29 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi finansmana ulaşımı kolaylaştıracak!

İstanbul Finans Merkezi finansmana ulaşımı kolaylaştıracak!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “İstanbul Finans Merkezi, İstanbul’un önemi ile zenginliğini artırması yanında, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu finansmana ulaşımı kolaylaştıracak" dedi.



Uluslararası araştırma kuruluşları, dünyanın en önemli finans merkezleri ile ilgili değerlendirme yaparken gelişmişlik yanında politik nedenlerin de etkisiyle Londra, New York ve Hong Kong’u listenin üst sıralarına koyar. Avrupa’nın gözde kentleri Paris, Frankfurt ve Dublin de bu listede yer alır. Uzakdoğu’daki Tokyo, Shangai ve Singapur’un Avrupa ile rekabeti ise çok eskilere uzanır. Bu kentler çeşitli nedenlerle alt sıralarda yer alır. 20-30 yıl önce bir balıkçı kenti olan Dubai’nin petrolün gücüyle gelen başarısı, O'nu da artık bu listeye sokmuştur. Peki ya tarihte dört medeniyete başkentlik yapmış, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri konumuna gelen 218 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Türkiye’nin ekonomideki lokomotifi İstanbul...


Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de artık liderlikte sıranın İstanbul’a geldiğine inanıyor. Küresel krizin etkilerinden hala kurtulamayan bu kentlere karşı İstanbul’un avantajlarının çok daha fazla olduğunu düşünüyor.


“Güvenilir, şeffaf ve sürdürülebilir finansal hizmetler ile İFM'nin ülkemiz için uluslararası kamuoyunda parlayan bir yıldız olacağını düşünüyoruz” diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İFM Dergisi’nin sorularını şöyle yanıtladı:


İstanbul Finans Merkezi ile ilgili çalışmalar nasıl ve ne zaman başlatıldı. Hedef neydi?


2007-2013 yıllarım kapsayan Dokuzuncu Kalkınma Planı’nda yer alan, ardından 2009 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında krizin fırsata çevrilmesi gayesiyle Hükümetimizin 2009-2011 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program ve 2009 yılı programı çerçevesinde İstanbul’da bir finans merkezi oluşturulmasına yönelik stratejik çalışmalar başlatıldı ve bu kapsamda katılımcı bir çalışmayöntemiyle Strateji ve Eylem Planı oluşturuldu. Kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının sürekli desteği ve takibiyle uygulanan proje ile İstanbul’un öneminin ve zenginliğinin artırılması yanında iş dünyasının ihtiyaç duyduğu finansmana ulaşımın da kolaylaştırılması amaçlanıyor.


İstanbul Finans Merkezi’nde sadece devlet kurumları mı yer alacak? Özel sektörün katılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Türkiye'de finansal hizmetler sektöründe hizmet veren bankalar ile sigorta şirketlerinin yanı sıra faktoring şirketleri, finansal kiralama şirketleri, tüketici finansman şirketleri, emeklilik şirketleri, menkul kıymet aracı kurumlan, kıymetli maden aracı kurumlan, yatırım fonlan, yatırım ortaklıkları gibi banka dışı finansal kuruluşlar da yer alıyor. Dolayısıyla, İstanbul’un finans merkezi olmasıyla beraber iş dünyasının yanında bahsi geçen bu finansal kuruluşların da ihtiyaç duyduğu finansmana erişiminin kolaylaşacağı ve hızlanacağı düşünülüyor.



İFM PARLAYAN BİR YILDIZ OLACAK


Dünyada finans ile ilgilenen sektör ve kuruluşlar çalışmalarım İFM’de yürütmeye başlar mı?


Uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk yapısı, artırılan finansal ürün ve hizmet çeşitliliği, basitleştirilen ve etkinleştirilen vergi sistemi, geliştirilen düzenleyici ve denetleyici çevre ile güçlendirilen fiziksel ve teknolojik altyapı ile beraber İstanbul’un uluslararası zeminde kabul gören bir finans merkezi olması amaçlanıyor. Böylece, uluslararası finans faaliyetlerinin gerçekleştirileceği bir merkez olarak İstanbul da bu oluşumdan olumlu yönde etkilenecek. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Eylem Planı’nda yer alan finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması eylemi ile tüm dünyada finans ile ilgilenen sektör ve kuruluşların çalışmalarını İstanbul'da da yürütmeye başlayacağı düşünülüyor. Dolayısıyla, küresel anlamda sektördeki kurum ve kuruluşların aktif olarak rol alacağı bir projenin ülkemizin imajına da doğrudan yarar sağlayacağım söylemek gerekir. Güvenilir, şeffaf ve sürdürülebilir finansal hizmetler ile İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin ülkemiz için uluslararası kamuoyunda parlayan bir yıldız olacağını düşünüyoruz.



İFM Dergisi 



Geri Dön