14 / 10 / 2024

İstanbul kongre kenti olacak!

İstanbul kongre kenti olacak!

Bu performansı ile dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Londra başta olmak üzere Lizbon, Amsterdam, Sidney gibi şehirleri geride bırakıp kongre turizminde dünyanın 7 'nci şehri haline geldi. İstanbul 2005 'te, düzenlediği 57 kongre ile anc




Bu performansı ile dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Londra başta olmak üzere Lizbon, Amsterdam, Sidney gibi şehirleri geride bırakıp kongre turizminde dünyanın 7 'nci şehri haline geldi. İstanbul 2005 'te, düzenlediği 57 kongre ile ancak 24 'üncü sırada yer alıyordu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul 'u dünyanın sayılı kongre ve toplantı merkezlerinden biri haline getirmek misyonuyla çalışan İTO ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu 'nun (ICVB) girişimlerinin meyvelerini verdiğini açıkladı. İTO Başkanı Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul 'un 2010 yılında dünya kongre turizminde 7 'nci, Avrupa 'da da 6 'ncı olmasının İstanbul 'un uluslararası bir kongre destinasyonu olduğunu teyit ettiğini belirtti. Yalçıntaş, Uluslararası Kongre ve Konvansiyonlar Derneği 'nin (ICCA) hazırladığı rapora göre, 2010 'da 109 uluslararası niteliğe sahip kongre düzenlenen İstanbul 'un, Londra, Lizbon, Amsterdam ve Sidney 'i geride bırakmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Dünya kongre şehirleri sıralamasında İstanbul dışında Antalya da 23 kongre ile 79 'uncu sırada yer alırken,  İzmir  ise 6 kongre ile 284 'üncü oldu.

40 'ıncı sıralardaydık

Yalçıntaş, 2006 Mart ayından bu yana ICVB Başkanlığını da yürüttüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

“İstanbul 2000 'li yılların başında bu listeye yılda yaklaşık 20 kongre ile 40 'ncı sıradan girebiliyordu. 10 yılda kongre sayısını hızla artırarak dünyada ilk 10 'a girmemiz çok önemli bir başarıdır. Bu başarıda da kuşkusuz ICVB kadar kongre düzenleyen acentelerin çalışmaları ve ulusal dernek ile birliklerin çok büyük katkısı var. Tabii uluslararası standartlardaki kongre merkezleri ve otellerimizin servis kaliteleri de büyük rol oynadı. İstanbul 'un bundan sonraki hedefi ilk 10 'daki yerini sağlamlaştırarak korumak ve önümüzdeki 5 yıl içinde ilk 5 'e girmek olmalı. ”

2007 'de başlatılan seferberlik sonuç verdi

MURAT Yalçıntaş, ICVB 'nin İstanbul 'a daha fazla uluslararası kongre ve toplantı kazandırmak amacıyla 2007 'de başlattığı kongre seferberliğinin de sonuçlarını aldıklarını kaydetti.

Kongre turizminde sürekli başarının ICVB 'nin yaptığı gibi planlı ve örgütlü çalışmalarla sağlanabildiğine dikkati çeken Yalçıntaş, şunları söyledi: “ICVB olarak 2007 'de 'İstanbul 'un Kongre Elçisi Olun ' sloganıyla başlattığımız kampanya, çok önemli bir etki oluşturdu. ICVB, bu program çerçevesinde ulusal dernek, birlik ve akademisyenlerle işbirliği yaptı. Kongre turizmi seferberliğinin önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğine inanıyorum. ”

İstanbul 'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti sıfatı ile turizmde çok başarılı bir yılı geride bıraktığını belirten Yalçıntaş, “Bugün 20-25 bin delegenin katılımı ile organize edilen AIDS, kardiyoloji gibi birçok büyük kongre İstanbul 'a gelmeyi düşünüyor ” dedi.

1. Türk-çin İş Forumu İstanbul 'da toplanıyor

TÜRK çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜçSİAD) tarafından iki ülke yatırımcılarını ve iş Adamlarını bir araya getirmek amacıyla iş forumu düzenleniyor. İlki, 2-3 Haziran 2011 tarihlerinde İstanbul 'da gerçekleştirilecek forumun, ikincisinin çin 'de yapılması ve geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. TÜçSİAD tarafından yapılan açıklamada, dernek olarak, “Bu ilk dev buluşmayla 21. yüzyılın İpek Yolu olma hedefinde ilk adımın atılmak istenildiği ” belirtildi. Türkiye ve çin arasındaki ticari ilişkilerin 2000 'den bu yana düzenli bir gelişim gösterdiği ifade edilen açıklamada, üst düzey ziyaretlerle ilişkilerin daha da sağlamlaştığı, ikili anlaşmaların ülkelerin gelecekte daha karlı ortaklıklara imza atacağını gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, “Her ne kadar ilişkiler gelişmekte olsa da ikili ticaretteki dengesizlik, coğrafi uzaklık, lojistik ve taşımacılık alanında etkili anlaşmaların yapılmamış olması, bilgi eksikliği ve güvensizliğe dayalı ticari anlaşmazlıklar, iki ülkenin ticari ilişkilerinde en göze çarpan sorunlar olarak görünüyor ” denildi.

Vatan


Geri Dön