06 / 11 / 2024

İstanbul Ofis Pazarı 2014 birinci çeyrek raporu yayınlandı!

İstanbul Ofis Pazarı 2014 birinci çeyrek raporu yayınlandı!

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy’nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2014 birinci çeyrek raporu yayınlandı





Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment  Consultancy’nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2014 birinci çeyrek raporu yayınlandı. Rapor Ocak, Şubat, Mart aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve PROPIN’in gelecek dönemler için öngörülerini kapsıyor. 


Hazırlanan raporda Propin, 2014 birinci çeyrek döneminde İstanbul Ofis Pazarı’nda yaklaşık 90.000 m2 ofis işlemi gerçekleşmiş olmasının ofis sektöründeki hareketliliğin en belirgin göstergesi olduğunu belirtti. 30 Mart 2014’teki yerel seçimler öncesinde kurumsal firmaların ofis arayış taleplerinin etkilenmediğini açıkladı. Ofis satın almayı düşünen kurumsal firmaların arayışları seçim öncesi birinci çeyrek dönemde yavaşladığı, seçim sonrası ise belirgin bir şekilde ivme kazandığı belirtildi.

Propin, hazırladığı raporda 2014 Birinci Çeyrek Dönem’de ofis piyasasında yaşanan gelişmeleri şöyle özetliyor 


İstanbul Ofis Pazarı’nın genel boşluk oranlarına bakıldığında, Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A 

sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı %15,1 seviyesine geriledi. B sınıfı ofis binalarındaki 

boşluk oranı %6,9 seviyesinde gerçekleşti. 



· İstanbul Ofis Pazarı’nın genel kira ortalamaları ise; Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis 

binaları için 31 ABD Doları /m² /ay olarak gözlendi. MİA’daki B sınıfı ofis binalarının kira 

ortalaması 16,2 ABD Doları /m² /ay’dır. 



En yüksek kira bedeli, 49 ABD Doları /m² /ay olarak Taksim-Nişantaşı’nda talep edildi.



Ofislerini taşımak isteyen firmalara, gelişen metro ağının etkisi artarak devam ediyor… 

Propin raporunda, her iki yakada inşaatı devam eden ve tamamlanmış olan duraklarla genişleyen 

metro ağının, İstanbul ofis pazarında talebin yoğunlaştığı bölgelerin dengesini değiştireceği iletildi. 

Firmaların ofislerini seçerken metro ağına yürüme mesafesinde ya da karşılıklı seferlerle(shuttle)



kısa sürede ulaşabilecekleri mesafede olmayı tercih etmesi, metro duraklarına yakın bölgelerdeki A sınıfı binalardaki boşluğun emilim hızını dikkat çekici şekilde artırdığı belirtildi. 2014 yılı birinci çeyrek itibariyle yeni ofis arayışını gündeme alan farklı ölçekteki, neredeyse tüm kullanıcı tiplerinde metro hattına kısa mesafede olmak, arayış kriterleri listesinin başlarında yer aldığı ifade edildi. 


Türkiye ekonomisi, devletin yaptığı tüketim harcamalarının da etkisiyle 2013 yılında %4 büyüdü. 

Türkiye ekonomisi 2013 yılının son çeyreğinde ise %4,4 büyüdü böylece yıllık büyüme %4 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre 2013 yılında büyümenin lokomotifi bankalar oldu. Ağırlığını bankaların oluşturduğu mali aracı kuruluşlar, 2013 yılında %9,8 büyüdü. 


Türkiye ekonomisi, devletin yaptığı tüketim harcamalarının da etkisiyle 2013 yılında %4 büyüdü.  Türkiye ekonomisi 2013 yılının son çeyreğinde ise %4,4 büyüdü böylece yıllık büyüme %4 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre 2013 yılında büyümenin lokomotifi bankalar oldu. Ağırlığını bankaların oluşturduğu mali aracı kuruluşlar, 2013 yılında %9,8 büyüdü. 


