10 / 05 / 2024

İstanbul Finans Merkezi, kiralık ve satılık konut fiyatlarını resmen uçurdu! İFM'ye taşınacak personeller ev bulamıyor!

İstanbul Finans Merkezi, kiralık ve satılık konut fiyatlarını resmen uçurdu! İFM'ye taşınacak personeller ev bulamıyor!

İstanbul Finans Merkezi sebebiyle bölgedeki kiralık ve satılık konut fiyatları resmen uçtu. Bu artışlardan İFM için Ankara’dan İstanbul’a taşınacak personel de etkilendi...



Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve pek çok konut sahibinin İFM’nin fiyatları daha da yükselteceği beklentisiyle evini kiralamaktan veya satmaktan vazgeçtiğine vurgu yaptı. 

Bölgedeki emlakçılar ise İFM’nin Nisan'da açılmasının beklenmesine rağmen taşınmalarda istenen hareketin henüz olmadığının altını çizdi. 

Ataşehir’deki bir emlakçı, konuyla ilgili konuştu ve "Buraya taşınacak personelin yöneticileri bizimle irtibat kurmuştu. Ancak fiyatlardaki pahalılık nedeniyle çevre ilçelere de bakacaklarını söylediler" ifadelerini kullandı. 

Bir başka emlakçı da personelden daha çok yöneticilerin kendileriyle irtibata geçtiğimi belirterek, "Bir yöneticinin sorduğu bahçe kat 2+1 bir dairenin kirası 8 bin lira TL idi, sonra dönen olmadı. Şu an kimse gelip sormuyor" açıklamasında bulundu.

İstanbul Finans Merkezi, kiralık ve satılık konut fiyatlarını resmen uçurdu! İFM ye taşınacak personeller ev bulamıyor!

Ataşehir’de 2+1 büyüklüğündeki bir konut kirasının 50 bin liraya kadar yükseldiğine dikkat çeken SNC Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Burçak Sencer Çokgör, konuya ilişkin "İstanbul genelinde bir yılda 2’ye katlanan kiralar, burada 2-3 katına çıktı. Ankara’da yaşayan personel İstanbul’da maruz kalacağı kira artışı karşısında gelmek istemediğini, çünkü maaşlarının aynı oranda artmayacağını söylüyor" diye konuştu ve onlar için bu kiraları ödeyebilmenin mümkün olmadığını dile getirdi. 

3-4 ay önce Finans Merkezi’ne gelecek üst düzey yöneticilerle görüştüğüne vurgu yapan Gayrimenkul Danışmanı Abdullah Küçük ise konuya ilişkin değerlendirmesinde "Sınırlı bütçeyle hareket ediyorlar. Ataşehir merkez bütçelerini karşılamıyor. O yüzden yakın civarda, bütçelerine uygun evler bakıyorlar. Hem fiyatlar yüksek hem yeterli konut yok. Yüksek fiyatlar ve arz yetersizliği nedeniyle arayışa devam ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

İstanbul Finans Merkezi, kiralık ve satılık konut fiyatlarını resmen uçurdu! İFM ye taşınacak personeller ev bulamıyor!

Nisan'da açılması hedeflenen İFM’de Merkez Bankası (TCMB), BDDK, SPK, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta ve İŞ GYO ofisleri bulunacak. 

TCMB’nin 2021 Faaliyet Raporu’na göre, yalnızca Merkez Bankası’nın 3 bin 623 çalışanı mevcut. Taşınmanın ise İdare Merkezi’ndeki 2 bin 118 personeli ilgilendirdiğine vurgu yapıldı. 

İFM’nin internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre ise proje tamamlandığında günlük ortalama 75 ila 100 bin arasında çalışan bulunacak. Fakat İstanbul Anadolu Yakası’nda böyle bir kiralık konut arzı bulunmuyor. 

Abdullah Küçük, Ataşehir’deki mevcut arzın, gelen talebin yüzde 10’una bile yetmeyeceğine, alebin yüzde 90’ından fazlasının ise çevre ilçelere kaymak zorunda olacağına vurgu yaptı. 

