02 / 05 / 2024

İsrail’den Yahudi yerleşimciler için Doğu Kudüs’e 108 yeni konut!

İsrail’den Yahudi yerleşimciler için Doğu Kudüs’e 108 yeni konut!

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi, işgal altında bulunan Doğu Kudüs’teki Ramat Shlomo Yahudi yerleşim birimine 108 yeni konut inşa edilmesi planına onay verdi.



İsrail kamu yayın kuruluşu, Kudüs Belediyesinin, Doğu Kudüs’ün kuzeyinde bulunan, çoğunlukla ultra-Ortodoks Yahudilerin oturduğu Ramat Shlomo yerleşim birimine 108 yeni konutun inşa edilmesine onay verildiğini duyurdu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in 2010 yılındaki İsrail ziyareti sırasında bu yerleşim biriminin genişletilme kararının duyurulduğu ve buradaki inşaat faaliyetinin o sırada İsrail hükümeti ile eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimi arasında krize neden olduğu kaydedildi.

Donald Trump’ın 4 yıl önce ABD başkanlığına seçilmesinin ardından İsrail yönetimi de Ramat Shlomo’da dondurduğu inşa faaliyetlerini yeniden başlatmış ve o günden beri yüzlerce konut inşa edilmişti.

İsrail’in Haaretz gazetesinde bugün yer alan haberde de İsrail'in Doğu Kudüs'te yüzlerce konut inşasını, ABD Başkanı Joe Biden'in Ocak 2021’de görevi devralmadan önce onaylamayı planladığı kaydetmişti.

Haberde, Kudüs'teki İsrail belediyesinin ve İsrail Toprak Kurumunun, önümüzdeki iki ay boyunca inşaat planlarını belirlemek, onaylanmasını hızlandırmak için çalışacakları ifade edilmişti. 

ABD’deki seçimlerde başkan seçilen Demokrat Parti adayı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, seçim kampanyaları sırasında Arap-İsrail çatışmasını çözmek için "iki devletli çözüme” bağlı olacaklarını ve Batı Şeria'da "ilhaka" karşı çıkacaklarını açıklamıştı. 

Bu durum karşısında İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme ile ilhak planıyla ilgili eski Başkan Trump ve yönetiminden kayıtsız şartsız destek alıyordu.
 


Geri Dön