23 / 12 / 2024

İstanbul metro ağlarıyla ulaşımda çağ atladı!

İstanbul metro ağlarıyla ulaşımda çağ atladı!

İTO Başkanı Şekib Avdagiç "İstanbul son 20 yılda çok değişti. Çok büyük projelerle tanıştı. Bugüne kadar ortaya konulan hizmetleri tamamlayacak, bir adım daha ileri taşıyacak projelere ihtiyacı var" diye konuştu.



İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun haziran ayı olağan meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbulluların 10 gün sonra büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri için sandık başına gideceğini ifade ederek, tekrarlanmasına karar verilen seçimin tamamlanacağını belirtti. 

İş dünyası olarak seçimlerin huzur içinde geçmesini istediklerini söyleyen Avdagiç, "İstanbul gibi büyük bir metropolün gerçekten dahaçok projeye ihtiyacı var. Bugüne kadar ortaya konulan hizmetleri tamamlayacak, bir adım daha ileri taşıyacak projelere ihtiyacı var." dedi.

İstanbul'u tüccarların iyi tanıdığını söyleyen Avdagiç, onların şehrin her köşesinde yaşadığını, tüm ilçe ve caddelerde bulunan gelişmeleri gördüğünü söyledi. Bu gözle bakıldığında İstanbul'un son 20 yılda çok değiştiğinin altını çizen Avdagiç, "İstanbul çok büyük projelerle tanıştı. Avrasya ve  Marmaray  tünelleriyle, metro ağlarıyla ulaşımda çağ atladı. Metrobüs hizmetiyle otobüs taşımacılığında yeni bir dönem başladı. Ve son olarak yüz akımız büyük bir havalimanı devreye girdi."diye konuştu.

Çöpten itfaiye hizmetlerine, büyük parklardan iş dünyasının temel talebi olan altyapıya kadar önemli aşamaların kat edildiğini belirten Avdagiç, İstanbul'un bir ticaret başkenti, ekonomi cazibe merkezi, turizm şehri olarak daima ileriye gitmeyi hak ettiğinin altını çizdi. 

İstanbul'u, bunu başaracak bir başkanın yönetmesini arzu ettiklerini söyleyen Avdagiç, İstanbul'u yönetecek başkandan böylesi bir anlayışı hayata geçirmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

"GELİŞEN ÜLKE PİYASALARINA YENİDEN SICAK PARA GİRİŞİ OLABİLİR"

Küresel ekonominin gündeminde "ticaret savaşlarının" bulunduğunu belirten Avdagiç, ayrıca teknoloji ve kur savaşları gibi alt cephelerin olduğunu söyledi.

Son gelişmelerin ABD ile Çin arasındaki görüşmelerden kısa sürede olumlu bir sonuç çıkmayacağını belirten Avdagiç, bu durumun küresel büyüme ve ticaretin önünde ciddi bir engel gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

ABD ile Çin ticaret savaşının küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin büyüdüğünü ifade eden Avdagiç, Asya ve Avrupa'da üretim faaliyetlerinin mayısta önemli oranda azalmasının endişeleri artırdığını belirtti.

Beklenen ekonomik yavaşlama ve gerilemeyle, gelişmiş ekonomilerde yeniden bir parasal genişleme sürecine girilebileceğini söyleyen Avdagiç, şu açıklamalarda bulundu:

"Yine kur savaşları ile birlikte faizlerdeki düşüş, gelişen ülke piyasalarına yeniden sıcak para girişine neden olabilir. Biliyorsunuz, bu süreçte, ABD Merkez Bankası Fed'in de faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Bütün dünya bu beklenti içinde. Ayrıca, gelişmiş ülke piyasalarında işgücü maliyetinin görece pahalı hale gelmesi, gelişmekte olan ekonomilerinin rekabet gücüne olumlu katkı verebilir." 

"TÜRKİYE TİCARET SAVAŞLARINDAN İLK DALGADA ETKİLENMEYECEK"

Türkiye'nin Çin ve ABD'nin tedarikçileri arasında bulunmamasının ülkeye konjonktürel anlamda büyük avantaj sağladığını ifade eden Avdagiç, "Dolayısıyla, Türkiye ticaret savaşlarının ilk dalgasından olumsuz etkilenecek ülkeler arasında yer almayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte dolaylı olarak olumsuz ve olumlu etkilenme alanları mevcut." şeklinde konuştu.

"İKİNCİ ÇEYREKTE İTİBAREN YENİDEN SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME SÜRECİNE GİRECEĞİZ"

Son dönemde açıklanan yapısal reformların hızla hayata geçirilmesinin fayda sağlayacağını ifade eden Avdagiç, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye yerli sermaye yatırımları ile birlikte daha güçlü bir biçimde doğrudan yabancı yatırımların yeni adreslerinden biri haline gelecektir.Yapısal reformlarla, Türkiye ekonomisi 'çok yatırım ve yatırımı destekleyecek makul tüketim' büyüme modeline geçebilir. Bu çok değerli ve anlamlı bir model olacaktır. Ekonomide atılımın başka yönteminin de olmadığını düşünüyoruz. 'Makul tüketim' ile 'israfa sebep olmayan, bilhassa yatırımı destekleyecek, yatırıma dönüşecek tüketimi' kast ediyorum. Bunun için de TCMB'nin etkili sterilizasyon politikaları kurgulaması ve uygulaması gerekiyor." 
 


Geri Dön