2014 birinci çeyrek döneminde İstanbul Ofis Pazarı’nda yaklaşık 90.000 m2 ofis işlemi gerçekleşmiş olması ofis sektöründeki hareketliliğin en belirgin göstergesidir. 

Propin hazırladığı raporda, 30 Mart 2014’teki yerel seçimler öncesinde kurumsal firmaların ofis arayış taleplerinin etkilenmediğini açıkladı. Ofis satın almayı düşünen kurumsal firmaların arayışları seçim öncesi birinci çeyrek dönemde yavaşladığı, seçim sonrası ise belirgin bir şekilde ivme kazandığı belirtildi. 


Ofislerini taşımak isteyen firmalara, gelişen metro ağının etkisi artarak devam ediyor… 

Raporda, her iki yakada inşaatı devam eden ve tamamlanmış olan duraklarla genişleyen metro ağının, İstanbul ofis pazarında talebin yoğunlaştığı bölgelerin dengesini değiştireceği iletildi. Firmaların ofislerini seçerken metro ağına yürüme mesafesinde ya da karşılıklı seferlerle(shuttle) kısa sürede ulaşabilecekleri mesafede olmayı tercih etmesi, metro duraklarına yakın bölgelerdeki A sınıfı binalardaki boşluğun emilim hızını dikkat çekici şekilde artırdığı belirtildi. 2014 yılı birinci çeyrek itibariyle yeni ofis arayışını gündeme alan farklı ölçekteki, neredeyse tüm kullanıcı tiplerinde; metro hattına kısa mesafede olmak, arayış kriterleri listesinin başlarında yer aldığı ifade edildi

MİA ve MİA Dışı-Asya’da boşluk oranları azalırken, MİA Dışı-Avrupa’daki boşluk oranları yükseldi. Raporda, İstanbul Ofis Pazarı’nın genel boşluk oranları incelendiğinde, MİA ve MİA Dışı-Asya’daki boşluk oranları azalırken, MİA Dışı-Avrupa’daki boşluk oranlarının yükseldiği belirtildi. 


· 2014 Birinci Çeyrek Dönem’de Merkezi İş Alanı (MİA)’nda A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı %15,1 seviyesine geriledi. B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı %6,9 seviyesinde gerçekleşti. MİA’da ofis binalarının kira ortalaması A sınıfı ofis binaları için 31 ABD Doları /m² /ay olarak gözlendi. MİA’daki B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 16,2 ABD Doları /m² /ay’dır. 


MİA Dışı-Avrupa’daki A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranı 2014 birinci çeyrek dönemde %14,6 seviyesine yükseldi. A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması 19,9 ABD Doları /m² /ay seviyesinde oldu. 


MİA Dışı-Asya’daki A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranı 2014 birinci çeyrek dönemde %15,2 seviyesine geriledi. A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması 20,4 ABD Doları /m² /ay’dır. 


En yüksek kira bedeli, Süzer Plaza’daki boş alanların etkisiyle Taksim-Nişantaşı’nda tespit edildi. Propin’in hazırladığı raporda, MİA’da yer alan Levent ve Beşiktaş-Balmumcu 45 ABD Doları /m² /ay’la en yüksek kira talep edilen ikinci bölge oldu. MİA Dışı-Avrupa bölgesinde 49 ABD Doları /m² /ay’la en yüksek kira Taksim-Nişantaşı’nda talep edildi. 

MİA Dışı-Asya bölgesi içerisinde, Altunizade de bir önceki çeyrek döneme göre azalma olsa da en yüksek kiranın talep edildiği bölge olduğu ifade edildi. Altunizade’de talep edilen en yüksek kira rakamının 31 ABD Doları /m² /ay, Ümraniye’de talep edilen en yüksek kira rakamının 25 ABD Doları /m² /ay olduğu belirtildi. 




Geri Dön