05 / 05 / 2024

İstanbul için korkutan senaryo: Büyük depremde hasar görecek bina sayısı arttı!

İstanbul için korkutan senaryo: Büyük depremde hasar görecek bina sayısı arttı!

Uzmanlar İstanbul'da 2030'a kadar 7 ve üzerinde bir deprem yaşanma ihtimalinin yüzde 64 olduğuna dikkat çekiyor. Peki İstanbul için korkutan deprem senaryosunda neler yer alıyor? Büyük İstanbul depreminde kaç binanın hasar göreceği tahmin ediliyor? İşte ayrıntılar...



İBB HIZLI TARAMA ÇALIŞMASI BAŞLATTI

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul'da resmi kayıtlara göre 1 milyon 166 bin bina mevcut. “İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi”nden elde edilen sonuçlar kapsamında; İstanbul'da olabilecek 7.5 şiddetindeki bir deprem senaryosunda yaklaşık 48 bin binanın ağır ya da çok ağır, 146 bin binanın ise orta hasar göreceği öngörüldü. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bu çerçevede İstanbul'un risk haritasını çıkarmak ve depremde ağır hasar görme ihtimali olan yapıları belirlemek için hızlı tarama yöntemleriyle bina tespit çalışmalarına start verdi.

İstanbul için korkutan senaryo: Büyük depremde hasar görecek bina sayısı arttı!

HASAR ALACAK BİNA SAYISI ARTTI

Çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulunan İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 7.5 şiddetindeki bir deprem senaryosuna göre; tahmini olarak gerçekleştirdikleri analizin sonuçlarına ilişkin bilgi vererek, “91 bin 81 binanın ağır veya çok ağır hasar; 167 bin 116 binanın orta hasar alacağı bilgisine ulaştık. Ağır veya çok ağır hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının önceki çalışmalarda tahmin edilen sayıya oranla 1.8 kat; orta hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının ise 3.3 kat arttığı gördük” açıklamasında bulundu.

YARIYA YAKINI YÜKSEK VE ORTAK RİSK GRUBUNDA

Tut, bu çalışmada olası bir depremde İstanbul'da can kaybı yaşatabilecek binaları belirlemek amacıyla öncelikle 2000'den önce yapılan binaları masaya yatırdıklarına dikkat çekti. 

Hızlı tarama yöntemleriyle bina incelemesi projesinden ortaya çıkan 33 ilçeye ilişkin sonuçları aktaran Tut, “Yıl sonu itibari ile 90 bin 644 bina ziyaret edildi. 25 bin 955 bina hızlı tarama yöntemiyle incelendi. Bu binaların yarıya yakınının yüksek risk ve orta risk grubunda yer aldığı ortaya kondu” şeklinde konuştu.


Geri Dön