02 / 05 / 2024

İstanbul depreminde 242 bin bina hasar görecek!

İstanbul depreminde 242 bin bina hasar görecek!

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim depreme hazırlık için öneride bulundu. Sevim, “İstanbul’u depreme hazırlamak hiç de zor değil. İstanbul’u depreme hazırlamak için kaynak yok değil" diye konuştu. 



Deprem uzmanları İstanbul depremine ilişkin korkutan uyarılar yaparken Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim’den 8 maddelik hazırlık önerisi geldi. 

Milli Gazete'den Emre Gürbüz'ün haberine göre; partisinin 8 maddelik önerisini kamuoyu ile paylaşan Sevim, 2021 yılı bütçesinde öngörülen 103,7 milyar TL'lik yatırım bütçesi ile İstanbul’un deprem riskinin bitirilebileceğini belirtti. 

İstanbul depreminde 242 bin bina hasar görecek!

Abdullah Sevim, "Bugün İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 200 bin bina var. Bunların 788 bini 1999 depremi öncesinde inşa edildi. 7,5 şiddetinden daha büyük bir deprem olması durumunda, 48 bini ağır ve çok ağır olmak üzere tam 242 bin bina orta ve üstü derecede hasar görecek" şeklinde konuştu.  

İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMAK HİÇ DE ZOR DEĞİL

Sevim, "1 yıllık yatırım bütçesi ile İstanbul depreme hazırlanabiliyor. İşin içine bir de Kanal İstanbul katıldığında hesap çok daha kolaylaşıyor. Kanal için harcanacak bütçe 75 milyar lira olarak öngörülüyor. İnsanımıza yapılan yatırım, en büyük yatırım. Özetle, İstanbul’u depreme hazırlamak hiç de zor değil. İstanbul’u depreme hazırlamak için kaynak yok değil" açıklamasında bulundu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ HER ZAMAN DİLE GETİRİYORUZ

İstanbul'un deprem riskinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Sevim, kamunun deprem konusunu gündemde tutmayıp gerekli adımları atmadığını dile getirdi. 

'İSTANBUL'DA 242 BİN BİNA YIKILACAK'

"Saadet Partisi olarak bu konudaki hassasiyetimizi ve çözüm önerilerimizi her zaman ve zeminde dile getirmeye gayret ediyoruz." diyen Sevim, şöyle konuştu: 

"Geçtiğimiz yıl, 2020 yılı yatırım bütçesinin depreme hazırlık için kullanılması önerisini getirmiş ancak dinletememiştik. Şimdi, 2021 yılı bütçesinin kanunlaşmasının hemen arefesinde, bu önerimizi yineliyoruz. Bugün İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 200 bin bina var. Bunların 788 bini 1999 depremi öncesinde inşa edildi. 7,5 şiddetinden daha büyük bir deprem olması durumunda, 48 bini ağır ve çok ağır olmak üzere tam 242 bin bina orta ve üstü derecede hasar görecek."

İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMAK İÇİN KAYNAK YOK DEĞİL

2021'de devletin yatırım için öngördüğü bütçenin 103,7 milyar TL olduğunu belirten İl Başkanı Abdullah Sevim, şöyle konuştu:  

"Kaliteye göre değişkenlik gösterse de, 1 metrekare inşaat bedeli de 2 bin lira civarında. Ortalama 100 metrekarelik 5 daireden oluşan bir bina düşünelim. Bu rakamlarla yaklaşık bir hesap yapıldığında 103 bin civarında bina kentsel dönüşüme sokulabiliyor. Üstelik vatandaşın cebinden tek bir kuruş çıkmadan yapılabiliyor. İşin içerisine dar gelirli aile kriterini de kattığımızda, 1 yıllık yatırım bütçesi ile İstanbul depreme hazırlanabiliyor. İşin içine bir de Kanal İstanbul katıldığında hesap çok daha kolaylaşıyor. Kanal için harcanacak bütçe 75 milyar lira olarak öngörülüyor. İnsanımıza yapılan yatırım, en büyük yatırım. Özetle, İstanbul’u depreme hazırlamak hiç de zor değil. İstanbul’u depreme hazırlamak için kaynak yok değil."

Bunlarla birlikte, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Sevim, 8 maddelik bir öneri paketini de kamuoyuyla paylaştı. Öneri paketinde yer alan maddeler şu şekilde: 

1. Hiç vakit kaybetmeden, şehrimizin konut stokunun depreme dayanıklılık haritası yeniden çıkarılmalı.

2. Bu harita baz alınarak, kentsel dönüşüm verimli ve vatandaş lehine olacak şekilde hızlıca tamamlanmalı.

3. İstanbullular, çeşitli teşvik ve indirimlere değil KİPTAŞ ve  TOKİ  aracılığıyla doğrudan ve maliyetine dönüşümle muhatap olmalı.

4. İmara açılan deprem toplanma alanları eski haline getirilmeli. Ayrıca nüfus projeksiyonları çerçevesinde en az önümüzdeki 50 yılı kapsayacak şekilde yeni toplanma alanları planlanmalı.

5. İstanbul’un her türlü altyapısının (enerji, ulaştırma, su, haberleşme vb.) depreme yüzde yüz dayanaklılığı sağlanmalı.

6. Siyasi partilerin ve uzmanların katılımıyla bir denetleme mekanizması oluşturulmalı.

7. İsraf kalemlerinden yapılacak tasarrufla sadece doğal afetlerde kullanılacak bir fon, derhal oluşturulmalı.

8. İstanbullulara da atmaları gereken adımlar, yapmaları gereken hazırlıklar hususunda gereken bilgilendirme süratle yapılmalı.

Naci Görür: İstanbul'da 2 fayda deprem bekliyoruz!

Ahmet Ercan'dan korkutan açıklama! O fayda yıkıcı deprem bekleniyor!


Geri Dön