İstanbul Adalar'da imar planı sorunu çıkmaza girdi! Halk derdini anlatıyor, belediyeler ne diyor?
İstanbul Adalar için uzun süredir beklenen ve geçen ay askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planındaki maddeler Ada sakinlerini endişelendirmeye başladı. Peki bu konuda halk neye itiraz ediyor, belediyeler ne yapıyor?
Adalar halkı bugünlerde yaşadıkları yerin geleceği hakkında endişe içinde. Nedeni ise geçen ay askıya alınan koruma amaçlı imar planındaki maddelerin olması. Çünkü söz konusu koruma planı kıyı şeridini kapsamıyor.
ADALARIN KORUMA PLANI 2018'DE İPTAL EDİLDİ!
Adalar, yüzölçümü itibarıyla büyükten küçüğe Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Tavşan Adası ve Kaşık Adası’ndan oluşuyor. 1984 yılında ilk kez sit alanı olarak ilan edilen Adalar’ın ilk koruma planı 1991’de hazırlandı. 1994’te bu plan üzerinde bazı revizyonlar yapıldı.
2011 yılında ise dönemin AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yeni bir plan hazırlandı. Ancak bu plan 2018’de açılan davalardan sonra mahkeme tarafından iptal edildi. Bu tarihten itibaren de Adalar’ın herhangi bir koruma planı olmadı.
BBC'de yer alan habere göre; 2019’daki yerel seçimlerin ardından CHP’li İBB yönetimi, Adalar halkının da katıldığı toplantılarla yeni bir plan üzerinde çalıştı.
Ancak Kasım 2021’de Resmi Gazete yayımlanan kararla Marmara Denizi ve Adalar, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi. Böylelikle Adalar ile ilgili hazırlanacak herhangi bir koruma planında yetki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredildi.
İBB konuyla ilgili yaptığı çalışmalarını, koruma planını Bakanlık ile paylaştı. Bakanlık da yaptığı değişiklilerle birlikte hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı 28 Temmuz itibarıyla askıya astı. Bu plana bir aylık itiraz süresi ise doldu. 60 gün içerisinde tüzel kişiler ve şahıslar idare mahkemesine iptal davası açabilecek.
Bakanlığın da itirazlara cevap vermesi olasılıklar arasında geliyor. Fakat Mimarlar Odası, itirazlardan olumlu bir cevap alabileceklerini düşünmüyor. Bu nedenle de plana dava açma hazırlığında olduklarını belirtti.
ADA HALKI DERDİNİ ANLATIYOR!
Burgazada’da yaşayan avukat Sema Genç, Adalar’ın tümünde koruma planına uzun zamandır ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ancak Genç, sahillerin ve kıyı şeridinin plana dahil edilmemesinden dolayı Adalı halkın endişe içinde olduklarını söyledi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, kıyılara planda yer verilmemesinin imar planı yapmanın evrensel bilimsel ve teknik kurallarına aykırı olduğunu savunuyor.
Köymen, kıyıların plan dışında bırakılmasının büyük bir soru işareti olduğunu belirtti. Adalılar Burgazada'da Cennet Bahçesi'nin bulunduğu bölgedeki araziye “Konaklamalı Turizm – Otel” fonksiyonu verilmesine de karşı çıkıyor. Buranın Adalar’da öne çıkan bir kültürel alan olduğunu belirten Adalılar, otel yapılma ve turizme açılma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.
Ada halkı, atık su tesisleri, ulaşım ve afet sonrası toplanma, geçici yerleşim alanları gibi kritik konuların planda yer almadığını belirterek plana itiraz ediyor.
Yapılacak yeni evlerin yüksekliğinin 6,5 metre ya da başka bir deyişle iki kat ile sınırlandırılmasına olumlu yaklaşan Adalılar, buna karşın mevcut yapılar içerisinde bunun çok üzerinde yükseklikte binalar olduğunu da belirtiyor.
Adalılar, bu nedenle deprem tehlikesi karşısında mevcut daha yüksek yapıların yenilenmeme ihtimalinin görmezden gelindiğini düşünüyor
BELEDİYELER NE DİYOR?
İBB'nin kendi tarafından hazırladıkları ve Bakanlığa sunulan planda kıyı şeridinin yer aldığını ancak Bakanlığın bunu daha sonra çıkardığını söyledi. Yapılan açıklamada plan bütünlüğünün olumsuz etkilenmediği vurgulandı ve planla kıyı alanlarında yeni dolgu alanlarının oluşturulmasının engellendiğini belirtildi.
İBB, Bakanlığın “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olan bölgeyi “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı”olarak revize etmesi için ise dava açacağını açıkladı.
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, kıyıların plana dahil edilmemesinin Adalar’da tartışılan bir konu olduğunu kabul ediyor Ancak Gül, “Gerekçesi henüz yok. Ama Bakanlık yetkililerinden özel olarak kıyıların başka bir mevzuata sahip olduğun ve bir kıyı planlanmasının yapılacağını duydum” diyor.
Planın koruma amacınını taşıdığını belirten Gül, halkın çevre konusundaki kuşkularına saygı duyduğunu belirterek ''Bakış açımız Adalar’ın kıyılarının da korunması. Bunun tersini düşünmek istemiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması: Adalar fayında stres var mı?
|