İstanbul Finans Merkezi, kiralık ve satılık konut fiyatlarını resmen uçurdu! İFM ye taşınacak personeller ev bulamıyor!

İFM projesinin bir diğer etkisi de fiyatlarda oldu. Projenin şu ana kadar yalnızca Ataşehir’de değil, Şerifali, Kozyatağı, Yenisahra’da da kiralık ve satılık konut fiyatlarını artırdığı, gelinen noktada ise, projenin zaten sınırlı olan konut arzına talebi artıracağı için fiyatları daha da yükselteceğinin altı çiziliyor. 

BETAM verilerine göre, İstanbul Ataşehir’deki kiralık dairelerin metrekare fiyatları 2022 yılında yüzde 174,3 artarak 134 lira oldu. Ataşehir, geçtiğimiz sene metrekare fiyatlarının en çok arttığı 8. ilçe olarak belirlendi. 

İFM inşaatının yükselmeye başladıkça fiyatlara etki ettiğini, Anadolu Yakası’ndaki fiyatları son 5 senede yüzde 30-40 aralığında artırdığı bilgisini paylaşan konut arzındaki yetersizlik sebebiyle yeni bir fiyat artışı daha yaşanacağının altını çizdi. 

Personelin daire kiralamasıyla ya da almasıyla beraber, Ataşehir ve Ümraniye’den başlamak üzere Çekmeköy, Maltepe, Kartal ve Pendik’e kadar uzanan geniş bir yelpazede ev fiyatlarının yükseleceğine vurgu yapan Küçük, bu artışın yalnızca konut fiyatları ile sınırlı kalmayacağını, ofis kiralamalarının da artacağını vurguladı. 

İstanbul Finans Merkezi, kiralık ve satılık konut fiyatlarını resmen uçurdu! İFM ye taşınacak personeller ev bulamıyor!

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Aslı Tana Yıldırım ise, Finans Merkezi’ne şehir dışından gelecek personelin özellikle eşyalı kiralık evlere baktığına, bu evlere olan talebin arttığına dikkat çekti. "Şu an Ataşehir'de Atatürk Mh. ile Barbaros Mh.'de bilinen projelerde eşyalı kiralık 1+1 daireler 15 bin ila 30 bin TL arası rakamlara ulaştı. Fiyat artışları oldu ama asıl artışlar tüm beyaz ve mavi yakalılar çalışmaya başladığı zaman daha belirgin halde görülecek" diye konuşan Yıldırım, çevre ilçelerde de kira rakamlarının katlandığına, kolaylıkla kiralık konut bulunamadığına vurgu yaptı. 

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Burçak Sencer Çokgör’ün aktardığına göre, Ümraniye’de 2-3 bin lira olan 1+1 evlerin kiraları son 1 senede 8 bin liraya kadar yükseldi. Anadolu Yakası’nda 3 bin liraya oda kiralamalarının başladığına dikkat çeken Çokgör, sitelerdeki kiraların ise 12 bin liradan başladığının altını çizdi. 

Finans Merkezi’nin konut fiyatlamalarına etkisinin birkaç sene önce başladığına, yükselen piyasadaki fiyatların bir de savaş sonrası Türkiye’ye gelen ve Avrupa ile çalışan Rusların katladığına vurgu yapan Çokgör, "Finans Merkezi fiyatlaması bir anda olmadı. İki yıldır yavaş yavaş oluyor, sona yaklaşıldıkça da daha fazla artıyor. Ruslar ise artan fiyatları daha da hızlandırdı. Son bir iki ayda yavaşlama var. Bu, yaklaşan seçimin yarattığı belirsizlik etkili olabilir ama önceki 6 ay Ruslar piyasayı allak bullak etti" değerlendirmesinde bulundu. 

Gram altının tam 1.450 TL olacağı tarih az önce açıklandı! Bu tarihi duyanın ayakları adeta yerden kesildi! Hemen bakın!

Çiftçiler dikkat! Resmen açıklandı, bu tarihi sakın kaçırmayın! e-Devlet'ten hemen başvurun! 

Aile Bakanlığı başvuru yapan vatandaşlara 2.500 TL verecek! Şubat ayı ödemeleri PTT'ye yatacak!


Geri Dön