18 / 05 / 2024

İstanbul İSMEP ile güçleniyor

İstanbul İSMEP ile güçleniyor

İstanbul İl Özel İdaresi Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor



İstanbul'un olası büyük bir depreme karşı her açıdan hazırlıklı olması amacıyla İstanbul Valiliği altında İstanbul İl Özel İdaresi Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” kapsamındaki güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor: 


ÖNCELİKLİ KAMU BİNALARI


Güçlendirilen/Yeniden yapılanlar: 230 okul, 3 yurt (Fatih Kız Yurdu, Edirnekapı Erkek Öğrenci Yurdu ve Avcılar Atatürk Kız Yurdu), 2 hastane (Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne ait Amatem ve Nevroz blokları, Beykoz Devlet Hastanesi) ve 1 poliklinik (Fatih Semt Polikliniği) güçlendirilerek hizmete açıldı. 11 okul yıkılarak mevcut yerinde yeniden yapıldı. 


Güçlendirme/yeniden yapım çalışmaları devam edenler: 1 enstitü (Zeytinburnu Hıfzısıhha Enstitüsü), 3  hastane (Pendik Devlet Hastanesi, Şile Devlet Hastanesi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi) ve 3 polikliniğin (Bayrampaşa Topçular Semt Polikliniği, Beşiktaş Sait Çiftçi Polikliniği, Eminönü Sultanahmet Dispanseri), 6 sosyal hizmet binasının (Kadırga Yurdu, Şeyh Zaed Çocuk Yuvası, Bahçelievler Kadın Konukevi, Eyüp Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi, İstanbul Eğitim Merkezi, Çamlıca Fahrettin Kerim Gökay Huzurevi) güçlendirme çalışmaları ile 22 okul ve 1 polikliniğin yeniden yapım çalışmaları devam ediyor. 


Proje çalışmaları devam edenler: Koşuyolunda eski Kalp Hastanesi yerine yapılacak olan Koşuyolu Pediatrik Hastanesinin yeniden yapım proje çalışmaları başlatılmıştır. Şişli Okmeydanı Hastanesi ve Kartal Lütfü Kırdar Hastanesi kampüslerinde ise yeni hastane blokları yapılacak olup; projeyi hazırlayacak müşavirin belirlenmesi amacıyla ihale süreci başlatılmıştır. Atatürk Yurdu Kampüsü yeniden yapım proje müşavirlik ihalesine çıkılmıştır. 

KÜLTÜREL VE TARİHİ MİRAS 

Projede kültürel ve tarihi miras kapsamındaki yapılara ilişkin çalışmalar da yer almaktadır. İSMEP projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğunda İstanbul'da yer alan 26 tarihi ve kültürel kampüsün (176 bina) envanterinin çıkarılması ve çoklu afet ve deprem performansı açısından değerlendirilme çalışması tamamlanmış; elde edilen veri ve bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi ortamına aktarılmıştır. 


Yine; Topkapı Sarayı, 4. Avlu, Mecidiye Köşkü, Arkeoloji Müzesi Ek ve Klasik Bina ve Ayasofya Müzesi Müdürlüğü Aya İrini Anıtı'nın deprem riski değerlendirilerek depreme karşı yapısal güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmaları devam etmektedir.   
 


 


Geri Dön