirilmesi hedefleniyor.

İşlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmak için kiralama yönteminde yol haritası belli oldu!

Türkiye genelinde yapılması planlanan arazi kullanım planlaması çalışmaları için Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova'da toplamda 1,9 milyon hektarda toprak sınıflaması ve bu alanlar içinde toplam 932 bin hektarda detaylı toprak sınıflaması için çalışmalara başlandı.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022'de ülke genelinde başlatılmış olan 1/5000 ölçekli arazi kullanım planlaması çalışmalarının 7 sene içerisinde tamamlanması planlanıyor.

İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİNİN ÜRETİME KAZANDIRILMASI

Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'ndaki değişiklikle hisselilik, mülkiyet ihtilafı, göç gibi gerekçelerle üst üste iki sene işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması için ve kira bedellerinin maliklere ödenmesi koşuluyla Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı kiralanması da sağlanacak. 2024 ve 2025 üretim yıllarında işlenmeyen tarım arazilerinin tespit edilmesi ve 2025 yılının son çeyreğinde ilk kiralamanın yapılması hedefleniyor.

Topraksız ya da az topraklı çiftçilerin, yeter gelirli tarımsal aile işletmeleri kurabilecek biçimde hazine arazileriyle topraklandırılması çalışmaları kapsamında 2023 yılına kadar 16 bin 670 çiftçi ailesine 1 milyon 69 bin dekar hazine arazisi dağıtıldı. 2020 yılından bugüne kadar Türkiye genelinde dağıtılmış olan arazi ve arsa bedeli ile kira gelirleri kapsamında toplam 341,3 milyon TL tahsilat yapıldı.

NİTRAT EYLEM PLANI UYGULANACAK

Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunmasına yönelik çalışmalar dahilinde tarımsal kaynaklı kirliliğin tespiti ve nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi hedefleniyor. Ülke genelinde 4 bin 852 istasyonda sularda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği izleme çalışmaları yapılıyor. Yıllık yaklaşık olarak 15 bin numune alınarak farklı parametrelerde toplam 85 bin analiz gerçekleştiriliyor. Ayrıca gelecek seneden itibaren uygulanmak üzere Nitrat Eylem Planı hazırlandı.

Paylaşılan bilgilere göre Nitrat Eylem Planı'nda, arazi, gübreleme, hayvansal gübre ve sulama yönetimleri konularında toprak ve su kaynaklarının korunmasına yönelik tedbirler bulunuyor.

 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 13,5 arttı!

Trabzon Akçaabat'a Sera Lake Center Hotel geliyor!

Dar gelirliye 1250 TL müjdesi: Aralık Aile Destek ödemeleri hesaplara yattı mı? 


Geri Dön